Tapahtumat

Kansainvälinen muodostelma valloitti Vierumäen

10 toukokuun, 2018

Suomen urheiluopistolla on ollut viime päivät poikkeuksellisen vilkasta, sillä yli sata muodostelmaluistelun edustajaa kaikkiaan 19 eri maasta on osallistunut Vierumäellä ISU:n ja Suomen Taitoluisteluliiton yhteistyössä järjestämään lajin kansainväliseen koulutusseminaariin. Innostus on ollut valtava.

Suomi isännöi koulutusseminaaria jo neljättä kertaa. Seminaari on tarkoitettu lajin kehittyville maille, niiden ISU-junioritasoisille muodostelmaluistelijoille ja heidän valmentajilleen.

– Seminaareihin osallistuneiden valmentajien ja luistelijoiden tiedontarve on suorastaan valtava, ja olemme koko ajan pyrkineet yhdessä kouluttajien kanssa kehittämään seminaarien sisältöä, kertoo järjestelyistä vastaava kehityspäällikkö Eeva Sunnari Suomen Taitoluisteluliitosta.

– Tänäkin vuonna seminaarin ohjelma on ollut hyvin intensiivinen, porukka innostunutta ja fiilis loistava.

Seminaarin kouluttajiin kuuluu mm. yksi maailman tunnetuimmista lajin asiantuntijoista, kanadalainen Cathy Dalton.

Uskomaton mahdollisuus

Alusta alkaen seminaareihin osallistunut puolalaisvalmentaja Agnieszka Filipowicz painottaa sekä yleistä tiedontarvetta että myös mahdollisuutta kysyä tarkemmin neuvoja ja keskustella.

– Kun tekee töitä vain omassa seurassaan, omien joukkueiden kanssa, on uskomaton mahdollisuus päästä oppimaan maailman parhaimmilta valmentajilta ja sen lisäksi myös kysyä asiantuntijoilta neuvoja itseään askarruttaviin kysymyksiin esimerkiksi säännöistä.

Filipowicz on muodostelmaluistelun tunnettuja kehittäjiä kotimaassaan. Hän työskentelee Gdanskissa ja valmentaa tällä hetkellä mm. Ice Fire -juniorijoukkuetta, joka osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa junioreiden MM-kilpailuihin.

– Meidän seurassamme muodostelma on jo aika vahvaa, meillä on useita joukkueita ja tapahtumamme keräävät paljon yleisöä. Myös yleisemmin Puolassa kiinnostus muodostelmaa kohtaan on nousussa.

Pahimmat esteet lajin nousulle ovat tutut:

– Jääajan vähyys ja rahan puute, Agnieszka Filipowicz napauttaa klassiset sanat.

Vain kansainvälinen juniorijoukkue voi edes haaveilla 5-6 jäätunnista viikossa, muut joutuvat tyytymään vielä tätäkin vähempään. Jääpulmaa on Gdanskissa lähivuosina helpottamassa uusi halli. Ja joukkueiden taitojen kertyminen lisää lajin kiinnostavuutta ja saman tien myös sponsoreiden kiinnostusta.

– Muodostelmaluistelu muuttuu koko ajan vaikeammaksi, luistelutaidot ovat kehityksen avain. Se on oikea suunta, vaikka tietysti minulle valmentajana tuottaa usein tuskaa yrittää opettaa koko joukkueelliselle riittäviä taitoja, Filipowicz naurahtaa.

Tärkeää sääntöoppia

Tämän kevään ISU-seminaarin mielenkiintoisimpia anteja on ollut muodostelmaluistelun uusien arviointisääntöjen esittely. Taitoluistelun kaikissa lajeissa siirrytään ensi kauden alusta entistä yksilöidympään laadun arviointiin. Tuomareilla on käytössään entisen suppeamman skaalan sijaan pisteitä aina plus viidestä miinus viiteen.

Vielä hieman valmisteluvaiheessa olevaa uudistusta Vierumäellä on ollut selvittämässä ISU:n muodostelmaluistelun teknisen komitean jäsen Mika Saarelainen.

– Muodostelma on valinnut muista taitoluistelun lajeista hieman poikkeavan tien toteuttaa asia. Perusajatus eli se, että arvioinnin uudistus näyttää eroja paremmin, on tietysti sama, mutta samalla muodostelmassa on pyritty tekemään arvioinnin perusteista aiempaa selvempiä, enemmän palautetta antavia ja helposti ymmärrettäviä.

Muodostelman uudistuksessa lähtökohtana on viisi perusasiaa, joiden kautta arviointi peilautuu. Ne ovat (virallisia suomenkielisiä nimiä ei ole vielä): shape, flow, speed, quality ja unison. Järjestelmää – jonka perustan on muuten kehittänyt suomalaistuomari Liisa Puskala! – esitellään tuomareille ja tietysti myös laajemmin lajille kesän kuluessa, kunhan valmistelu ja päätökset on saatu vietyä loppuun.

teksti Kaisa Viitanen
kuvat Eeva Sunnari/STLL

 

 

 

 

 

 

 

Puolalaisvalmentaja Agnieszka Filipowicz kiittää ISU-seminaaria uskomattomana mahdollisuutena.

 

 

 

 

 

 

 

Yli satapäinen joukko muodostelmavalmentajia ja -luistelijoita ympäri maailman on opiskellut tällä viikolla Vierumäellä.