Tietoa lajista

Aikuisluistelijoissa on voimaa

Seurarajat ylittävä Vintage Skaters edistää monipuolisesti taitoluistelua

25 syyskuun, 2019 Kaisa Sainio Nelli Kivinen, Vesa Nieminen ja Tiina Tamminen

Aikuisluistelijoiden harrastusta ja liikunnan riemua edistävän Vintage Skaters -yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut sadan jäsenen vuosivauhtia. Vuonna 2011 Urjalan jäähallilla perustettu yhdistys onkin oiva osoitus tahdonvoimasta: tänään aikuisluistelijoiden avoimeen, aktiiviseen ja seurarajoista riippumattomaan foorumiin kuuluu jo liki 900 yksin-, pari- ja muodostelmaluistelijaa jäätanssijoita unohtamatta. 

Vintage Skatersin puuhamies Tuomo Hynninen hyppäsi taitoluistelun maailmaan hokkareilla, kun hänen tyttärensä aloittivat luistelun Espoon Taitoluisteluklubissa. Sittemmin taitoluistimiin siirtyneen ja jo useammat terät kuluttaneen Hynnisen mukaan yhdistys pyrkii avaamaan luistelun maailman kaikille kiinnostuneille. Viimeisten viiden vuoden aikana aikuisluistelun toiminta on monipuolistunut paljon.

”Jokaisella on omat tavoitteensa ja toiveensa. Monelle jo jäälle uskaltautuminen on huikea kokemus.”

– Vaikka aikuisille on jo järjestetty omia kisoja, leirejä ja tehopäiviä, olemme saavuttaneet tavoitteistamme vasta ensimmäiset, Hynninen pohtii. 

Seurarajat ylittävää toimintaa

Kilpauransa lopettanut Selina Winsten nauttii nykyään aikuisluistelusta, joka on mahdollistanut rakkaan harrastumisen jatkamisen.

– Haluamme luistelun vahvemmin osaksi koko ihmisen elinkaaren kattavaa liikkumista. Edistämme tarvittavien palveluiden syntymistä ja osallistumme uuden sukupolven yhteisöllisten toimintaympäristöjen luomiseen, Hynninen tiivistää.

Vintage Skatersin tavoitteena on myös lisätä Suomessa järjestettävien kansainvälisten aikuisluistelijatapahtumien monimuotoisuutta.

– Vintage Skatersinä toimimme joustavasti ja uuteen kasvuun kannustaen. Tarjoamme esimerkiksi kanavat seurarajoista riippumattomien tapahtumien ideointiin ja markkinointiin ja jopa tarvittavien talkoolaisten rekrytointiin. Teemme yhdessä meille kaikille, Hynninen jatkaa. 

Erinomainen esimerkki aikuisluistelupalvelujen hyödyntäjistä on Nurmijärven Taitoluistelijoissa nuoruusvuotensa luistellut Selina Winsten, joka siirtyi aikuisten ryhmiin lopetettuaan kilpauransa.

– Treenimäärät toki vähenivät roimasti, mutta parilla jääkerralla viikossa olen saanut pidettyä luistelutaitoa ja ennen kaikkea luistelun iloa yllä. Aikuisluistelu mahdollisti minulle elämäntavan ja kilpailemisen jatkamisen, mistä olen todella iloinen, yhä yksinluistelussa kisaava Winsten kertoo.

Toimintaympäristöjä, treenejä ja tapahtumia 

Hynnisen mukaan aktiivinen aikuisluisteluyhteisö edistää jo nyt monipuolisesti taitoluistelua: aikuisluistelijat talkoilevat ahkerasti STLL:n järjestämissä kilpailuissa ja täyttävät riemuiten seuroista tyhjäkäytölle jäävät jäät.

– Toiveenamme on, että yhä kasvava aikuisyhteisö pystyy verkostoitumisen keinoin kehittämään lajin puitteita kokonaisuudessaan siten, että myös yhä vaativampien haasteiden edessä oleva seuratoiminta ja lasten ja nuorten kilpaurheilu hyötyvät. 

Hynninen pohtii, että aikuisluistelijat ovat upea voimavara, jonka merkityksen monet seurat ja taitoluistelun toimijat ovat jo oivaltaneet.

Heidi Niemimuukko aloitti luisteluharrastuksen vasta aikuina ja pitää siitä, että jokainen voi tehdä asioita omalla tasollaan.

– On huikeaa, että Suomessa on paljon taitoluisteluseuroja, valmentajia sekä kasvavassa määrin myös arvioijia ja koreografeja, jotka näkevät aikuisluistelijoiden innon ja potentiaalin – ei vain yksittäisinä harrastajina jäällä vaan koko lajin promoottorina, Hynninen kiittelee. 

Nykyään erityisesti jäätanssin parissa viihtyvä Hynninen on tyytyväinen myös aikuisluistelijoiden monipuolisuuteen ja asenteeseen. Vintage Skatersiin kuuluu yhtä lailla entisten vuosikymmenten kirkkaita tähtiä kuin vasta 50-vuotiaana ensimmäistä kertaa taitoluistimet jalkaansa laittaneita – kaikki ovat yhtä tärkeitä.

– Jokaisella on omat tavoitteensa ja toiveensa. Monelle jo jäälle uskaltautuminen on huikea kokemus, Hynninen muistuttaa.

Samaa korostaa Hyvinkään ja Riihimäen Taitoluistelijoissa luisteleva Heidi Niemimuukko, jonka mukaan aikuisluistelussa loistavinta on juuri se, että kaikki saavat harrastaa omalla tasollaan sulassa sovussa ja että lajia voi harrastaa yhtä aikaa useammassa seurassa monipuolisesti apua ja vinkkejä saaden.

– On myös tosi hienoa, että aikuiset voivat kilpailla sekä free- että artistic-sarjoissa, joista jälkimmäisessä teknisen taitavuuden sijasta pisteitä ropisee muun muassa esiintymisestä – luistelusta nauttimisesta ja sen näkymisestä jäällä, Niemimuukko kertoo. 

Upeita kokemuksia

Taitojen kehittyminen innostavien treenien myötä sekä osallistuminen aikuisten kilpailuihin ovat voimaannuttavia kokemuksia.

– Jää on meille suomalaisille innostava elementti. Haasteena on löytää keinot siihen, miten mahdollisimman moni voisi säilyttää lapsenomaisen innostuksen luisteluun, Hynninen miettii.

”Haluamme antaa mahdollisuuden, että luistelu koukuttaisi – taitotasoon ja ikään katsomatta!” 

Hänen mukaansa Vintage Skaters pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen.

– Haluamme antaa mahdollisuuden, että luistelu koukuttaisi – taitotasoon ja ikään katsomatta! 

Koukuttamisessa taitoluistelu ja Vintage Skaters ovatkin onnistuneet. Parhaillaan varusmiespalvelua suorittava Winsten aikoo jatkaa luistelua myös tällä kaudella, ovathan aikuisten kisat täynnä ystäviä yli seurarajojen – oikeita iloisten taitoluistelun ystävien kokoontumisajoja. Myös Niemimuukko korostaa lajin tuomia hyvinvointihyötyjä.

– Aikuisluistelu on hurahtamista ja iloisia tapahtumia, joissa aika menee kuin siivillä samanhenkisten, lajiin rakastuneiden parissa. Parasta näin aikuisena lajin aloittaneena onkin huomata, että vanhakin koira oppii uutta, eikä kangistu jäällä kaavoihin. Mieli pysyy skarppina, kun joutuu keskittymään tekemiseen, kroppa pysyy vetreänä ja tasapaino hyvänä, Niemimuukko iloitsee.