Tapahtumat

Oberia ei voita mikään

22 toukokuun, 2018

Yli 650 osanottajaa samassa kilpailussa on hurja tapahtuma taitoluistelukilpailuksi. Mutta hurjia ovat myös osanottajat: aikuisluistelijat ympäri maailman.

Joka kevät aikuisluistelijat ympäri maailman ovat tottuneet suuntaamaan Saksan Oberstdorfiin, jossa kansainvälinen luisteluliitto ISU on jo neljäntoista vuoden ajan järjestänyt kansainvälisen aikuisluistelukilpailun. Tänä vuonna rikottiin jälleen osanottoennätyksiä, viime viikolla Oberstdorfissa kilpaili yli 650 yksinluistelijaa, pariluistelijaa, jäätanssijaa ja muodostelmaluistelijaa 34 eri maasta. Nuorimmat olivat 28 ja vanhimmat 80-vuotiaita.

– Kilpailusta on muodostunut suoranainen instituutio, ja kilpailijoiden taso on koko ajan vain noussut. Kärjessä tehdään todella tasokkaita suorituksia, ja kilpailu on koventunut myös kirkkaimman kärjen alapuolella, arvioi ISU:n aikuisluistelun työryhmän suomalaisjäsen Ville Penttinen.

Muutaman viime vuoden aikana Oberstdorfin rinnalle on kehitetty Pohjois-Amerikan vastaava kilpailu, joka kilpaillaan syksyisin Vancouverissa.

Kahden vuoden päästä taitoluistelijoilla on mahdollisuus osallistua myös  Master Games -tapahtumaan, joka vuonna 2020 järjestetään Itävallassa.

Kovia tuloksia, iloista mieltä

Suomalaiset aikuisluistelijat ovat tähdänneet Oberiin isoin joukoin jo vuosikaudet. Tälläkin kertaa mukana oli yksinluistelun kilpailuissa mukana kahdeksan suomalaista, joiden joukossa olivat myös pariluistelukilpailuin osallistuneet Agnes Lidinger ja Andras Neiser. Suomalaisjoukkueita oli kolme: Team Chaotique, Team Antique ja Shadows.

Suomalaisista mitaleissa menestynein oli Andras Neiser, joka voitti oman sarjansa miesten vapaaohjelman sekä myös vapaampimuotoisen artistic-osion. Pariluistelussa Andras Neiser ja Angnes Lidinger sijoittuivat sarjoissa kolmanneksi niin vapaaohjelmakilpailuissa kuin artistic-osiossa.

Suomalaisittain parhaista pistetuloksista taas saatiin nauttia naisten Masters-sarjan ryhmissä. Suomalaisosanottajia niissä oli peräti kolme – useasti jo aiemmin mukana olleet Hanna Hykkyrä ja Tuula Rajamäki sekä toista kertaa kisamatkaan lähtenyt Lena Launonen.

– Jo pelkästään olosuhteiden takia Oberstdorf on näkemisen ja kokemisen arvoinen. Jää on tehty taitoluisteluun, ja se liukuu hyvin. Yhdellä kentistä on jopa peili, josta voi tutkia omaa suoritustaan, sanoo Lena Launonen.

– Lisäksi kilpailijoiden yhteisöllisyys on hienoa, Oberissa tutustuu todella nopeasti eri puolilta tulleisiin kilpailijoihin. Ja me suomalaiset tietysti kannustamme aina toisiamme.

Sekä Lena että Hanna Hykkyrä tekivät vapaaohjelmassa omissa ryhmissään yli 52 pisteen tulokset, mikä on kovaa tasoa.

Masters-sarjan luistelijat ovat pääsääntöisesti entisiä nuoruusajan kilpailijoita, joten he tietävät, mitä onnistunut suoritus vaatii.

– Jos saisin valita, luistelisin aamusta iltaan. Vaikka olen useinkin neljä kertaa viikossa jäällä, kaksi niistä valmentajan roolissa ja kaksi omilla jäilläni, se ei ole tarpeeksi. Ehkä sitten, kun kahden vuoden päästä pääsen eläkkeelle, naurahtelee Tuula Rajamäki.

– Lihasmuisti on jännä juttu. Keho muistaa vanhat liikeradat hyvinkin helposti. Mutta eri asia on sitten saada pää tottelemaan. Siihen ei auta kuin yksi asia: luistelu.

Hienoja suomalaistuloksia saatiin myös muodostelmaluistelussa.

Helsinkiläinen Team Chaotique luisteli vaivatta voittoon ja sai mitaleiden jakoon kaverikseen sisarjoukkueensa Team Antiquen, joka sijoittui pronssille. Suomalaisten väliin kiilasi Kanadan Team Force.

Suomalaismenestystä täydensi Espoon Shadows viidennellä sijallaan.

teksti Kaisa Viitanen

 

Suomalaistuloksia

Yksinluistelu, vapaaohjelma

I Masters ladies Single: 8. Lena Launonen FIN 52.64
II Masters ladies Single: 2. Hanna Hykkyrä Hanna FIN 52.79
III Masters ladies Single: 4. Tuula Hakamäki FIN 42.50
I Silver Single ladies: 11. Agnes Lindinger FIN 36.47
II Bronze Single men: 1. Andras Neiser FIN 28.90
V Bronze Single ladies: 3. Sirkka Manni-Loukkola FIN 15.93

Yksinluistelu, artistic

I Gold ladies: 4. Kristina Korhonen FIN 21.75
II Bronze men: Andras Neiser FIN    II Bronze Artistic Single Skating        1. 11.57
IV Bronze ladies: 9. Helena Väänänen FIN 11.26
V Bronze ladies : 6. Sirkka Manni-Loukkola FIN 7.69
I Masters ladies: 6. Lena Launonen FIN 28.38
II Masters ladies: 3. Hanna Hykkyrä FIN 23.26
III Masters ladies: 5. Tuula Hakamäki FIN 19.45

Pariluistelu

Adult Pair Skating: 3. Agnes Lindinger – Andras Neiser FIN 36.97
Intermediate Pair Artistic: 3. Agnes Lindinger – Andras Neiser FIN 19.59 

Muodostelmaluistelu

  1. Team Chaotique FIN 48.43
  2. Team Antique FIN 35.02
  3. Team Shadows FIN 34.46

Kaikki tulokset: http://www.deu-event.de/results/adult2018/index.htm

 

 

 

Hanna Hykkärä Masters-sarjan hopeamitalistina onniteltavana. kuva Andras Neiser

 

 

 

 

Suomen joukkueet Team Chaotique, Team Antique ja Shadows menestyivät aikuisten kilpailussa. Keskellä ISU:n aikuisluistelun työryhmän jäsen Ville Penttinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oberstdorf oli jälleen elämysten ja menestyksen paikka suomalaisille aikuisluistelijoille.