Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo käynnistyy torstaina parien ja miesten kilpailulla

6 lokakuun, 2021 JA KUVAT STLL

Järjestyksessään 25. Finlandia Trophy Espoo tuo ensimmäisenä kilpailupäivänään torstaina jäälle pareja maailman huipulta. Suomea kilpailussa edustaa uusi pari Milania Väänänen ja Mikhail Akulov, joka on Finlandia Trophyn historian ensimmäinen suomalainen pariluistelupari.

Väänänen ja Akulov aloittivat yhteistyönsä vasta tämän vuoden kesäkuussa. Pari harjoittelee Permissä, joka kuuluu taitoluistelun, erityisesti pariluistelun harjoituskeskuksiin Venäjällä. Heitä valmentaa Pavel Sliusarenko. Parin tavoitteena Espoossa on voittaa itsensä.

 – Haluamme nähdä, mitä olemme saavuttaneet 2,5 kuukauden tehoharjoittelulla, Väänänen ja Akulov kertovat.

Milania Väänänen, 17, ehti yksinluistelijana edetä maajoukkueluistelijaksi, mutta halusi kuitenkin vaihtaa pariluisteluun. Uusi ura alkoi vuonna 2019 parina australialainen Hektor Giotopoulos Moore, jonka kanssa yhteistyö hiipui Väänäsen loukkaannuttua. Uutta paria hän ryhtyi etsimään tosissaan viime talvena.

Mikhail Akulov, 29, löytyi Moskovasta yhteisen valmentajatuttavan avulla. Koeluistelu toteutettiin yleisöjäällä ja yhteinen sävel löytyi heti. Akulov oli kilpaillut viimeksi vuonna 2018 edustaen Sveitsiä yhdessä Ioulia Chtchetininan kanssa sekä EM- että MM-tasolla.

Pariluistelun taso Finlandia Trophyssa on maailman terävintä kärkeä, sillä muun muassa Venäjän hallitsevat maailmanmestarit Anastasia Mishina ja Aleksandr Galliamov aloittelevat kilpailukauttaan Espoossa 15 parin joukossa.

Pariluistelun lyhytohjelmakilpailu käynnistyy Metro Areenalla torstaina kello 14.30.

Suntsev ensi kertaa Finlandia Trophyssa

Suomalaismiehistä kilpailunsa aloittavat lyhtyohjelmin torstaina Makar Suntsev ja Valtter Virtanen, joista Suntsevilla on edessään ensimmäinen – Virtasella 14. Finlandia Trophy.

Makar Suntsev, 17, voitti viikko sitten seniorimiesten ensimmäisen SM-valintakilpailun Helsingissä. Hänestä edellisviikon kilpailu oli hyvä harjoitus Finlandia Trophyyn. Kotkalaisen tavoitteena on saavuttaa onnistuneilla ohjelmilla teknisten pisteiden rajat, jotka oikeuttavat osallistumiseen MM-kilpailuihin. Tasot EM-kilpailuihin ovat jo kasassa.

Valtter Virtanen, 34, tavoitteli syyskuun lopussa Suomelle olympiapaikkaa Oberstdorfissa, mutta tavoite jäi saavuttamatta. Kokenut taitoluistelija toteaa kuitenkin päässeensä ohi pettymyksestään. Takana on olympiakarsintoihin päättynyt jakso ja tähtäimessä hyvä kausi tästä eteenpäin.

Venäjä on lähettänyt miesten sarjaan kärkiluistelijoitaan, kuten EM- ja MM-pronssiin (2018) urallaan yltäneen Mikhail Kolyadan. Miesten kilpailussa Kanadan Keegan Messing ja Yhdysvaltojen Jason Brown ovat myös ennakkoon vahvoilla Finlandia Trophyn palkintopallille.

Miesten lyhytohjelmakilpailu alkaa torstaina kello 17.15. Jäätanssin ja naisten kilpailut alkavat lauantaina. Myös muodostelmaluistelun lyhytohjelmakilpailu käydään lauantaina.

Järjestyksessään 25. Finlandia Trophy Espoo on yksi ISU:n Challenger -sarjan kilpailuista.

Aikataulut ja tulokset.