Tapahtumat

Suomalaisilla maajoukkue­luistelijoilla aktiivinen kilpailu­viikonloppu

Oona Ounasvuori nousi neljänneksi Hollannissa Challenge Cupissa

27 helmikuun, 2022 JA KUVAT STLL

Oona Ounasvuori nousi Hollannin Challenge Cupissa lyhytohjelman jälkeiseltä sijalta 8 kokonaiskilpailun neljänneksi yhteispistein 161,08. Naisten kilpailun toinen suomalainen, Jenni Saarinen, oli sen sijaan vaikeuksissa vapaaohjelmassa ja putosi sijalle 10 hänelle vaatimattomin pistein 141,70.

Hollannissa tällä viikolla käyty Challenge Cup oli viimeinen kansainvälinen kilpailu ennen kuin maiden on ilmoitettava Kansainväliselle luisteluliitolle ISU:lle edustajansa maaliskuun lopulla oleviin MM-kilpailuihin. Suomen naisista kilpailuun osallistuivat Jenni Saarinen, jolla on suomalaisista kauden kovimmat näytöt, sekä arvokisarankingissa neljäntenä oleva Oona Ounasvuori.

Jenni Saarinen sijoittui Hollannissa lauantaina luistellussa lyhytohjelmassa kolmanneksi. Sunnuntain vapaaohjelma oli hyppyjen osalta erittäin rikkonainen. Saarinen kaatui seitsemästä hyppyelementistään kaksi ja lisäksi kolmeen elementtiin tuli helpotuksia. Saarinen oli vapaaohjelmassa vasta 13. sijalla.

– Minulla ei ole selitystä, ei edes sanoja kuvailla sitä, mitä tapahtui tänään. Olen hyvässä kunnossa eikä tapahtuneelle olisi pitänyt olla mitään syytä, tamperelainen totesi turhautumisensa.

Kesken ohjelman Jenni Saarinen pystyi kuitenkin löytämään uuden vaihteen ja taituroi pirueteillaan ja askelsarjoillaan oli puolet ohjelman teknisistä pisteistä.

– Luovuttamaan ei tietysti koskaan lähdetä, ohjelma luistellaan aina loppuun, vaikka kuinka epätoivoiselta tuntuisi.

Lyhytohjelmassaan hieman takellellut Oona Ounasvuori sen sijaan taisteli Hollannin sunnuntain täysillä. Täysipainoisen vapaaohjelman ainoiksi pikkuvirheiksi kirjattiin haparoinnit toisessa kolmoislutzissa sekä kolmoisflipillä alkaneessa yhdistelmässä. Lähes 110 pistettä kerryttänyt vapaaohjelmasuoritus nosti Ounasvuoren niin osion kuin kokonaiskilpailun neljänneksi. Helsinkiläinen oli kuitenkin suorituksensa jälkeen pettynyt.

– Lähdin taistelemaan tosissani ja olin omaan luisteluuni tosi tyytyväinen. Mutta ohjelman osa-aluepisteet jäivät onnistumisestani huolimatta alhaisiksi, mikä harmittaa todella.

Jenni Saarinen siirtyy seuraavaksi saksalaiseen valmennuspaikkaansa Oberstdorfiin treenaamaan. Oona Ounasvuorella puolestaan on seuraava kansainvälinen kilpailu jo alkavalla viikolla Tallinnassa.

Hollannin Challenge Cupin naisten kilpailun kävi voittamassa lähes näytösmielessä Japanin 17-vuotias koulutyttö Rino Matsuike pistein 224,34.

Suomella oli edustus Hollannnissa myös pariluistelussa. Suomen ainoan parin Milania Väänäsen ja Mikhail Akulovin kisaviikonloppu oli tuskainen Mikhaililta kilpailun alla murtuneen sormen takia. Pari joutui muuttamaan erityisesti ohjelmiensa nostoja helpommaksi. Kaksikko kuitenkin luisteli sisulla pisteet 121,82, millä he jäivät Hollannin jäällä nähdyn viiden eurooppalaisparin joukossa toiseksi viimeisiksi.

– Mikhailin vamma vaatii nyt ihan ensiksi lepoa, mutta mahdollisimman nopeasti jatkamme treenejämme ihan normaalisti, kertoi 18-vuotias Milania Väänänen parin suunnitelmista.

Vasta viime kesänä yhteistyönsä aloittaneet pariluistelijat olivat ensi kertaa arvokisajäällä EM-kilpailuissa tammikuussa.

Yuka Orihara ja Juho Pirinen hopealle

Suomen jäätanssijat Yuka Orihara ja Juho Pirinen luistelivat perjantai-iltana Hollannin Challenge Cupissa hopealle. Pisteet 169,39 ovat lähellä kolme kautta yhdessä luistelleen parin kansainvälistä ennätystä.

Japanilaissyntyinen Yuka Orihara ja Lappeenrannassa kasvanut Juho Pirinen lähtivät perjantai-iltana vapaatanssiin kilpailun kakkossijalta. Vaikka ohjelmakokonaisuus oli parilta tyylikkään varma suoritus, pari itsekin joutui jännittämään sen aikana.

– Meille kävi toisessa nostossa iso virhe, hyvä ettemme kaatuneet. Muut elementit tuntuivat hyviltä, ja onneksi monissa asioissa pystymme jo luottamaan rutiiniinkin.

Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijoittuvat Challenge Cupissa Hollannissa hopealle. Kilpailun voiton vei suomalaisille tuttu ranskalaspari Natacha Lagouge ja Arnaud Caffa, joka harjoittelee Helsingissä.
Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijoittuvat Challenge Cupissa Hollannissa hopealle. Kilpailun voiton vei suomalaisille tuttu ranskalaspari Natacha Lagouge ja Arnaud Caffa, joka harjoittelee Helsingissä.

Parin suunnitelmissa on päättää kilpailukausi Hollantiin. Vuoden 2022 alku ei parille ollut aivan helppo.

– Sairastuimme koronaan, ja siitä toipuessa meni käytännössä koko tammikuu. Mutta onneksi sen jälkeen homma on jälleen lähtenyt luistamaan, sanoo Helsingissä valmentautuva pari.

Suomalaisparia valmentava Maurizio Margaglio sai Hollannissa iloita kahdesta mitalista, sillä jäätanssikilpailun pistein 171,52 voittaneet Ranskan Natacha Lagouge ja Arnaud Caffa ovat tällä kaudella muuttaneet Helsinkiin valmentautumaan.

Virtanen ei saavuttanut tarvittavia MM-pisteitä

Valtter Virtasella oli tähtäimessä taitoluistelun MM-kisojen tulosrajan rikkominen lauantaina Challenge Cupin vapaaohjelmassa. Pikkuvirheet ja helpotukset hypyissä kuitenkin rokottivat jyväskyläläisen elementtipisteitä (53,07), ja vaadittu 64 pisteen minimi vapaaohjelmassa jäi mieheltä tällä kaudella saavuttamatta. Kokonaispisteet 187,60 riittivät Hollannissa kymmenenteen sijaan. 

– Ei tullut sitä mitä haettiin. Tämä on ollut todella hieno kausi, mutta jäi harmittamaan, etten pystynyt venymään niin että olisin päässyt MM-kisoihin. Pisteraja on korkea, niin kuin sen pitää ollakin, mutta se on niin minun osaamiseni ylärajoilla, että se vaatisi ihan huippupäivän, Virtanen arvioi. 

Vaikka MM-kisat jäävätkin väliin, 34-vuotias lääketieteen tohtori ei suunnittele lomailua. Ensi viikolla kutsuvat lääkärin työt, eivätkä treenitkään ole jäämässä tauolle. 

– Ensi viikon jälkeen täytyy alkaa laittaa ajatuksia vähän kasaan, että haluanko vielä tehdä jonkin kisan tällä kaudella, ja mitä tapahtuu jatkossa. En ole tehnyt mitään päätöksiä uran suhteen, mutta semmoinen kutina on, ettei tämä ainakaan jää viimeiseksi kisaksi.  

Suntsev 8:s Romaniassa

Romaniassa samaan aikaan käydyssä Bellu Memorial -kilpailussa Makar Suntsev teki vapaaohjelmassa hyvät pisteet 122,32 ja nousi sijalle 8 yhteispistein 183,42. Suntsev teki ohjelmassaan vaikeimmat kolmoishyppynsä, lutzin ja flipin, sekä yhdistelmissä että soolona. Kotkalaiselle sattui myös erikoista epäonnea, kun hän kaatui ritin lähtökaarella ennen ponnistusta.    

– Siitä ei tullut hyppyä ollenkaan, jalka vain lipsahti alta. Ensin mietin, laskettiinkohan sitä hypyksi lainkaan, kun en päässyt ilmaan, ja voisinko lisätä sen ohjelmaan myöhemmin. Sitten muistin yhden toisen luistelijan jolle oli käynyt näin, eikä ylimääräistä hyppyä oltu laskettu pisteisiin, ja päätin että suunnitelman mukaan jatketaan, Suntsev kertoi.  

17-vuotias Suntsev kilpailee viikon päästä Tallinnassa ja toivoo myös että junioreiden MM-kisat pystytään pitämään loppukeväällä. Kansainvälinen taitoluisteluliitto ISU etsii parhaillaan kilpailuille uutta pitopaikkaa ja ajankohtaa, kun Bulgarian Sofia vetäytyi kisaisännyydestä koronatilanteen vuoksi. 


Taitoluistelun MM-kilpailut 2022 järjestetään 21.–27.3. Montpellierissa Ranskassa. Suomella on mahdollisuus lähettää edustajansa MM-jäälle sekä naisten kilpailuun että jäätanssiin. Suomella ei ole edustajaa miesten sarjassa eikä pariluistelussa, sillä teknisten pisteiden vaatimukset MM-kisoja varten eivät täyty.