Tapahtumat

Taitoluistelun Suomen mestaruudet ratkottiin Joensuussa

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ensi kertaa yli 200 pistettä

18 joulukuun, 2022 STLL Petri Pakarinen

Taitoluistelun Suomen mestaruudet ratkottiin viikonloppuna 16.–18.12.2022 Mehtimäen jäähallissa Joensuussa.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis uusivat odotetusti jäätanssin Suomen mestaruuden. Kokonaispisteet 201,54 ovat heidän henkilökohtainen piste-ennätyksensä.  

”Olemme äärettömän onnellisia 200 pisteen ylityksestä.”

– Tämän päivän suoritus oli rento ja vapautunut. Olemme äärettömän onnellisia 200 pisteen ylityksestä. Syksyllä kilpailuihin valmistava aika jäi lyhyeksi Matthiaksen armeijan takia, mutta onneksemme kausi on ollut kuitenkin vahvasti nousujohteinen, Juulia Turkkila kertoi.

– Odotamme innolla tammikuun EM-kotikilpailuja ja uskomme, että kisakunto on tällöin kohdallaan, Matthias Versluis jatkoi.

Helsingin Luistelijoiden toinen jäätanssipari Yuka Orihara ja Juho Pirinen esitti laadukkaan vapaatanssin. Pari paransi omaa ennätystään yli neljällä pisteellä ja saavutti uudeksi ennätyksensä 181,17 pistettä. Kilpailuun osallistui kaksi paria. 

Juniorijäätanssissa oli mukana vain yksi pari, Helsingin luistelijoiden Hilda Taylor ja Urho Reina. He veivät mestaruuden kokonaispistein 95,60. 

Janna Jyrkinen naisten sarjan voittoon 

Lappeenrannan Taitoluistelijoita edustava Janna Jyrkinen voitti ensimmäisen seniorisarjan Suomen mestaruutensa kokonaispistein 174,42. 15-vuotias Jyrkinen on esittänyt vahvaa nousujohteista taituruutta koko alkukauden ajan.

– Jännitti luistella tällaisissa kilpailuissa ja vielä viimeisenä. Taistelin ohjelman loppuun asti ja kokonaisuudesta jäi hyvä fiilis. En olisi ikinä uskonut kauden alussa, että pääsisin EM-kilpailuihin jo näin nuorena, ensimmäistä kauttaan seniorisarjassa luisteleva Jyrkinen iloitsi.

Janna Jyrkinen voitti ensimmäisen naisten sarjan Suomen mestaruutensa Joensuussa.
Janna Jyrkinen

Tampereen Kooveen Nella Pelkonen nousi lyhytohjelmakilpailun kolmannelta sijalta kokonaiskilpailun toiseksi pistein 157,57. Espoon Jäätaitureiden Minja Peltonen teki tyylikkään vapaaohjelman ja ansaitsi pronssia ennätyspistein 156,34. 

Valtter Virtaselle seitsemäs Suomen mestaruus 

Kilpailujen kokeneimman luistelijan, Peurunka Skating Academy Laukaata edustavan Valtter Virtasen suorituksesta huokui rauhallisuus ja vahva tulkinta. Virtanen on lähtenyt hakemaan tällä kaudella puhdasta ja laadukasta kokonaissuoritusta kolmois-kolmoisyhdistelmillä. Tänään seitsemännen miesten sarjan Suomen mestaruuden voittanut 35-vuotias Virtanen jäi vain parin pisteen päähän ennätyksestään ansaiten kokonaispisteet 202,19.  
 
– Tämä oli yksi urani parhaimpia vapaaohjelmia. Koko ohjelman ajan oli hyvä flow ja hypyt olivat laadukkaita, vaikka kaksoisaxelin kanssa tuli pieni haparointi. Olemme vaikeuttaneet ohjelmaa koreografisesti ja ohjelma kantaa nyt paremmin kohti loppua, Virtanen pohti mestaruuden ratkettua. 

Valtter Virtanen voitti seitsemännen Suomen mestaruutensa Joensuussa.
Valtter Virtanen


 Miesten sarjan toisesta sijasta käytiin tiukka taistelu, sillä Kotkan Taitoluistelun Makar Suntsev otti hopeaa vain pisteen erolla ennen kolmanneksi tullutta Espoon Jäätaitureiden Matias Lindforsia. Suntsevin kokonaispisteet olivat 175,78 ja Lindforsin 174,79. 

Pariluistelijat taistelivat läpi vapaaohjelman 

Ensimmäistä yhteistä kauttaan kilpailevat, Helsingin Luistelijoita edustavat Milania Väänänen ja Filippo Clerici luistelivat pariluistelun voittoon pistein 132,63.

– Vapaaohjelma oli varsinainen taistelu, sillä emme olleet päässeet tekemään ohjelmaa kertaakaan Tampereen valintakilpailujen jälkeen. Olemme parantaneet osaamistamme eri osa-alueilla, ja tämä innostaa meitä harjoittelemaan yhä kovemmin kohti ensi kauden kilpajäitä, Milania Väänänen kertoo.

Ensimmäistä yhteistä kauttaan kilpailevat Milania Väänänen ja Filippo Clerici luistelivat pariluistelun Suomen mestareiksi pistein 132,63.
Milania Väänänen ja Filippo Clerici

Suomen mestaruuksista kilpailemisen lisäksi mamme kärkiluistelijat antoivat viimeiset näyttönsä ennen taitoluistelun Euroopan mestaruuskilpailuja, jotka järjestetään Espoossa tammikuun loppupuolella.  Tarjolla on yksi edustuspaikka niin jäätanssiin kuin miesten ja naisten sarjoihin. EM-kilpailuihin nimetään kahden kilpailun korkeimman yhteenlasketun summan saavuttanut luistelija tai pari. Suomen Taitoluisteluliiton liittohallitus vahvistaa Suomen joukkueen alkuviikosta. 

Taitoluistelun Suomen mestaruuskilpailujen tulokset.