Tapahtumat

Kultajahtiin korkealle

7 kesäkuun, 2017

Juuri samaan aikaan, kun taito-luistelun supertähdet kilpailevat maailmanmestaruuksista Helsingissä, suuntaavat muodostelmaluistelun valiot kamppailuun omista MM-mitaleistaan Colorado Springsiin. Suomesta kultaa tavoittelevat Marigold IceUnity ja Rockettes.

Marigoldin luistelijoiden kaulaan on aiemmin kultamitali pujotettu neljästi ja Rockettesin luistelijoiden kolmasti. Vuosi sitten Rockettes voitti hopean MM-kilpailuissa Budapestissa. Marigold IceUnity jäi silloin ilman kisalippua ensimmäistä kertaa MM-kilpailujen historiassa.

Marigold, joka voitti Suomen mestaruuden, sai USA:n maailmanmestaruuksiin statuksen FIN 1 ja Rockettes FIN 2:n. Ainakin tavoitteena on ollut, että joukkueet kilpailisivat MM-tasollakin omilla nimillään, mutta toistaiseksi ne lähetetään edelleen MM-jäille maidensa ykkösinä ja kakkosina.

Joukkueet ehtivät kuitenkin ennen lähtöään osallistua taitoluistelun MM-kilpailujen avajaisiin, joissa kaikilla Suomen huipuilla on roolinsa. Sitten edessä on matka kohti Coloradoa.

Molempien joukkueiden valmistautumista kohti MM-kilpailuja ovat ajastaneet myös junioreiden MM-kilpailut Kanadassa, sillä sekä Marigoldin Anu Oksanen että Rockettesin Kaisa Arrateig luotsasivat omia junioreitaan myös Missisaugassa. Valmistelut on sopeutettu päävalmentajien poissaoloon.

Marigold osallistui harjoitusrumban kevennyksenä Helsingin Luistelijoiden kevätnäytökseen ja esitti siellä myös vapaaohjelmansa Suomi 100.

– Vapaaohjelma kevätnäytöksessä oli ilmoitettu Suomi 100 -hankkeeseen yhdeksi esiintymiseksi, joten siinäkin tuli vapaan harjoitusta. Itse ohjelmaa ei ennen MM-kilpailuja ole tarkoitus muuttaa yhtä pientä lisäystä lukuun ottamatta. Olemme saaneet koko kauden hyvää palautetta matadoreista että Suomi-neidoista. Ohjelma on otettu hienosti vastaan niin kotimaassa kuin ulkomailla. Nyt vain syvennämme tulkintaa ja parannamme tekemistä molemmissa ohjelmissa, Anu kertoo.

Vaikka Suomi edelleen on maailman menestynein maa muodostelmaluistelussa, mitalit eivät ole itsestään selviä.

Anu toteaa Finlandian ohjelmamusiikkina olleen pitkään harkittu riskinotto.

– Marigold on niin vahva, että pystyy tekemään ohjelman klassiseen ja suomalaisille niin merkittävään musiikkiin.

Marigoldin harjoituksia veti junioreiden MM-kilpailujen ajan apuvalmentaja Tiina Turunen. Myös tanssinopettaja Harri Antikainen kävi antamassa ohjelmille viimeisen silauksen.

Kaisa Arrateig toteaa Rockettesin tehneen huippusuoritukset SM-valinnoissa. Niillä joukkue sinetöi MM-kisapaikkansa ja mahdollisuuden menestykseen MM-jäillä.

– Lyhytohjelmassa olemme SM-kisojen jälkeen keskittyneet tulkintaan ja siistimiseen. Vain pienillä muutoksilla lisäämme vauhtia ja esittämistä, mutta pääpaino on tulkinnan kasvattamisessa. Siellä on vielä roolia ja tilaa. Vapaassa pyrimme parantamaan paria elementtiä niin, että niistä olisi helpompi saada laadusta kolmosia. Eli hieman vielä puurtamista, Kaisa kuvaa.

Tuoreeltaan SM-kilpailujen jälkeen Rockettesin tytöt aloittivat ilmaisuharjoitukset ja sen jälkeen tunnettu tanssikoreografi Reija Wäre astui mukaan jäälle. Kaisa korostaa yhteistyön Reija Wäreen kanssa olevan antoisaa:
– Minulla on urheilijoita, joita olen valmentanut nyt 14 vuotta. Jos he olisivat kuunnelleet vain minua, he olisivat sanoneet jo heippa. Voidaksemme viedä lajia eteenpäin on mukaan saatava erilaista osaamista. Se on rikkaus, jonka olemme löytäneet. Lajin uudistumisesta puhutaan koko ajan, ja meidänkin pitää miettiä, olemmeko menossa oikeaan suuntaan.

Vuori-ilma haastaa

Colorado Springs sijaitsee Kalliovuorten itäreunalla 1 840 metrin korkeudessa merenpinnasta. Se oli MM-kilpailujen näyttämönä jo 2010.

Silloinkin Suomea edustivat samat joukkueet, joten molemmat valmentajat tuntevat olosuhteet ja korkean ilmanalan asettamat vaatimukset hapenottokyvylle. Totutteluun on varattu viikon verran. Senioreiden vapaaohjelmat sisältävät niin paljon nostoja, ettei kropan ole varaa lamaantua.

Vaikka Suomi edelleen on maailman menestynein maa muodostelmaluistelussa, eivät mitalit ole itsestään selviä. Keskinäisen kilpailun lisäksi tiukkoja vastuksia riittää.

– USA-Venäjä-akseli haastaa eniten. Haydenettes vetää täysillä Princeä ja Paradise klassista. Me olemme siinä välissä jotakin täysin toisenlaista, Kaisa Arrateig arvioi.

Anu Oksanen on samoilla linjoilla.

– Venäjä on viime vuoden mestaruutensa jälkeen kovin vastus. Kuinka hyvä se on nyt, nähdään itse kisoissa. Samoin USA ja Kanada ovat vahvoja, ja Ruotsi voi tietenkin olla jälleen yllättäjä.

teksti Marita Kokko
kuva Sari Niskanen
Taitoluistelu-lehti 2/2017