Tapahtumat

Konkari ja untuvikot

19 helmikuun, 2018

Suomen Emmi Peltosen ei tarvitse tuntea itseään yksinäiseksi olympiakisojen untuvikkona Etelä-Koreassa. Vain seitsemällä naisten kilpailuun osallistuvalla on aiempaa kokemusta olympialaisista.

Olympialaisten naisten kilpailuun osallistuu 30 luistelijaa kaikkiaan 20 eri maasta, viidestä eri maanosasta. Kilpailijoiden kesken sekä ikä- että kokemusero on suorastaan valtava.

Naiskilpailijoista vanhin on juuri olympialaisten aattona, 8. helmikuuta, 31 vuotta täyttävä Carolina Kostner. Hän on myös ehdottomasti kokenein olympiakävijä.

Italialainen oli mukana jo Torinon talviolympialaisissa vuonna 2006. Kotiyleisö odotti suuria juuri olympiakisojen alla ensimmäisen EM-pronssinsa voittaneelta luistelijalta. Hänet valittiin jopa kantamaan maansa lippua olympiakisojen avajaisissa.

Italialainen oli mukana jo Torinon talviolympialaisissa vuonna 2006. Kotiyleisö odotti suuria juuri olympiakisojen alla ensimmäisen EM-pronssinsa voittaneelta luistelijalta. Hänet valittiin jopa kantamaan maansa lippua olympiakisojen avajaisissa. Vuoden 2010 Vancouverin olympialaiset olivat Kostnerille vaikeat, hän epäonnistui täydellisesti lyhytohjelmassaan ja sijoittui lopulta sijalle 16.

Sotšissa vuonna 2014 fanit eivät tienneet mitä Carolina Kostnerilta oli odotettavissa: palkintosijoja veikkailtiin venäläisille, japanilaisille ja Korean Yuna Kimille. Naisten kilpailun päätyttyä Kostner sai kuitenkin kokea huikean hetken vastaanottaessaan olympiapronssimitalin. Hän itse kuvasi sitä näin:

– Siinä hetkessä ympyrä sulkeutui minun ja urani ympärille. Tunsin, etten enää ole jäänyt yhtään mitään paitsi kilpaurallani.

SAMAA EI VOI sanoa yksikään muu Etelä-Korean olympiajäälle astuvista naisista.
Valtaosa naisista on vähintään vuosikymmenen Carolina Kostneria nuorempia, nuorimmat vasta 15-vuotiaita.

Kostnerin lisäksi olympiakokemusta on vain Kanadan Kaetlyn Osmondilla ja Gabrielle Dalemanilla, Yhdysvaltojen Mirai Nagasulla, Slovakian Nicole Rajicovalla, Ranskan Mae-Berenice Meitella ja Brasilian Isadora Williamsilla. Heistä jokainen on osallistunut kerran olympiakisoihin.

Olympiamitali on vain Kaetlyn Osmondilla, sen hän sai Sotšin joukkuekilpailusta. Naisten kilpailussa hän sijoittui pettymyksekseen vasta sijalle 13.

Sekä Kostner että Osmond kuuluvat kauden parhailla pistetuloksillaan toki olympialaisten ennakkoveikkaajien listalle, mutta SB-kärjessä ovat untuvikot.

Vasta 15-vuotias venäläistyttö Alina Zagitova vastaa kauden parhaasta tuloksesta, 238,24. Sillä hän voitti EM-kilpailuissa 18-vuotiaan maannaisensa Evegenia Medvedevan, joka on nyt SB-tilaston kakkonen.

Heidän sekä Kostnerin ja Osmondin lisäksi parhaiden tulosten kärkikympissä on kolme muuta olympialaisten naisten kilpailun osanottajaa: Venäjän 17-vuotias Maria Sotskova sekä Japanin 19-vuotias Satoko Miyahara ja 17-vuotias Kaori Sakamoto.

Tämän kauden sensaatio on ollut Venäjän teinityttö Alina Zagitova.

MONILLE TAITOLUISTELUA aktiivisestikin seuraavalle naisten kilpailussa on useita varsin tuntemattomia luistelijoita.

Yhdysvaltojen tämän kauden yllätysmestari ja sitä myötä olympialaispaikan hankkinut Bradie Tennell on tähän mennessä edustanut maataan arvokisoissa ainoastaan juniori-ikäisenä, kahdesti junioreiden MM-kisoissa.

Etelä-Korean toinen edustaja, 15-vuotias Hanul Kim on luistellut kerran junioreiden MM-kisoissa. Samanlaisella arvokisakokemuksella Pyeongchangiin matkustaa myös Kazakstanin toinen edustaja, 18-vuotias Aiza Mambekova.

teksti Kaisa Viitanen | kuvat Elina Paasonen

Taitoluistelu, naiset

Naisten olympiakisassa on 30 osanottajaa yhteensä 20 eri maasta.

Australia: Kailani Craine
Belgia: Loena Hendrickx
Brasilia: Isadora Williams
Italia: Carolina Kostner ja Micol Cristini
Japani: Satoko Miyahara, Kaori Sakamoto
Kanada: Kaetlyn Osmond, Gabrielle Daleman ja Larkyn Austman
Kazakstan: Elizabet Tursynbaeva ja
Aiza Mambekova
Kiina: Li Xiangning
Korea: Dabin Choi ja Hanul Kim
Latvia: Diana Nikitina
Ranska: Mae-Berenice Meite
Ruotsi: Anita Ostlund
Saksa: Nicole Schott
Slovakia: Nicole Rajicova
Suomi: Emmi Peltonen
Sveitsi: Alexia Paganini
Ukraina: Anna Khnychenkova
Unkari: Ivett Toth
Venäjä: Evegenia Medvedeva,
Maria Sotskova ja Alina Zagitova
Yhdysvallat: Bradie Tennell, Mirai Nagasu ja Karen Chen
Listaus perustuu 29.1. tilanteeseen.

 

Taitoluistelu-lehti 1/2018