Tapahtumat

Minne kaikki pehmot menevät?

10 heinäkuun, 2017

Taitoluistelufanit ovat anteliaita. Arvokilpailuissa jää täyttyy kukista, pehmoleluista, muista lahjoista, joskus hyvin arvokkaistakin, kirjeistä ja korteista. Mitä niille tapahtuu?

Lapsirakas Jason Brown ja vierailun tärkein hetki. Jason sai pideltäväkseen 11 päivän ikäisen vauvan, jota seuraavana päivänä odotti iso leikkaus.

Tapoja on yhtä monta kuin kilpailijoitakin. Valtaosa käy ainakin kurkistamassa omat kukkansa ja lahjansa. Osa valitsee joka kilpailusta yhden pehmon joko kisaviikon hotellikaveriksi tai pysyväksi muistoksi kotiin asti. Monet haluavat ehdottomasti lukea kaikki kortit ja kirjeet tarkasti.

Valtaosan pehmoista kisajärjestäjä toimittaa hyväntekeväisyytenä valitsemaansa paikkaan. Helsingin MM-kisojen pehmot päätyivät HOPElle, suomalaiselle hyväntekeväisyysyhdistykselle, jonka tavoitteena on antaa lapsille tasa-arvoisemmat mahdollisuudet arkeen.

Yhdysvaltalainen taitoluistelija Jason Brown toimi toisin.

– Koen, että saan faneilta niin valtavasti iloa, että minun on jaettava sitä henkilökohtaisestikin eteenpäin. Mietin jo vuosia sitten yhdessä vanhempieni kanssa, mikä olisi sellainen järjestö/taho, jota voisin ilahduttaa, olenpa missä päin maailmaa tahansa. Ronald McDonald -lastentaloja on eri maissa, ja ne tekevät hyvää työtä perheiden, joissa on sairas lapsi, eteen.

MM-kisojen päätyttyä Jason vieraili Helsingin Ronald McDonald -talossa mukanaan monta kassillista pehmoleluja.
– Kun kaverit ovat kuulleet, mitä teen, hekin lähettävät mukanani omia pehmojaan. Hotellihuoneeni on välillä aika täynnä lahjatavaraa.

Ja muistakaa – tämä on kaikkein tärkeintä – älkää ikinä luopuko omista unelmistanne.

Jason Brown ei halunnut loistaa vierailullaan yksin, vaan pyysi mukaan muutamia suomalaisia nuoria taitoluistelijoita. Lahjakummeina toimivat myös Helsingin Luistelijoista yksinluistelijat Linnea Fredriksson ja Jan Ollikainen sekä jäätanssijat Hilda Taylor ja Urho Reina.

– Te olette valinneet minun laillani todella upean lajin, ja se tulee tuottamaan teille tulevaisuudessa todella paljon iloa, toki myös haasteita. Muistakaa aina näyttää oma ilonne ja jakaa sitä eteenpäin. Ja muistakaa – tämä on kaikkein tärkeintä – älkää ikinä luopuko omista unelmistanne.

Jasonin painokkaista terveisistä huolimatta vierailun pääpaino oli hyvässä mielessä, jopa kujeilussa.

Luistelijat näyttivät yhdessä Ronald McDonald -talon henkilökunnalle ja vieraille, kuinka hienosti heiltä yhdessä sujuu Helsingin MM-kisojen kisatanssi. Samoin joukolla pelleiltiin talon saunatiloissa, otettiin mm. kuvia, joissa Jason ja Jan mukamas yrittävät kastella suihkulla Jasonin Steve-isän. Isä, Marla-äiti ja Jasonin valmentaja Kori Ade liittyivät mukaan leikkeihin kuin pahaiset kakarat. Ja pakkohan sinne oli sujahtaa myös meidän suomalaisaikuisten.
– Oletteko te ihan kaikki suomalaiset näin ihanan heittäytyviä vai vain te taitoluistelijat, Brownin perhe nauroi.

teksti Kaisa Viitanen | kuvat Nina Kellokoski
Taitoluistelu-lehti 3/2017