Tietoa lajista

MIU-valmentaja Anu Oksanen:

”Treenaamme kisakauteen jossittele­matta”

1 syyskuun, 2020 Marita Kokko Jasmine Kuusla ja Anu Oksanen

Vaikka muodostelmaluistelukin suuntaa kauteen koronasumussa, ei Marigold IceUnity -valmentaja Anu Oksanen suostu jossittelemaan. Joukkue treenaa normaalisti, olennaiseen keskittyen päivä, viikko ja kuukausi kerrallaan. Tähtäin on nytkin MM-kullassa.

– Jos joku kisa peruuntuu, suuntaamme katseen seuraavaan. Korona on tehnyt tulevaisuudesta arvaamattoman, mutta Suomessa tilanne on edelleen hyvä ja toivon mukaan saadaan pysymäänkin kohtuullisena. Muualla viruksen ote on valitettavasti tiukempi, hän toteaa.

Marigold IceUnity aloittaa kauden pidempiaikaista kilpailumenestystä mittaavan World Standings -tilaston kolmantena, vaikka se jäikin viime kauden päätteeksi täpärästi MM-kisapaikasta. Joukkue saavutti myös toisen sijan kauden 2019–2020 Challenger-sarjan kokonaiskilpailussa.

 – Joukkue oli alkukauden epäonnistumisten jälkeen jo noussut osaamisensa tasolle, mutta kausi loppui kesken nousukiidon, Anu kertaa.

Ankarimman mahdollisen kohtalon kokivat keväällä MM-paikan lunastaneet Helsinki Rockettes ja Team Unique, sillä maailman lukinnut korona vaati perumaan MM-kilpailut Lake Placidissa.

Näin MM-kotikisojen tulokset ja MM-arvot jäivät voimaan, mikä antaa Marigoldille mahdollisuuden lähteä kisakauteen hallitsevana MM-hopeajoukkueena.

Kevät vaati etäilemään

Pandemia pisti uusiksi urheilijoiden kevään harjoittelun. Anu suunnitteli etäharjoitteet yhteistyössä seuran kehityspäällikön Tiina Pesosen kanssa. Tiina vastasi fysiikkavalmennuksesta, Anu taas tanssiharjoitteista ja uudenlaisista tehtävistä.

– Siinä sai käyttää mielikuvitusta ja metsästää netistä vinkkejä. Yritimme ottaa ilon irti vaiheesta tekemällä mahdollisimman monipuolisia harjoitteita, joihin ei normaalissa arjessa ole aikaa.

Joukkueen ryhmäytyminenkin toteutui eri tavalla kuin aiemmin. Yhteiseen opeteltiin ensin pienissä ryhmissä, kunnes koko jengi oli lupa saada samaan tilaan.

– Mutta voi olla, että tämä oli uusi hyvä tapa tutustua uusiin joukkuekavereihin. Nyt uudet luistelijat istuvat joukkoon aivan kuin he olisivat olleet mukana pidempäänkin, Anu kertoo.

Joukkueessa 20 luistelijaa

Marigoldissa on tällä kaudella tasan 20 luistelijaa eli kaikki luistelijat ovat mukana kisakokoonpanossa. Kilpailu-uransa lopettaneiden tilalle nousseet luistelijat ovat kaikki seuran omia junioreita, vaikka tarjokkaita Anun mukaan oli ulkomailtakin.

Marigold IceUnity kapteenit Sara Vierelä (vas.), Amanda Laaksola ja Tessa Tamminen.
Marigold IceUnity -kapteenikolmikko kaudella 2020–2021 Sara Vierelä (vas.), Amanda Laaksola ja Tessa Tamminen.

– Varsinkin näin korona-aikana on hyvä, että tiedän entuudestaan kaikki joukkueen jäsenet, eikä erityistä sisäänajoa tarvita. Koossa on nyt oma-aloitteinen ja yhteistyökykyinen joukkue, joka harjoittelee hyvällä fiiliksellä ja asenteella.

Omissa junioreissa olisi ollut paljon enemmänkin luistelijoita, joiden taidot olisivat riittäneet senioreihin. Siksi Anua harmittaa, etteivät kaikki heistä halua jatkaa juniorivaiheen jälkeen. Vielä muutamia vuosia sitten kaikilla, joilla suinkin oli mahdollisuuksia, oli kova into jatkoon.

”Koossa on nyt oma-aloitteinen ja yhteistyökykyinen joukkue, joka harjoittelee hyvällä fiiliksellä ja asenteella.”

Moni haluaa juniorivaiheen jälkeen panostaa opintoihin. Anun mielestä luistelu ei kuitenkaan poissulje opiskelua, kuten moni luistelija esimerkillään näyttää ja on näyttänyt.

– Tiedän, että moni harmittelee myöhemmin jätettyään leikin kesken.

Tällä kaudelle junioreihin pyrki ja pääsi myös muualla tovin luistelleita tyttöjä.

– Näin annamme heille mahdollisuuden kasvaa meillä luistelijoina ja toteuttaa unelman luistella tulevaisuudessa Marigoldissa.

Tehoviisikko jäälle

Jäävalmennukseen Anu on koonnut tehoviisikon, johon kuuluvat Anun ohella Maikki Uotila-Kraatz, Tiina Pesonen, Marika Leutola-Tarvonen sekä Katariina Luotonen, joka palasi seuraan alkavalle kaudelle. Maikki on Anun luottopari koreografioiden laadinnassa jo vuosia ja kolme muuta viisikon valmentajaa ovat ex-marigoldeja.

Anu odottaa, että uusi valmennustiimi saisi joukkueesta sen parhaan osaamisen esille.

– Kaikilla valmentajilla on positiivinen ja kannustava ote, mikä lupaa luistelijoille iloisen ilmapiirin sekä luistelun iloa ja nautintoa. Laaja valmennustiimi antaa myös pelivaraa sairastumisten tai pakollisten menojen varalle.

Anu Oksanen ja Maikki Uotila-Kraatz
Ex-jäätanssija, tanssinopettaja ja koreografi Maikki Uotila-Kraatz palasi Suomeen viime syksynä 20 ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Hän vastaa Anu Oksasen kanssa Marigold IceUnityn koreografioista.

Tunteita ja voimaa

Anu kertoo kauden ohjelmista tunnetusti ainoastaan vihjein. Hän kuvaa Marigoldin lyhyt- ja vapaaohjelmien poikkeavan tälläkin kaudella teemaltaan ja toteutukseltaan vahvasti toisistaan.

Lyhytohjelma on tunteisiin vetoava. Se yhdistää hitaita ja nopeita rytmejä ja luo liikettä kauniiseen, lyyriseen musiikkiin.

Vapaaohjelman teema ja musiikit olivat valmiina Anulla jo viime kautta varten, kunnes Notre-Damen tuhoisa tulipalo innosti hänet toteuttamaan tapahtuneesta uuden kokonaisuuden. Edelliskauden ensimmäinen suunnitelma tuodaan jäälle nyt.  Luvassa on jälleen voimaa ja vauhtia.

”Leiri on sekä joukkueen että ohjelmien rakentamisen kannalta tärkeä vaihe.”

Marigoldin ja juniorijoukkue Musketeersin vapaaohjelmat syntyvät Kuortaneen kesäleireillä.

– Leiri on sekä joukkueen että ohjelmien rakentamisen kannalta tärkeä vaihe. Kuortane paikkana on hyvä luovaan työhön, sillä siinä ympäristössä on tilaisuus keskittyä ohjelmien tekoon, Anu kertoo.

Erityisen iloinen hän oli tällä kertaa siitä, että leirille saatiin mukaan viime kaudella Kanadasta kotiutunut ja valmennustiimiin nyt toista kautta kuuluva Maikki Uotila-Kraatz. Hänen kanssaan ohjelmatyö on aina sujunut ja sujuu saumattomasti.

Ei tietoista toistoa

Koska korona on kutistanut valmistautumista tulevaan kilpailukauteen, on Kansainvälinen Luisteluliitto ISU säilyttänyt sarjoissa samat elementit kuin viime kaudella, tosin pienin viilauksin. Päätöksen ansiosta joukkueet voivat luistella viime kauden ohjelmin tai ainakin hyödyntää jo laadukkaiksi opeteltuja elementtejä uusissa ohjelmissaan.

Anu ei mahdollisuudelle lämpene.

– Elementit ovat tietysti tutut, ja arviointia niillä elementeillä on jo saatu. Viime kaudesta tietää, missä haasteet olivat, ja jos niitä onnistuu välttämään, niin hyvä. En kuitenkaan osaa työstää ohjelmia niin, että tietoisesti hyödyntäisin edellisen kauden elementtejä.

Anu korostaa jokaisen ohjelman olevan oma ainutkertainen kokonaisuutensa, johon myös teknisissä asioissa palat rakentuvat juuri sitä musiikkia toteuttaen ja tulkiten.

Lue myös
Tietoa lajista

Helsinki Rockettesin valmentaja Kaisa Arrateig:

”Ennätyssuuri joukkue takaa huipputaidot”

24 syyskuun, 2020

Tietoa lajista

Lumineers-valmentajat:

”Analyyttinen, sisukas ja rempseä joukkue jatkaa kiriä kärkeen”

17 syyskuun, 2020

Tietoa lajista

Team Unique ja valmentaja Mirjami Penttinen:

Challenger-voitto kannustaa uuteen kauteen

10 syyskuun, 2020