Ajankohtaista

Laura vie muodostelmaa Kiinaan

4 toukokuun, 2018

Pekingin alueen opetusministeriö on ottanut muodostelmaluistelun koulujensa kärkihankkeeksi. Lajitietoa ja -taitoa opettajille ja oppilaille vie suomalaisvalmentaja Laura Spiridovitsh.

Kiinassa lapset urheilevat koulujen kautta. Nyt kun muodostelmaluistelusta on tullut Pekingissä kärkihanke, odotettavissa on lajin saavan harrastajia nopeasti.

– Käydessäni lajia esittelemässä oli hankkeessa mukana kuusi koulua. Oletus on, että osallistuvien koulujen määrä kasvaa viikoittain, hän kertoo.

Lauralla on vahva tausta muodostelmaluistelussa. Hän on lajin kaksinkertainen maailmanmestari Helsinki-Rockettesin riveissä. Liikuntatieteen maisteriksi hän valmistui viime keväänä ja jatkaa nyt valmentajana Helsingin Taitoluisteluklubin riveissä.

Kutsu muodostelmaluistelun lähettilääksi tuli Lauralle valmentaja Kaisa Arrateigin kautta. Jukka-Pekka Vuorisen PJ Team on vienyt jääkiekon tietotaitoa Kiinaan. Häneltä alettiin kysellä suomalaisapua myös muodostelmaluistelun tuontiin Kiinaan. Vuorinen perusti Finnish Synchronized Skating Academyn ja sai Lauran uudenlaisen viennin valmentajaksi.

Ensimmäisellä käynnillään Pekingissä Laura esitteli lajia opettajille ja oppilaille, jotka vaikuttivat hänen mukaansa todella innostuneilta.

Seuraava matka on edessä aivan näinä päivinä.

Jäällä, tekemisen touhussa, selviää hyvin ilman yhteistä kieltäkin, mutta tarvittaessa Lauralla on mukana tulkki.

– Olen nyt rakentanut pienimuotoista oppikirjaa luistelusta. Koska alkuun lajia opettavat ilmeisesti opettajat, he tarvitsevat perustietoa esimerkiksi sirklauksesta ja potkuista ja koko perusluistelusta.

Vaikka Pekingin kouluissa lähdetään liikkeelle alkeista, Laura on varma, että kehitys on nopeaa, sillä Kiinassa pystytään treenaamaan vaikka 24/7.

– Kun he ovat valmiita lähtemään liikkeelle, he satsaavat hankkeeseen sata lasissa. Kunhan he saavat sopivaa valmennusta, ei Kiinassa lasketa työtunteja tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lauran luottaa muodostelmaluistelun nousuun Kiinassa, jolla on jo nyt vahvaa osaamista taitoluistelun muissa lajeissa.

– Ei mene kauaakaan, kun Kiinasta on mahdollista saada mukaan kansainvälisesti menestyviä joukkueita, sillä maassa on riittää massaa, josta lähteä rakentamaan muodostelmaa.

Aasialaisessa kulttuurissa on totuttu toimimaan yhtenäisesti isoissa ryhmissä. Siksi heidän on mahdollista löytää nopeasti yhteinen sävel.

– Vaikka en vielä tunne kulttuuria, oletan, että he järjestelmällisinä ja tarkkoina sopivat lajiin erittäin hyvin.
Lauran kohdekouluissa oppilaat ovat kolmasluokkalaisista kuudesluokkalaisiin. Jos muodostelmaluistelu pääsee – kuten lajin parissa täydestä sydämestä toivotaan – olympialajiksi, ei näistä lajin tulevista harrastajista vielä ole olympiaedustajiksi.

– Mutta on jo ollut suunnitelmia, että nämä tulevat joukkueet esiintyisivät neljän vuoden kuluttua Pekingin olympialaisten avajaisissa, Laura paljastaa.

Toistaiseksi Laura vie akatemian kautta lajia Pekingin alueelle yksin. Jos koulujen määrä lisääntyy nopeasti, hän arvelee tarvitsevansa isomman tiimin hankkeeseen.

teksti Marita Kokko | kuvat Laura Spiridovitshin arkisto

Taitoluistelu-lehti 2/2018