Tapahtumat

Jään maa kukkii

7 kesäkuun, 2017

Suomalaiskatsojat, jotka luulevat tuntevansa Hartwall Arenan, kokevat MM-kisoihin saapuessaan taatusti jättiyllätyksen. Suomen suurin halli puhkeaa MM-kisaviikon ajaksi kauttaaltaan kukkimaan.

Suomen MM-kisojen logo raikkaine kukkineen on herättänyt laajaa ihastusta. Sen lumovoima tarttui myös konseptisuunnittelija Margit Sjöroosiin, jonka yritys Conbalance Oy suunnitellut Hartwall Arenalle MM-kisailmeen.

– Logo on sekä väreiltään että yleisilmeeltään erittäin raikas, sen kukkateema on hyvin varioitavissa ja se myös suorastaan tarjoilee mahdollisuuksia erilaisiin mielikuviin. Minulle itselleni se antaa vahvoja tuntumia sekä yleensä Suomen eri vuodenajoista että aivan erityisesti kuuluisista valoisista öistämme, white nights, Margit Sjöroos sanoo.

Näistä ajatuksista on syntynyt MM-kisa-areenan kokonaissuunnittelu, jossa aikaa ja vaivoja ei ole tuhlattu. MM-kisoja edeltävinä päivinä – ja työntäyteisinä öinä! – Hartwall Arena muuttuu sekä valoisten öiden että jään ja lumen maaksi, joka kukkii kauniisti.

Logon kukka-aiheet toistuvat erilaisina variaatioina ympäri hallin. Niitä jopa teipataan hallin lattioihin sekä viestimään hyvistä kulkuväylistä että osoittamaan tiettyjä tärkeitä pysähdyspaikkoja.

Logon kukkien ohella Hartwallille rakennetaan erilaisia kukkakaaria sekä tuodaan paikalle näyttäviä kukka- ja viherkasvi-istutuksia. Halliin on myös suunniteltu logon eri väreistä sisustettavia vyöhykkeitä.

– Viherkasvit ovat tärkeässä osassa, niillä tuodaan areenalle mukaan puutarhamaisuutta. Samanlainen tärkeä osa kokonaisuutta on sekin, että matotamme tiloja hyvin paljon. Matoilla syntyy selkeästi eri kokonaisuuksia, esimerkiksi näytteilleasettajien osastot ovat kaikki matotettuja. Matot ovat myös ilmettä pehmentävä elementti ja vähentävät melua.

Margit Sjöroos on suunnittelijan urallaan voimakkaasti panostanut aistiystävällisen suunnittelun kehittämiseen, negatiivisen stressin poistoon ja positiivisen vireystilojen ylläpitämiseen. Tätä toteutetaan myös Hartwall Areenalla kisaviikon aikana.

– Arvokilpailut ovat stressiä tuova tapahtuma kaikille: kilpailijoille, heidän tukijoukoilleen, erilaisille toimijoille, sadoille vapaaehtoisille, jotka painavat pitkää päivää, ja tietysti vielä valtavalle yleisömäärälle. Mitä enemmän pystymme tarjoamaan stressivapaita, aisteja esimerkiksi väärillä väreillä kuormittamattomia alueita kaikille ryhmille, sen paremmin kaikki jaksavat.

Kaikkien hyvinvoinnin lisäksi suunnittelussa on pyritty ekologisesti kestäviin ratkaisuihin. Ostamisen sijaan sisustusta ja somistusta on tehty hyvin pitkälti lainaamalla ja vuokraamalla. Ostettavissa tuotteissa taas on painotettu tavaroita ja materiaaleja, jotka ovat kisaviikon jälkeen joko kierrätettävissä tai ympäristöystävällisesti hävitettävissä.

– Sana ”tunnelma” pitää sisällään todella laajan käsitteen. Tunnelmaan vaikuttavat kaikki ihmiset ja kaikki asiat. Me ilmeen luojat yritämme osaltamme vaikuttaa siihen, että kaikki halliin tulijat jo ulko-ovelta alkaen tuntisivat tulevansa raikkaaseen, iloiseen ja mielenkiintoiseen maailmaan, Margit Sjöroos sanoo.

teksti Kaisa Viitanen
kuva Conbalance Oy
Taitoluistelu-lehti 2/2017