Tietoa lajista

Linda Korhonen ja Alexandra Zhovtobryukh yhdistävät luistelun ja opiskelun Vierumäellä

Liikunnan­ohjauksen perustutkinto avaa taito­luistelijoille ovia kotimaassa ja maailmalla

18 tammikuun, 2023 Helmi Mäkelin Jyrki Hämäläinen ja haastateltavien kotialbumit

Taitoluistelijat voivat opiskella Suomen Urheiluopistossa Vierumäellä kolmivuotisen liikunnanohjauksen ammatillisen perustutkinnon (LPT) ja harjoitella tavoitteellisesti laadukkaassa valmennuksessa. Linda Korhosen ja Alexandra Zhovtobryukhin mukaan Vierumäen treeniympäristö tarjoaa hyvät puitteet urheilijana kehittymiselle ja LPT-tutkinto antaa monenlaisia valmiuksia tulevaisuuden työ- ja opiskeluhaaveita varten.

Vierumäellä taitoluistelijoiden koulutuksesta vastaa opettaja ja valmentaja Riina Valto. Opiskelemaan voivat hakea kaikentasoiset eri sarjoissa kilpailevat luistelijat. Osa luistelevista opiskelijoista suorittaa puhtaasti ammatillista tutkintoa, osa puolestaan tekee kaksoistutkintoa, johon sisältyy myös lukio-opintoja.

Taitoluistelun asiantuntija ja Vierumäen taitoluistelun lajivastaava Riina Valto.
Taitoluistelun asiantuntija ja Vierumäen taitoluistelun lajivastaava Riina Valto.

– LPT-tutkinnossa opiskelijat valitsevat osaamisalan, joka voi olla valmennus, terveyttä edistävä liikuntaneuvonta tai liikunnan palvelutuotanto. Tutkinnon koostamiseen on paljon mahdollisuuksia ja siihen voi yhdistää myös ammattikorkeakoulun tai yliopiston valinnaisia opintoja, Riina avaa koulutusta.

Luistelijat asuvat ja harjoittelevat Vierumäellä maanantaista perjantaihin. Päivässä on jääharjoituksia 1–2 kertaa, joiden lisäksi luistelijat tekevät oheisharjoituksia yksilöllisten ohjelmien mukaisesti. Viikonloput ja loma-ajat luistelijat harjoittelevat omissa kotiseuroissaan. Asuminen, ruokailu, urheilu ja valmennus on opiskelijoille maksutonta.

Monet entisistä LPT-luistelijoista ovat työllistyneet valmentajiksi tai liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjiksi. Osa on jatkanut opintojaan Vierumäellä tai siirtynyt korkeakouluopintoihin esimerkiksi liikuntatieteelliselle, kasvatustieteelliselle tai humanistiselle alalle. Ammatillisesta perustutkinnosta saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

– Vierumäellä on todella kiva luisteluyhteisö. Teemme Taitoluisteluliiton kanssa paljon yhteistyötä, ja opiskelijat pääsevät työssäoppimisjaksoilla heti alusta asti työskentelemään konkareiden kanssa mielenkiintoisten hommien parissa. Koulutus avaa monia ovia sekä kansainvälisesti että kotimaassa, Riina hehkuttaa opintojen tarjoamia mahdollisuuksia.

Haaveena ura valmentajana

Kansallisissa junioreissa luisteleva Linda Korhonen* opiskelee Vierumäellä viimeistä vuotta ja suuntautuu ammatillisissa opinnoissaan valmennukseen. Korhosen mielestä Vierumäen tarjoama treeniympäristö mahdollistaa hyvät puitteet urheilulle ja opiskelulle.

– Vierumäellä luistelun ja opiskelun yhdistäminen on ollut helppoa. Jäähalli on kätevästi ihan vieressä, eikä välimatkojen kulkemiseen mene yhtään ylimääräistä aikaa. Koulun ruokalassa voi käydä syömässä oman aikataulun mukaisesti. Iltaisin ennättää vielä opiskella itsenäisesti tai viettää aikaa muiden opiskelijoiden kanssa, Linda kertoo arjestaan Vierumäellä.

Opiskelu Vierumäellä on työelämälähtöistä ja työssäoppimisjaksoja on pitkin vuotta. LPT-luistelijat suorittavat työssäoppimisjaksot usein Taitoluisteluliiton leireillä, mutta työharjoittelun voi suorittaa myös muualla.

– Parasta Vierumäellä opiskelussa on se, että opinnot ovat hyvin käytännönläheisiä. Olen tehnyt työharjoitteluni Vierumäen yläkoululeireillä ja STLL:n järjestämillä luisteluleireillä, joissa pääsee harjoittelemaan valmentamista ja kehittämään omaa lajituntemustaan. Opinnoissa olemme käyneet paljon läpi myös muita lajeja, mikä on ollut mielenkiintoista ja tukenut omaa lajiharjoittelua, Linda kertoo.

Lindan suunnitelmat valmistumisen jälkeen ovat vielä auki.

–  Tällä hetkellä tuntuu siltä, että haluan jatkaa opintoja liikunnan parissa. Myös taitoluisteluvalmentaminen kiinnostaa paljon. Vierumäellä opiskelu on ollut antoisaa, sillä olen päässyt valmentamaan ja oppinut siitä paljon. Täällä käyvät valmentajat, luistelijat ja leiriläiset ovat tulleet tutuiksi, ja olen saanut tulevaisuutta ajatellen myös paljon hyödyllisiä kontakteja ja verkostoja, Linda pohtii.

Joustavat opinnot mahdollistavat kilpaurheilun

Alexandra Zhovtobryukh luistelee kansallisissa junioreissa ja suorittaa Vierumäellä kaksoistutkintoa. Vierumäen urheilijat opiskelevat Heinolan lukiossa, jossa lähiopintoja on kahtena ensimmäisenä vuonna kahtena päivänä viikossa. Kolmantena ja neljäntenä vuonna opiskelu tapahtuu pääosin lukiolla ja ammattiopinnot suoritetaan itsenäisesti.

Alexandra Zhovtobryukh luistelee kansallisissa junioreissa ja suorittaa Vierumäellä kaksoistutkintoa.
Alexandra Zhovtobryukh luistelee kansallisissa junioreissa ja suorittaa Vierumäellä kaksoistutkintoa.

– Luistelun ja opiskelun yhdistämiselle on Vierumäellä todella hyvät puitteet. Kulkeminen Vierumäeltä lukiolle onnistuu kätevästi bussilla. Vaikka joudun käyttämään kouluhommiin aikaa enemmän kuin ennen, en ole kokenut sitä erityisen raskaana, Alexandra kertoo.

Kilpaurheilijoilla opinnot Vierumäellä ovat joustavia. Urheilijoiden on mahdollista suorittaa ammatillinen tutkinto myös monimuotototeutuksena, jossa lähijaksoja Vierumäellä on vain kerran kuukaudessa.

– Vaikka opiskelu on joustavaa, pitää myös osata aikatauluttaa ja olla oma-aloitteinen. Pidemmät kisamatkat voivat olla haastavia erityisesti lukio-opintojen kannalta, jolloin koulutehtävien kanssa saattaa tulla kiire, Alexandra toteaa.

Myös Zhovtobryukh suunnittelee valmistumisen jälkeen keskittyvänsä valmennukseen. Tulevaisuudessa hän haaveilee myös showluistelijan urasta ulkomailla ja korkeakouluopinnoista yliopistossa. Alexandra kannustaa muitakin luistelijoita hakeutumaan Vierumäelle.

– Kannattaa olla rohkea ja hakea Vierumäelle opiskelemaan. Nämä kolme vuotta ovat kehittäneet minua valtavasti sekä urheilijana että opiskelijana. Vierumäki on tarjonnut myös luistelulle ihan erilaiset treenimahdollisuudet, sillä harjoittelurytmi on hyvin erilainen. Yläasteen jälkeen kaipasin muutosta elämääni ja itsenäistyminen uudessa ympäristössä on kasvattanut paljon.


Peruskoulupohjaiset taitoluistelijat voivat hakea kolmevuotiseen koulutukseen liikunnanohjauksen perustutkinnolle yhteishaussa. Kevään 2023 yhteishaku on 21.2.–21.3.2023. Lue lisää koulutukseen hakeutumisesta liikunnanohjauksen perustutkinnon sivuilta.

*Artikkelikuvassa liikunnanohjauksen perustutkintoa Suomen Urheiluopistossa Vierumäellä suorittava Linda Korhonen.