Tapahtumat

Aikaa tottua ilmaan ja aikaeroon

10 heinäkuun, 2017

Roppakaupalla tiukkaa treeniä koti-Suomessa ja yli viikko sopeutumista Colorado Springsissä sekä ohueen ilmanalaan että yhdeksän tunnin aikaeroon valmistelivat Marigoldin luistelijat MM-jäälle.

– Valmistauduimme todella hyvin. Olimme hyvässä kunnossa, kun lähdimme Coloradoon, koska rankkoja treenejä oli ollut tarpeeksi aikaisin ennen matkaa. Oli etu, että olimme tehneet paljon kokonaisia ohjelmia. Näin yksi vapaaohjelma tai lyhytohjelma ei veisi voimia korkean paikan ilmastossakaan, kuvaa Marigold IceUnityn monivuotinen kapteeni Marika Leutola.

Colorado Springs nousee 1840 metrin korkeuteen merenpinnasta. tiesi jokainen joukkueen jäsen rankan harjoitteluputken olevan edessä.

– Kovan treenin tuomalla kunnolla ei Coloradossa tarvinnut miettiä, selviydymmekö. Pystyimme harjoituksissa ja kilpailussa keskittymään laatuun. Kovaa kuntoa oli tietysti pohjustettu pitkin kautta fysiikka- ja kuntotreenein, Marika kertoo.

Joukkue saapui Coloradoon reilua viikkoa ennen ensimmäistä kilpailupäivää. Ensimmäiset päivät totuteltiin aikaeroon, luistelijat heräilivät aamuyöstä. Oloa pehmennettiin menemällä hotellin uima-altaalle palauttelemaan kehoa pitkältä lennolta. Kisaviikon alkaessa alkoi uni jo maistua coloradolaisessa vuorokausirytmissä.

Marigold ehti MM-kisamatkallaan myös henkäistä esimerkiksi
vierailemalla Garden of Gods -luonnonpuistossa.

– Ensimmäinen jääharjoitus tuntui ilmastoon totuttelusta huolimatta vähän erilaiselta, mutta jaksoimme sen hyvin. Virallisissa kisaharjoituksissa ja kilpailujen käynnistyessä olo jäällä oli jo ihan normaalia.

Marigoldin luistelijat ovat muutenkin tottuneet pitämään huolta itsestään ja ennen kaikkea toisistaan.
– Kukaan ei haluaisi jäädä sivuun sairastuttuaan, muta pidämme silloin huolta, että potilas jää lepäämään, ettei tila pahene tai tauti tainnuta koko joukkuetta.

Perusasioita ovat niin harjoituskaudella kuin kisamatkoillakin riittävä lepo ja kunnolliset ateriat.
– Pitkiin treeneihin yritämme saada aina lämpimän ruoan mukaan. Ravinnosta on kovassa harjoittelussa huolehdittava, Marika-kapteeni muistuttaa.

teksti Marita Kokko | kuva Marigold IceUnity
Taitoluistelu-lehti 3/2017