Psst!

MIU:n huoltajat

MM-kultaa kahdessa eri roolissa

13 toukokuun, 2019 Helena Tienhaara Sari Niskanen ja Räisästen kotialbumi

Essi Räisänen ja Elina Van Londersele (os. Räisänen) toimivat kolmatta kauttaan Marigold IceUnityn huoltajina. Heillä on vahva ymmärrys siitä, millaista apua huippujoukkue tarvitsee, sillä molemmat ovat MIU:n entisiä luistelijoita.

Essi Räisänen ja Elina Van Londersle
Elina Van Londersele ja Essi Räisänen

Essi Räisänen ja Elina Van Londersele ovat kokeneet muodostelmaluistelun maailmanmestaruuden ja MM-kotikisat sekä luistelijan että huoltajan roolissa. Siskokset olivat Marigold IceUnityn luistelijoita vuosina 2000–2005 ja päätyivät MIU:n huoltajiksi pari vuotta sitten joukkueen valmentajan Anu Oksasen pyynnöstä.

Huoltajien tehtävänä on auttaa ja tukea joukkuetta ja valmennustiimiä kaikessa mahdollisessa. Tehtäviin kuuluvat muun muassa kilpailupukujen koristelun ohjeistaminen luistelijoille, varustehankinnat ja huoltolaukusta huolehtiminen. Huoltolaukku on joukkueen aarrearkku, josta löytyy kaikenlaista varatavaraa. Kisapäivinä on tärkeää olla valmiina: mitä tahansa pientä tai suurempaa apua voidaan tarvita.

– Joskus haetaan jääpussia tai hankitaan eväitä. Toisinaan saattaa olla jotain todella kiireellistäkin. Esimerkiksi kilpailupuvun hakaset tai vetoketju ovat joskus hajonneet kriittisellä hetkellä juuri ennen jäälle menoa. Silloin ompelemme puvun nopeasti kasaan, Essi ja Elina kertovat.

Huoltotiimi hoitaa myös matkajärjestelyjä. Kuluneella kaudella MIU kilpaili Itävallassa, Ranskassa ja Venäjällä. Tämän lisäksi joukkue sai kutsun Japaniin ja Iso-Britanniaan tv-esiintymisiä varten.

– Matkakohteesta riippuu, millaisia järjestelyjä täytyy tehdä, Essi sanoo.

MM-kotikisat 2001 ja 2019

Räisäsen siskosten luistelu-ura alkoi EVT:n luistelukoulussa, josta he etenivät aina SM-seniorijoukkue Step by Stepiin asti. Kun joukkue hajosi keväällä 2000, tie vei Marigold IceUnityn riveihin. Heti ensimmäisellä kaudellaan MIU:ssa tytöt pääsivät kokemaan MM-kotikilpailut, jossa he sijoittuivat neljänneksi.

– Kotikisojen tunnelma on huikea. Jo vuoden 2001 kisoissa halli oli etenkin vapaaohjelmapäivänä aivan täynnä. Aina ei kuulunut edes musiikkia yleisön pauhun seasta, Essi ja Elina kertovat.

Ennen 2019 MM-kotikisoja Essi ja Elina jakoivat omia kokemuksiaan MIU:n luistelijoiden kanssa. Tärkeimpänä vinkkinä oli nauttia kaikesta.

– On upeaa, että tämä nykyinen MIU pääsi myös kokemaan kotikisat, sen valtavan yleisön pauhun ja lippumeren. MM-hopeakin varmasti kirkastuu vielä ajan myötä entisestään, huoltotiimi pohtii.

Maailmanmestaruuden huumaa

Siskokset saavuttivat aktiiviuransa aikana kaksi maailmanmestaruutta MIU:n riveissä, Rouenissa 2002 ja Zagrebissa 2004. Tuolloin käytössä oli vielä niin sanottu 6.0-pistejärjestelmä, jolloin sijoitus ei näkynyt valotaululla pisteiden kanssa. Tuomarit asettivat pisteillä joukkueet vain keskinäiseen paremmuusjärjestykseen.

Dracula-ohjelmamme jälkeen alkoivat piinaavat minuutit kopissa. Vaikka pahin vastustajamme Ruotsin Team Surprise oli luistellut ennen meitä, emme tienneet, voitammeko heidät. Tuomareiden antamat sijaluvut saattoivat keikauttaa tilanteen päälaelleen aina kisan loppuun asti. Lopulta tulos oli selvillä, eikä sitä meinannut uskoa todeksi. Kun saavuimme palkintojenjakoon, yleisö nousi huutamaan Suomi-Finlandia ja meidät kuulutettiin maailmanmestareina jäälle. Se oli hieno hetki, muistelevat Essi ja Elina.

Vuonna 2004 MIU:n tavoitteena oli olla ’Parempia kuin kukaan ja parempia kuin ikinä’.

Essi Räisänen ja Elina Van Londersle
Essi Räisänen ja Elina Van Londersle (os. Räisänen) voittivat MM-kultaa Marigold IceUnityn riveissä Zagrebissa vuonna 2004. Vapaaohjelma oli nimeltään Lumottu metsä.

Kohti päämäärää -lyhytohjelmamme ja Lumottu metsä-vapaaohjelmamme olivat vaikeampia kuin aikaisemmat ohjelmamme. Kauden aikana emme hävinneet yhtään kilpailua. Koko kisaviikko sujui kuin unelma, kaikki tuntui helpolta. Kaiken kruununa oli molempien ohjelmien voitot MM-kisoissa Zagrebissa ja näiden myötä maailmanmestaruus.

Keväällä 2018 Essi ja Elina saivat elää samoja tunnelmia uudestaan huoltajan roolissa, kun MIU voitti maailmanmestaruuden Tukholmassa.

– Heti Splash-vapaaohjelman alusta asti meillä oli kyyneleet silmissä. Mietimme vain, miten kivaa siellä jäällä onkaan ja kuinka hyvin tytöt ohjelmaa vetivät.

Joukkue motivoi vapaaehtoistyöhön

Lopettamisen jälkeen Essi ja Elina ovat seuranneet lajia ja MIU:a tiiviisti katsomosta sekä ohjanneet eri-ikäisiä luistelijoita Helsingin Luistelijoissa. Jäällä he ovat käyneet enemmän ja vähemmän säännöllisesti.

Essi työskentelee matkailualan esimiestehtävissä Strömma Finlandilla. Elinan pitää tällä hetkellä kiireisenä pian kolme pientä lasta.

”On hienoa päästä elämään mukana onnistumisen tunteissa ja nähdä aitiopaikalta, miten luistelijat ja ohjelmat kehittyvät kauden aikana. ”

– Onneksi mies ja lapset suhtautuvat huoltoharrastukseeni todella kannustavasti. Perheeni on alusta asti tottunut luisteluun, oli se sitten valmennusta, huoltohommia tai kisakatsomoita. Homma toimii, kun pistää homman toimimaan, nauraa Elina.

Kun Essiltä ja Elinalta tiedustelee, mikä saa heidät tekemään huoltajan tehtäviä vapaaehtoisena, on vastaus selvä.

– Tämä on todella kivaa! Eniten motivoi itse joukkue ja sen mahtavat ihmiset. On hienoa päästä elämään mukana onnistumisen tunteissa ja nähdä aitiopaikalta, miten luistelijat ja ohjelmat kehittyvät kauden aikana. Ja on ihanaa, kun voimme olla avuksi, Essi ja Elina kertovat.