Tietoa lajista

Lisenssi kuuluu jokaiselle taitoluistelijalle

28 syyskuun, 2017

Suomen Taitoluisteluliiton lisenssijärjestelmä täydentyi tänä syksynä entisestään, sillä mukana on upouusi harrastelisenssi.

Kaikki ne, jotka kilpailevat, ovat velvoitettuja hankkimaan kilpailulisenssin. Niitä on erilaisia riippuen luistelijan iästä ja kilpailutasosta. Luistelukoululisenssi on nk. nippulisenssi eli seurat vastaavat siitä.Harrastelisenssi puolestaan kuuluu kaikille niille, jotka osallistuvat seuroissa harjoituksiin mutta eivät kilpaile.

Lisensseihin on mahdollista yhdistää Pohjolan tapaturmavakuutus. Jos hankit vakuutuksettoman lisenssin, tarkista, että oman vakuutuksesi kattavuus on vähintään sama kuin Pohjolan vakuutuksessa. Ilman urheilutapaturmavakuutusta et voi osallistua Taitoluisteluliiton jäsenseurojen harjoituksiin tai kilpailuihin.

Kaikki lisenssit sisältävät tämän nyt kädessäsi olevan Taitoluistelu-lehden.

Taitoluisteluliitossa lisenssiasioista vastaa talous- ja koulutusassistentti Minna Fernelius. Kysyimme häneltä muutaman keskeisen asian lisensseistä:

Mikä oikein on lisenssi?

– Lisenssi on urheilulajin, meillä siis taitoluistelijoiden, harrastajan jäsenmaksu. Lisensseistä kertyneillä rahoilla lajiliitot mahdollistavat ja kehittävät niin lajin kuin jäsenseurojensa toimintaa.

Miksi uusi harrastelisenssi?

– Tähän asti osa harrastajista on jäänyt meiltä vähän ”piiloon”. Nyt saamme todellisen kuvan kaikista seuroissamme luistelevista, niin harrastajista kuin kilpailijoista. Tieto on tärkeä mm. hakiessamme valtion avustusta, jossa harrastajamäärällä on merkittävä vaikutus.

Mihin lisensseistä kertyvää rahaa käytetään?

– Sen avulla Taitoluisteluliitto mm. järjestää ja tukee ohjaajien ja valmentajien sekä arvioijien koulutusta, tuottaa luistelukoulumateriaalia seuroille, tekee lajimarkkinointia. Liitto myös neuvottelee ja kehittää keskitetysti seuroille tärkeitä palveluita kuten vaikkapa lipunmyynti- ja nettistreemausjärjestelmiä. Osa lisenssirahoista kuluu työntekijöiden palkkoihin. Eli lisenssimaksut ovat elintärkeä asia siihen, että liitot yleensä toimivat.

Näin hankit lisenssin

1. Mene Suomen Taitoluisteluliiton sivuille www.stll.fi/luistelijalle.
2. Klikkaa auki ”Lisenssit ja vakuutukset”. Tutustu ensin alasivulla ”Lisenssit” huolella eri lisenssivaihtoehtoihin, lue myös alasivu ”Tapaturman sattuessa”.
3. Alasivulla ”Lisenssit” on linkki Suomisport-palveluun, jonne tiedot koostetaan ja josta lisenssi ostetaan. Seuraa koko ajan ohjeita. Varmista vielä ennen maksua yhteenvedosta, että kaikki on kunnossa.

Tuliko ongelmia, onko lisää kysyttävää? Ota yhteyttä Suomen Taitoluisteluliittoon, office@stll.fi.

teksti Kaisa Viitanen
kuva Sari Niskanen
Taitoluistelu-lehti 4/2017