Seurassa

Improvisaatiokilpailu Mov(i)es on Ice

Mitä tulkintaa ja eläytymistä!

9 toukokuun, 2019 Kaisa Sainio Vesa Nieminen ja Kaisa Sainio

Mistä on loistavat taitoluistelukilpailut tehty? Upeista musiikin tulkitsijoista ja eläytyjistä, kekseliäistä esiintymisasuista, tutuista leffamusiikeista ja mahtavasta yleisöstä – sekä suurella sydämellä mukaan heittäytyvästä tuomaristosta. Näistä aineksista syntyi Nurmijärven Taitoluistelijoiden 5.5.2019 järjestämä Mov(i)es on Ice -improvisaatiokilpailu.

Mov(i)es on Ice -kilpailujen tuomaristoa johti Evelina Lorek.
Mov(i)es on Ice -kilpailujen tuomaristoa johti koreografi Evelina Lorek.

Jos kilpailun onnistumista mitattaisiin taitoluistelun ilolla ja riemulla, NTL:n yhteistyössä koreografi Evelina Lorekin kanssa järjestämä Mov(i)es on Ice -improvisaatiokisassa olisi varmasti finalistiainesta. Klaukkalan jäähallissa pidetyissä kilpailuissa sarjojensa finaalipaikkoja tavoitteli 70 luistelijaa peräti 16 eri taitoluisteluseurasta – ja missä fiiliksissä!

– Odotuksemme kilpailua kohtaan olivat korkeat, mutta kisapäivän fiilis ylitti kaikki toiveemme, kertoo kisan puuhakaksikko, merirosvona lankoja käsissä pidellyt Kaisa Sainio ja Pahattarena juontajataituri Hanna Kinnusen apuna häärinyt Stiina Airio.

Se riemun ja eläytymisen määrä, mitä jäällä nähtiin, oli jotain aivan uskomatonta.

– Finaalikierroksia seuratessamme nauroimme ilosta ja onnesta ääneen. Finaaliluistelijat olivat jäällä niin kertakaikkisen loistavia, Stiina fiilistelee.

Tulkintaa leffamusiikkeihin

Improvisaatiokilpailun osallistujat tulkitsivat viidessä sarjassa leffamusiikkeja elokuvateemaisissa esiintymisasuissaan. Pienimpien sarjassa nähtiin muun muassa hellyyttäviä Minni Hiiriä ja perhosia eläytymässä esimerkiksi Frozenin musiikkiin, isompien sarjoissa Minioneita ja Peppi Pitkätossuja tulkitsemassa A Star is Born ja The Greatest Showman -tunnareita ja aikuisissa jopa aina finaaliin asti yltänyt yksisarvinen vetämässä James Bondia.

Evelina Lorekin mukaan kilpailu oli aivan mielettömän hauska ja iloinen sekä tunnelman olleen katossa niin jäällä kuin katsomossakin.

– Oli ihana huomata, miten iällä ei ollut mitään merkitystä kilpailijoiden heittäytyessä rohkeasti musiikkiin kuin musiikkiin ja ilmentäessä todellista luistelun ja ilmaisun riemua. Oli huikeaa nähdä myös upeita pukuja niin luistelijoilla kuin tuomareilla ja talkooväelläkin aina Supermiehistä ja noidista alkaen, Lorek kertoo.

Kilpailun tuomaristossa istuivat Evelinan lisäksi pitkän linjan tanssinopettaja ja Se-elokuvan henkeen pukeutunut Maria Serena Järvinen ja tuleva tähtisarjatuomari Jasmin Paukkunen, jotka kiinnittivät huomiota muun muassa esittämiseen, ilmaisuun, rytmitajuun ja kehonhallintaan. Taitoluistelukilpailussa debytoineen Serena Järvisen mieleen jäi erityisesti tapahtuman lämminhenkisyys ja rohkeasti eläytyneet aikuiset, joita ihaillessa jäähallin kylmyyskin unohtui hujauksessa.

– Me halusimme luoda iloisen kesäkauden aloituskarnevaalin, jossa kaikki pääsevät kilpailemaan, esiintymään ja nauttimaan taitoluistelun riemusta, Airio taustoittaa.

– Oli mahtavaa huomata, kuinka hyvin onnistuimme tavoitteessa, kiitos loistavien kilpailijoiden ja upeasti kisassa mukana eläneen yleisön, Sainio jatkaa.

”Klaukkalan jäähallissa pidetyissä kilpailuissa sarjojensa finaalipaikkoja tavoitteli 70 luistelijaa peräti 16 eri taitoluisteluseurasta.”

Sijoittuneiden pokaalien ja kaikille jaetun osallistumispalkinnonlisäksi kilpailijat saivat Evelinalta kirjallisen palautteen, joka luettiin palkintojenjaossa ääneen. Ihastuneista hymyistä päätellen Evelinan positiiviset ja kannustavat kehut otettiin ilolla ja innolla vastaan. Näitä palautteita luetaan varmaan kerta, jos toinenkin!

Kekseliäitä esiintymisasuja

Avattarena esiintyneen Peppi Åstrandin mukaan improvisaatiokilpailu oli mielettömän hauska kokemus, jossa parasta oli eri rooleihin heittäytyminen. Aina kolmannelle karsintakierrokselle selviytyneen Pepin mukaan kivointa oli aina odottaa seuraavaa kappaletta uudessa alkuasennossa sekä jännittää viltin alla ryhmäläisten kanssa jatkoon päässeitä.

Mov(i)es on Ice -kilpailut Inka Lehtola
Oman sarjansa Mov(i)es on Ice -kilpailuissa voittaneen Inka Lehtolan esiintymisasu oli harkittu viimeistä yksityiskohtaa myöten.

”Kisassa sai tehdä jotain aivan muuta kuin taitoluistelukilpailuissa yleensä.”

– Sain tuomaristolta hyvää palautetta persoonallisista ja vauhdikkaista liikkeistä sekä tehokkaasta katsekontaktista, iloitsi Peppi, jonka mielestä parasta oli oman sarjan parhaan pukeutujan palkinnon voittaminen.

Myös Helinä Keijuna taituroinut Inka Lehtola oli innoissaan kilpailusta. Sarjansa voittaneen Inkan mielestä kivaa oli erityisesti se, että mukana oli niin paljon luistelijoita eri seuroista. Samoin improvisointi erilaisten leffamusiikkien tahtiin oli tosi hauskaa kuten myös se, että kisassa sai tehdä jotain aivan muuta kuin taitoluistelukilpailuissa yleensä.

– On ollut tosi upeaa saada kilpailusta paljon erinomaista palautetta. Myös uutta kilpailua on toivottu, Sainio ja Airio iloitsevat.

Puuhanaiset lupaavat järjestää Mov(i)es on Ice -kisan myös ensi vuonna, niin antoisa oli kisapäivä oli järjestäjillekin!


Kirjoittaja Kaisa Sainio on Nurmijärven Taitoluistelijoiden puheenjohtaja ja seura-aktiivi.