Tapahtumat

Loppuiäksi taitoluistelukoukkuun

7 kesäkuun, 2017

Geneven liepeillä Sveitsissä tätä nykyä asuvat kanadalaissyntyinen Carolina Kohler ja hänen yhdysvaltalaistaustainen puolisonsa Larry odottavat innolla Helsingin MM-kilpailuja. Pariskunta oli seuraamassa myös vuoden 1999 kilpailuja Hartwall Arenalla.

Ennen Helsinkiä Kohlerit olivat kokeneet muutamat EM-kisat sekä entisessä kotikaupungissaan Pariisissa GP-kisoja edeltäneet Masters Mikot. MM-kisatuntumaa he olivat maistelleet jo Lausannen kotikisoissa 1997.
– Lausannen oli kyläkisa Helsinkiin verrattuna, arvioi Larry Kohler.

– Helsingissä oli paljon enemmän väkeä ja hieno stadion.

– Meillä oli hyviä ystäviä Suomessa ja yövyimme heidän talossaan Tammisalossa. Rakastimme Helsinkiä heti ensi silmäyksellä, sillä ihmiset olivat ystävällisiä ja julkinen liikenne toimi upeasti, Carol Kohler kehuu.

– Olemme sen jälkeen palanneet Suomeen katsomaan Finlandia Trophyja ja vuoden 2009 EM-kisoja ja suositelleet Suomea lukuisille ystävillemme. Moni heistä onkin käynyt Helsingin lisäksi esimerkiksi Lapissa.

Kohlerin pariskunta seurasi luonnollisesti sekä entisten että nykyisten kotimaittensa luistelijoita kuten Michelle Kwania, Elvis Stojkoa, Patrick Meieria ja Lucinda Ruh’ta. Erityisesti jäi mieleen kohtaaminen tulevan olympiavoittajan ja hänen läheistensä kanssa.

– Sattumalta istuimme lähellä Sarah Hughesin perhettä ja päädyimme juttusille! Sarah oli innoissaan hyvästä sijoituksestaan, Carol muistelee.

Kohlerit kannustivat lisäksi muun muassa Aleksei Jagudinia, joka voitti miesten kisan, sekä jäätanssissa toiseksi tulleita Marina Anissinaa ja Gwendal Peizeratia.

Carol oli tuomariston kanssa eri mieltä juuri jäätanssin lopputuloksista.

– Buuasimme kuin hullut, hän tunnustaa.

– Koska emme tunteneet muita kisayleisön jäseniä, kävelimme paljon ympäriinsä ja juttelimme ihmisten kanssa. Tapasimme englanninkielisen Eurosportin legendaariset selostajat Chris Howarthin ja Simon Reedin ja nautimme drinkit heidän kanssaan. Saimme Susanna Rahkamon ja Petri Kokon nimikirjoitukset. Pukeudun edelleen ylpeänä villapaitaan, jonka ostin hallilta.

Vuoden 1999 MM-kisat olivat käänne Carol ja Larry Kohlerin taitoluistelufaniudessa. Paluuta satunnaiseksi seuraajaksi ei enää ollut.

– Helsingin kisat sinetöivät rakkautemme lajiin. En olisi ikinä uskonut, miten tärkeä osa elämäämme siitä on tullut. Saimme kisoissa elinikäisiä ystäviä, ja nyt me kaikki olemme osa suurta kansainvälistä taitoluisteluperhettä, johon tulee lisää jäseniä kisa kisalta, Larry Kohler iloitsee.

– Tämä laji on rikastuttanut elämäämme hurjasti, olemme saaneet tutustua moniin uusiin maihin ja kulttuureihin.

teksti Leena Lehtolainen
kuva Kohlereiden kotialbumi
Taitoluistelu-lehti 2/2017