Tapahtumat

Talviurheilulajit juhlivat jääpuistossa kiinalaista uutta vuotta

6 helmikuun, 2019

Helsingin Jääpuistossa juhlistettiin Suomen ja Kiinan talviurheilun teemavuotta Winter Sports meet Chinese New Year* -tapahtumassa. Kiinalaisen uuden vuoden juhlinnan jälkimainingeissa luistelijat, jääkiekkoilijat ja hiihtäjät valtasivat Rautatientorin ympäristön ja esittelivät omia lajejaan.

Illan aikana jäällä nähtiin kolmen SM-seniorijoukkueen taidonnäytteitä. HSK:n Team Uniquen katutanssijat esittivät lyhytohjelmansa, HL:n Marigold IceUnity avasi yleisölle muodostelmaluistelun elementtien saloja ja ESS:n Lumineers kruunasi illan lyhytohjelmallaan. Kiinalaisen tuulahduksen jäälle toi HTK:n PepperMints-minorijoukkueen lohikäärme, joka tanssahteli läpi kentän kirpakasta pakkasesta huolimatta.

PepperMints-joukkueen valmentaja Emma Vuorinen löysi esitykseen sopivan musiikin valmennettavansa Millan avulla, joka puhuu sujuvasti mandariinikiinaa. "Milla kuunteli muutaman kappaleen sanat ja kertoi minulle, sopivatko ne esitykseemme", Emma kertoo.

PepperMints-joukkueen valmentaja Emma Mäkinen löysi esitykseen sopivan musiikin valmennettavansa Milla Jalaston avulla, joka puhuu sujuvasti mandariinikiinaa. ”Milla kuunteli muutaman kappaleen sanat ja kertoi minulle, sopivatko ne esitykseemme”, valmentaja kertoo.

Illan tapahtuma oli osa Kiinan ja Suomen yhteistä talviurheilun teemavuotta, josta valtioiden presidentit sopivat kevään 2017 tapaamisessaan. Suomi on ensimmäinen maa, jonka kanssa Kiina on sopinut teemavuoden kaltaisesta urheiluyhteistyöstä.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon mukaan talviurheilun teemavuosi on Suomelle erinomainen mahdollisuus edistää niin talviurheiluosaamista kuin talviurheilun kaupallisia näkökulmia.

– Koska Suomi on ensimmäinen maa, jonka kanssa Kiina on sopinut teemavuoden kaltaisesta talviurheiluyhteistyöstä, tarjoaa se Suomelle merkittävää näkyvyyttä ja kilpailuetua suhteessa muihin talviurheilumaihin ennen Pekingin 2022 olympia- ja paralympiakisoja. Suomella on tarjottavaa ja mahdollisuuksia erityisesti valmentamisessa, talviurheilupaikkojen rakentamisessa, urheiluteknologiassa ja urheiluvälineiden valmistuksessa sekä koululiikunnassa, ministeri Sampo Terho sanoo.

Yli 60 tapahtumaa

Talviurheilun teemavuosi avattiin virallisesti tammikuun puolivälissä Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten ja paralympialaisten tulevassa kisakylässä Shougangissa. Teemavuosi koostuu yli 60 tapahtumasta, joita järjestävät yhteistyössä ministeriöt, kaupungit, Suomen Olympiakomitea, Suomen Paralympiakomitea, lajiliitot ja urheiluopistot.

Suomen Jääkiekkoliiton Pinky-maskotti oli valvomassa tapahtumaa ja HIFK-naisjoukkueen demopelejä.

Suomen Jääkiekkoliiton Pinky-maskotti oli valvomassa tapahtumaa ja HIFK-naisjoukkueen demopelejä.

Suomen Taitoluisteluliitto osallistuu useaan teemavuoden tapahtumaan. Suurin koitos on huhtikuussa, kun Suomi emännöi muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailuja ja saa vieraakseen kiinalaisdelegaation. Helsingin jäähallissa nähdään myös kiinalainen C-Star-muodostelmaluistelujoukkue, joka edustaa maataan ensimmäistä kertaa MM-tasolla.

Jääurheilu on vahvasti esillä huhtikuussa, sillä myös naisleijonat taistelevat samanaikaisesti mitaleista MM-kotikilpailuissa. Muita teemavuoden kohokohtia ovat marraskuussa järjestettävät Helsinki Education Week, urheiluteknologian tapahtuma SMASH ja GoExpo Winter. Pekingissä syyskuussa järjestettävässä World Winter Sports Expossa Suomi on näyttelyn ”Country of Honor” ja pääsee esittämään osaamistaan eri talviurheilun alueilla.

* Winter Sports meet Chinese New Year -tapahtuman järjestivät yhteistyössä Helsingin kaupunki, Kisakallion urheiluopisto, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Hiihtoliitto, Suomen Jääkiekkoliitto, Suomen Luisteluliitto ja Suomen Taitoluisteluliitto.