Tapahtumat

Suomen taitoluistelukärki debytoi Helsinki Grand Prix -jäällä

1 marraskuun, 2018

Suomen Taitoluisteluliitto järjestää ensimmäisen Grand Prix -sarjan kilpailunsa ensi viikonvaihteessa Helsingissä. Jäällä nähdään maailmanmestareiden ja olympiavoittajien lisäksi Suomen taitoluistelukärki, joka debytoi ensimmäisessä GP-kilpailuissaan kotiyleisön edessä. Yksinluistelussa Suomea edustavat Viveca Lindfors, Emmi Peltonen ja Valtteri Virtanen sekä jäätanssissa pari Juulia TurkkilaMatthias Versluis.

Suomalaisluistelijoiden kausi on alkanut upeasti. Lokakuun alussa Viveca Lindfors luisteli vahvasti Finlandia Trophy Espoossa ja sijoittui kolmanneksi ennätyspisteillään 187,19. Helsinki Grand Prix -kilpailuun valmistautuminen on sujunut hyvin Lindforsilta.

– Olen treenannut viikon Pietarissa ja leireillyt maajoukkueen kanssa Vierumäellä. Vaikka luistelin Espoossa ennätyspisteeni, hienosäätöä on vielä paljon, jotta lopputulos on paras mahdollinen.

Hyvin alkanut kausi on lisännyt Lindforsin itseluottamusta ja vahvistanut tunnetta, että potentiaalia on. Viikonvaihteessa Lindforsin tavoitteena on tehdä puhtaat ohjelmat ja parantaa jälleen ennätyspisteitä.

”Hyvä tulos ei ole minulle koskaan itsestäänselvyys.”

Emmi Peltonen ja Viveca Lindfors toivovat saavansa paljon kannustusta kotiyleisöltä Helsinki GP:ssä. Naiset luistelevat perjantaina lyhytohjelmansa ja lauantaina vapaaohjelmansa.

– GP-kisa on upea mahdollisuus. Hyvä tulos ei ole minulle koskaan itsestäänselvyys vaan lähden jokaiseen kilpailuun täysillä. Minun tehtäväni on aina sama, riippumatta siitä, missä kilpailen, Lindfors kertoo.

Upeana tulkitsijana tunnettu Emmi Peltonen avasi kautensa Finlandia Trophy Espoossa, myös ennätyspistein kuten Lindfors. Kilpailun jälkeen hän suuntasi harjoittelemaan ohjelmia isänsä luokse Lausanneen muutamaksi viikoksi.

– Sain kauden avauskilpailustani arvokasta palautetta, joka on auttanut valmistautumisessa GP-kisaan. Valmentajani Sirkka Kaipio ei ollut Sveitsissä kanssani, mutta yhteydenpitomme oli tiivistä ja videot kulkeutuivat jäältä Suomeen. Sain myös paikallista valmennusapua.

Peltonen odottaa innolla pääsyä GP-jäälle ja nauttii kilpailun kansainvälisestä tunnelmasta. Hän arvottaa kilpailun korkealle.

”Kotiyleisö tsemppaa paljon ja antaa uskomattoman tuen.”

– On hienoa päästä luistelemaan juuri ensimmäinen GP-kilpailuni Helsingissä. Kotiyleisö tsemppaa paljon ja antaa uskomattoman tuen. Myös lataus GP-kilpailuun on vahva, vähän samanlainen kuin esimerkiksi EM-kilpailuun, Peltonen kertoo.

Jäätanssijat ja Virtanen innokkaina

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat kilpailleet tiiviisti alkukauden: ulkomaille suuntautuneita kisamatkojakin on ollut jo kolme.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis nähdään GP-jäällä ensi kertaa perjantaina, jolloin vuorossa on rytmitanssi. Lauantaina on vapaatanssin vuoro.

– Kilpailut ovat lisänneet itseluottamustamme. Olemme saaneet paljon hyvää kokemusta, ja ennätykset ovat parantuneet nopeammin kuin uskalsimme odottaa, Turkkila kertoo.

Kolme vuotta yhdessä luistellut pari on löytänyt hyvin yhteisen sävelen ja kokee olevansa enemmän yhtä kuin aiemmin.

”Treeneissä on nykyään vähemmän niitä päiviä, jolloin jokin asia turhauttaa.”

– Lajituntemuksemme on lisääntynyt ja sen myötä myös tiimityömme parantunut. Nykyään pystymme ratkomaan keskenämme ongelmakohtia. Treeneissä on vähemmän niitä päiviä, jolloin jokin asia turhauttaa, Versluis sanoo.

Uransa ensimmäisiin arvokilpailuihinsa tähtäävät Turkkila ja Versluis ottivat kutsun Helsinki GP -kilpailuun vastaan innokkaina.

– Meille on kunnia-asia päästä luistelemaan GP-jäällä, Turkkila tuumii.

Valmistautuminen on sujunut hyvin, vaikka pari piipahtikin Minskissä kutsukilpailuissa kesken treeniviikon.

– Emme olleet suunnitelleet osallistumista Minskin kilpailuun. Saimme kuitenkin kutsun muutama päivä ennen sitä ja päätimme osallistua rankasta treenijaksosta huolimatta. Se oli hyvä kokemus ja pääsimme luistelemaan tulevien EM-kilpailujen jäällä. Treeneissä olemme keskittyneet elementtien laatupisteiden parantamiseen. Myös siirtymiä on hiottu, jotta ohjelmat näyttäisivät yhtenäisiltä ja parantaisivat komponettipisteitä, Turkkila sanoo.

Valter Virtanen luottaa kokemukseensa, sillä valmistautuminen kilpailuun on sujunut lääkärin työn ehdoilla.

Iloinen pari kertoo saaneensa uudenlaista huomiota myös jäätanssipiirien ulkopuolelta. Kannustusta ja onniteluita on tipahdellut niin lentokentällä kuin sosiaalisessa mediassakin.

Valtter Virtasen valmistautuminen ei sen sijaan ole sujunut miehen omien sanojen mukaan täysin optimaalisesti. Huippu-urheilun ja lääkärin työn yhteensovittaminen Keski-Suomen keskussairaalassa on ollut aiempaa haasteellisempaa. Jyväskylässä nykyisin tukikohtaansa pitävä Virtanen leireili lokakuussa Sveitsissä valmentajansa Jean-François Ballesterin luona, mutta muutoin vastuu viime viikon harjoittelusta on ollut luistelijalla itsellään. Virtaselle edustaminen GP-kilpailussa on silti kunnia-asia ja mieleinen tehtävä.

– Vaikka valmistautuminen tähän kilpailuun on edennyt töiden ehdolla, on minulla rutiinia ja kokemusta, jotka auttavat löytämään vaadittavan henkisen vahvuuden kilpailutilanteessa.

TEKSTI Katariina Kivimäki KUVAT Mila Kajas

Lue myös, ketkä maailmantähdet saapuvat Helsinki Grand Prix -kilpailuun.