Tapahtumat

Taitoluistelun SM-kilpailut lähestyvät – kuka saa tänä vuonna Jääkuningattaren kruunun?

10 joulukuun, 2018

Suomalaisella taitoluisteluväellä on pian kauden jännittävin hetki edessään. Kuinka tämän vuoden SM-kilpailuissa onnistuu legendaarisen Jääkuningattaren kruunun kiinnitys?

Suomalaisen taitoluistelun viehättävimpiin perinteisiin kuuluu se, että SM-kilpailujen voittaja kruunataan palkintojenjaossa hopeisella Jääkuningattaren kruunulla. Kruunun on lahjoittanut taitoluistelijoille Eduskunnan urheilukerho 1950-luvulla.

Kruunu on siro, mutta sen kantamiseen – ja vielä enemmän asettelemiseen – tarvitaan taitoa. Kruunu kiinnitetään naisten Suomen mestarin hiuksiin pinnein. Koska kruunun kiinnitys tapahtuu palkintojenjaon yhteydessä, kaikkia tietysti jännittää. Ei ole harvinaista, että kruunun kantaja on luistellut kunniakierrosta kruunua käsillään tukien.

Viikonvaihteessa Kouvolassa luisteltavissa SM-kilpailuissa selviää, ketkä jännittävät tänä vuonna.

Viimeiset kaksi vuotta Jääkuningattaren kruunua on pitänyt hallussaan Emmi Peltonen, jonka Season’s best on 172,02. Kauden tuloksissa kärjessä on kuitenkin upean syksyn kilpaillut Viveca Lindfors pistein 187,19. Viveca ei vielä koskaan ole kantanut Jääkuningattaren kruunua.

Seuraaviksi korkeimpia pisteitä ovat alkukaudesta tehneet viime talven SM-pronssimitalisti Jenni Saarinen, SB 147,60, ja junioreista naisten SM-kilpailuun siirtynyt Vera Stolt, 145,85.

Kruunaus on niin juhlallinen tilaisuus, että myös kruunun kiinnittäjä pidetään yleensä salassa viimeiseen asti. Niin myös tänä vuonna Kouvolassa.

Suomen taitoluistelumiehille ei ole kukaan tarjonnut kuninkaan kruunua, mutta jännittävä kilpailu on miehissäkin edessä. Jo viidesti Suomen mestaruuden voittanut Valtter Virtanen, SB 180,96, kohtaa taistelutahtoisen, jalkavammansa selättäneen Roman Galayn, SB 167,23. Kolmantena miesten kilpailussa nähdään nyt ensi kertaa Benjam Papp.

Jäätanssissa yleisö voi jännittämättä nauttia. Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat aikuisten sarjan ainoa pari, ja myös juniorisarjassa nähdään vain yksi pari: Margareta Poutiainen ja Mirko Niskanen.

Juniorityttöjen ja -poikien SM-kilpailuista on tulossa tiukkoja taisteluita.

Juniorisarjan tytöistä Milania Väänäsellä on korkein SB, 133,54, mutta pistekärjessä on hyvin tasaista. Sama tilanne on junioripojissakin, vaikka Lauri Lankila pitää niukasti hallussaan kauden korkeinta pistetulosta 115,02.

SM-kilpailujen jälkeen Suomen Taitoluisteluliitto päättää EM-kilpailujen edustajistaan. Naisten EM-kisaan Suomella on kaksi paikkaa, miehiin ja jäätanssiin yksi.

TEKSTI Kaisa Viitanen KUVAT Antti Lehto ja Sari Niskanen


Taitoluistelun SM-kilpailut Lumon Areenalla Kouvolassa 15.–16.12.2018. Lisätietoa saat SM-kilpailujen verkkosivuilta.

Kilpailua voi seurata myös Suomen Taitoluisteluliiton maksullisesta suoratoistopalvelusta.