Tapahtumat

Kisahuumasta toiseen – muodostelmaluistelun MM-kotikilpailut lähestyvät

20 helmikuun, 2019

”Helsingin MM-henki hullaannutti mukaansa omat ja vieraat”, kirjoitti Taitoluistelu-lehti vuonna 2011, kun Suomi oli voittanut muodostelmaluistelun MM-kultaa ja -hopeaa täyden kotiyleisön edessä. Saman tunnelman luomiseen tähdätään myös tänä keväänä muodostelmaluistelun MM-kotikilpailuissa.

Hullaantuminen tuntuu sopivan hyvin Suomessa järjestettyihin kansainvälisiin taito-luistelukilpailuihin. Urheilijat ovat saaneet esiintyä täysille katsomoille viime vuosina niin taitoluistelun EM2009- ja MM2017-kilpailuissa Hartwall Arenassa kuin viime marraskuussa käydyssä Helsinki Grand Prix -kilpailussa Helsingin Jäähallissa. Vuotuisessa Finlandia Trophy Espoo -kilpailussakin luistelijoiden suorituksia siivittää arvostava yleisö ja tuhannet taputtavat kädet. ”Suomeen on kiva tulla, järjestelyt toimivat ja katsomossa on aina hyvä tunnelma” ovat yleisiä kommentteja niin urheilijoiden kuin katsojienkin taholta.

Suomalaiset muodostelmajoukkueet ottivat ylivoimaisen kaksoisvoiton MM-kotikisoissa vuonna 2011. Kultaiset mitalit vei loppuunmyydyn katsomon Rockettes ja hopeaa sai Marigold IceUnity.

Suomalaiset muodostelmajoukkueet ottivat ylivoimaisen kaksoisvoiton MM-kotikisoissa vuonna 2011. Kultaiset mitalit vei loppuunmyydyn katsomon edessä Rockettes ja hopeaa sai Marigold IceUnity.

Siinä, missä moni maailmalla järjestettävä taitoluistelutapahtuma joutuu etsimään vapaaehtoistyöntekijöitä riveihinsä, Suomessa tätä ongelmaa ei ole. Vajaan kahden kuukauden kuluttua järjestettävien muodostelmaluistelun MM-kilpailujen vapaaehtoispaikat täytettiin nimittäin jo viime kesänä.

Tehtäviin sitoutunutta porukkaa oli jälleen enemmän kuin tarpeeksi. Ja jotta jokainen tehtävään valittu olisi virittäytynyt h-hetkellä huippuunsa, käy kukin tahollaan harjoittelurupeaman. Tänä vuonna vapaaehtoisten ”kenraaliharjoitukset” hoidettiin Finlandia Trophyssa ja Helsinki Grand Prix -kilpailussa. Niistä saamilla opeilla pärjätään myös huhtikuun MM-kisoissa.

Pitkäjänteistä työtä

Muodostelmaluistelun MM-kisojen markkinointi aloitettiin täydellä rähinällä jo viime vuoden huhtikuussa Tukholman MM-kilpailuissa. GP-kilpailun neljän kuukauden mittaista varoaikaa lukuun ottamatta Suomessa järjestettyjen arvokisojen järjestelyjänne on vuodesta puoleentoista. Pitkä aika siis. Voisi kuvitella, että kisat nousevat lyhyemmässäkin ajassa. Ehkä nousevatkin, mutta ei Suomen Taitoluisteluliiton standardien mukaisiksi.

Arvokilpailujen vaatiman työjänteen pituutta kuvaa hyvin se, että MM2019-kilpailun kuvauksia tehtiin täysillä jo viime vuoden maaliskuussa.

 

Liiton ensisijaisena tavoitteena tapahtumille on saada lajille lisää tunnettuutta ja harrastajia – onnistunut lipunmyynti on bonus. Näihin tavoitteisiin ei päästä ilman päämäärätietoista ja pitkäjänteistä työtä.

Yksityiskohdat ratkaisevat

Aikaa MM-kotikisoihin on enää alle kaksi kuukautta ja järjestäjän näkökulmasta tapahtuma on jo kulman takana. Isot linjaukset ja yhteistyösopimukset on tehty jo edellisen vuoden puolella. Viimeisten kuukausien aikana enää viimeistellään ja viilataan: suunnitellaan avajais- ja oheisohjelmat, tuplatsekataan 700 kisavieraan kuljetukset ja hotellipalvelujen toimivuus, kontaktoidaan kotimaista ja kansainvälistä lehdistöä sekä tarkennetaan televisiointiin liittyviä asioita.

”Muodostelmaluistelumaailman huomio on keskittynyt Helsinkiin.”

Työlistalla on myös yleisön turvallisuuden, hallin teknisten rakenteiden ja sisustuksen suunnittelua. Viimeisinä hetkinä juostaan hakemassa pieniä tarvikkeita laastaripaketeista alkaen ja silitellään maiden lippuja. Ikimuistoinen ja toimiva kokonaisuus syntyy lukuisasta määrästä pieniä yksityiskohtia, missä kisahotellin ruokien maistelukin puolustaa paikkaansa. Moni asia tapahtuu lisäksi ISU:n tarkkojen ohjeiden mukaan.

Muodostelmaluistelumaailman huomio on keskittynyt Helsinkiin. Me Suomessa tiedostamme tämän ylpeänä ja teemme kaikkemme, että juuri meidän kisat ovat ” maailman parhaat kisat ikinä!”

TEKSTI Mila Kajas-Virtanen KUVAT Sari Niskanen

 


Liput myytiin tunnissa

Harvoin positiiviset uutiset ovat aiheuttaneet niin paljon päänvaivaa kuin lokakuisena maanantaina, jolloin muodostelmaluistelun MM-kisojen liput myytiin loppuun lähes tunnissa. Marraskuussa lisämyyntiin tulleet muutama sata lippua vietiin niin ikään käsistä. Uutinen puhututti yli lajirajojen, joka on sinänsä mainio ilmiö. Lajimme kiinnostaa – valtavasti. Suomen Taitoluisteluliitto tiedusteli jo varhain Hartwall Arenaa käyttöönsä, mutta halliin oli tehty muita tapahtumavarauksia, eikä se ollut varattavissa.

Suomen Taitoluisteluliitolle seuraväki on VIP-asiakas, ja siksi seuroille haluttiin antaa mahdollisuus varata paikkoja etukäteen. MM-kilpailujen järjestelyihin kuuluu myös, että osallistuvien maiden liitoilla oli mahdollisuus tehdä ennakkovarauksia. Satunnainen lajifani ei siis voi kuvitella pääsevänsä katsomoon enää siinä vaiheessa, kun todellinen MM-huuma alkaa hiipiä suuren yleisön tietoisuuteen.

Muodostelmaluistelun suosio on meillä huikeampaa kuin missään muussa maassa. Suomessa harjoittelee 182 muodostelmaluistelujoukkuetta, joka on eniten koko maailmassa.

Kirjoittaja Mila Kajas-Virtanen on Suomen Taitoluisteluliiton markkinointi- ja viestintäpäällikkö ja vastaa MM2019-kilpailun viestinnästä ja lehdistöpalveluista.