Tietoa lajista

Nurmijärven Taitoluistelijat on STLL:n ensimmäinen aikuisten Tähtiseura

”Satsaamme paljon seuratoiminnassa viihtymiseen”

5 huhtikuun, 2020 Kaisa Sainio Tarja Forsman ja Saija Marttila

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean ja lajiliittojen seuratoiminnan jatkuvaan kehittämiseen kannustava ohjelma, jossa on kolme osa-aluetta: lapset ja nuoret, aikuiset sekä huippu-urheilijat. Tähtiseura-ohjelmalla kannustetaan seuroja kehittämään toimintaansa ja hakeutumaan Tähtiseuraksi, jolloin toiminnan laadukkuutta mitataan suhteessa Tähtiseuran laatutekijöihin. Näitä ovat muun muassa johtaminen, hallinto ja urheilutoiminnan sisältö.

Tähtiseura

Jos seura läpäisee lajiliiton ja aluejärjestöjen auditoinnit mallikkaasti, se saa toimintansa laadun vakuudeksi oikeuden käyttää Tähtiseuramerkkiä, joka on oivallinen lisäkannustin seuratoiminnan jatkuvaan kehittämiseen. Tähtiseurapolku on siis seuroille eritoten aputyökalu, jonka turvin he voivat kehittää toimintaansa.

STLL:n seuratoiminnan kehittäjä Sanna Vuorisen mukaan on upeaa, että seurat ovat innostuneet kehittämään myös aikuisten luistelutoimintaa.

– Nurmijärven Taitoluistelijat on osoittautunut malliesimerkiksi seurasta, joka ei edes yritä olla ihan kaikkea, vaan toimii muun muassa taitoluisteluharrastuksen mahdollistajana eri ikäisille harrastajille, Vuorinen sanoo ja onnittelee NTL:ää, josta tuli taitoluistelun ensimmäinen aikuisten Tähtiseura.

Aktiivista aikuistoimintaa

Nurmijärven Taitoluistelijat on ollut lasten ja nuorten Tähtiseura jo ohjelman alusta alkaen kuuluttuaan sitä ennen Nuoren Suomen Sinettiseurojen joukkoon.

– Me pyrimme tarjoamaan taitoluistelua monipuolisesti niin harraste- kuin kilpaluistelijoillekin. Satsaamme paljon sekä seuratoiminnassa viihtymiseen että taitoluistelun iloon ja riemuun, seuran toiminnanjohtaja Asta Uusimäki kertoo.

– Meillä on myös säännölliset ja selkeät stepit seuratoimintamme jatkuvalle kehittämiselle ja kokemusta useista laatuauditoinneista, joten toiminnan kehittämisestä on tullut aidosti kiinteä osa seuramme arkea, hän jatkaa.

Tähtiseura NTL:n edistyneiden aikuisten ryhmä hyppyvaljaiden kera, kuva Tarja Forsman
NTL:n edistyneiden aikuisten ryhmä hyppyvaljaiden kera.

Lasten ja nuorten toiminnan lisäksi NTL on jo vuosia satsannut aikuisluistelun kehittämiseen.

– Olemme keskikokoinen seura, jossa aikuisluistelun merkitys korostuu sen mahdollistaessa perheiden yhteisen harrastuksen aina näytöselämyksiä ja jopa kilpailuja myöten, Uusimäki toteaa.

Aikuiset ovat tärkeässä roolissa Nurmijärven Taitoluistelijoiden toiminnassa. Seurassa ollaan iloisia siitä, että myös heille pystytään tarjoamaan monipuolista ja mielekästä toimintaa.

– Olemme jo aiemminkin järjestäneet aikuisille kilpailuja sekä esimerkiksi improvisaatiokursseja. Nyt olemme lisänneet myös tekniikka- ja ohjelmajääkurssitarjontaamme, mikä on otettu erinomaisesti vastaan. Meillä luistellaan myös useammassa sukupolvessa, mikä kertoo siitä, että olemme onnistuneet vastaamaan eri ikäisten ja -tasoisten taitoluistelijoiden tarpeisiin, kertoo Uusimäki, joka valmentaa itsekin aikuisten yksinluisteluryhmiä.

Tähtimerkin arvoista toimintaa

Aikuisten Tähtiseuraksi hakeutuminen oli luonteva askel NTL:n seuratoiminnan kehityspolulla.

Frozen Mistrals kisanjälkeisissä iloisissa tunnelmissa, kuva Saija Marttila
Frozen Mistrals kisanjälkeisissä iloisissa tunnelmissa.

– Yksi tämän kauden uutuuksistamme oli pitää aikuisluistelijoiden pelisääntökeskustelut heti syyskauden aluksi. Tähtiseura-ohjelman työväline osoittautui kullanarvoiseksi, kun pelisäännöt tarjosivat tukea niin meille valmentajille kuin luistelijoille toimiessaan välineenä toiveiden esittämiselle, Uusimäki iloitsee.

Myös NTL:n aikuisten muodostelmaluistelujoukkuetta valmentava Inka Bister pitää aikuisten Tähtimerkkiä upeana saavutuksena.

– Frozen Mistrals on kisamenestyksen sijasta tunnettu ennen muuta hyvästä asenteestaan ja hersyvästä naurustaan, joten aikuisluistelun ensimmäinen Tähtimerkki tuli oikeaan osoitteeseen, toteaa Bister.

Mistralit ovat oivallinen esimerkki siitä, miten luistelun riemun ja erinomaisen yhteishengen keinoin opitaan uutta ja kehitytään joukkueena – ennen kaikkea nautitaan taitoluistelun iloista eli saadaan aikaan Tähtimerkin arvoista toimintaa.

Tähtiseurapolku kiinnostaa

Vuorisen mukaan Tähtiseurapolku antaa kaikille seuroille mahdollisuuden näyttää, että seura toimii eettisesti oikein, toiminta on suunniteltua ja avointa sekä kaikki osapuolet huomioivaa.

– Aikuisiin satsaaminen kannattaa aina, sillä sieltä löytyy ammattilaisia eri seuratoiminnan osa-alueille, Vuorinen muistuttaa.

Tällä hetkellä viisi muutakin taitoluisteluseuroista on hypännyt aikuisten tähtiseurapolulle.

– Hyvällä tuurilla saamme vielä loppuvuoden aikana toiset viisi innostunutta mukaan, Vuorinen jatkaa. 

”Aikuisiin satsaaminen kannattaa aina, sillä sieltä löytyy ammattilaisia eri seuratoiminnan osa-alueille.”

– Olemme tosi iloisia auditoijilta saamastamme palautteesta ja ylpeitäkin uudesta lasten ja nuorten sekä aikuisten osa-alueet kattavasta Tähtiseuramerkistämme, Uusimäki ja Bister toteavat.

Seuran kehittäminen ja uusien ideoiden toteuttaminen ei silti jää Nurmijärvellä tähän, päinvastoin. Seuraavana toiminnan kehittämishaasteena on järjestää keväällä 2021 Suomen ensimmäiset vain aikuisluistelijoille suunnatut kansainväliset Interclub-kilpailut ja vielä kaikissa taitoluistelun lajeissa.

– Matkaa Seven Skaters Cup -kilpailun onnistuneeseen läpiviemiseen vielä riittää, mutta niin tässä kuin seuratoiminnan kehittämisessä yleensäkin pätee monesti sama tuttu resepti: alkuun tarvitaan vain yksi hullu idea ja roimasti rohkeutta, loppu on toivottavasti iloista taitoluisteluhistoriaa, Uusimäki summaa.