Psst!

Patricia de Ley ja Richard Seijger

Aina paikalla valmiina kuvaamaan

23 huhtikuun, 2019 Kaisa Viitanen Elina Paasonen

Kun oma lapsi luistelee, vanhemmista tulee helposti kovan luokan lajifaneja. Hollantilaiset Patricia de Ley ja Richard Seijger eivät jättäneet hommaa vain fanitusasteelle, heistä on kehittynyt koko muodostelmaperheen palvelijoita.

– Kaikki alkoi ihan tavallisesti 2010-luvun alussa. Tyttäremme luisteli muodostelmaa, me vanhemmat harrastimme valokuvausta. Tottakai otimme kuvia kuten kaikki muutkin vanhemmat. Ja kun tyttäremme pääsi mukaan Belgian muodostelman maajoukkueeseen, asuimme jo silloin Belgiassa, kuvasimme vielä vähän lisää, Patricia ja Richard muistelevat.

”Aloitimme julkaisemalla kuviamme Facebook-sivulla, ja synchrophoto.eu:n avasimme vuonna 2014.”

Team Fintasticin Petra ja Erika Kaarto poseerasivat viimeisen Synchronice-lehden kannessa.
Team Fintasticin Petra ja Erika Kaarto poseerasivat viimeisen Synchronice-lehden kannessa.

– Pikkuhiljaa muut vanhemmat huomaisivat, että kuvamme ovat ehkä vähän parempia kuin heidän ottamansa, ja meiltä alettiin pyytää kuvia. Sitten kuviamme alkoivat kysellä muutkin, ensin belgialaiset ja sitten muodostelmaväki muistakin maista.

Patricia de Ley ja Richard Seijger eivät ehkä niminä kerro heti mitään, mutta heidän kuvasivustonsa ja -kauppansa Synchrophoto on maailmankuulu. Webbisivu synchrophoto.eu on kaikkien muodostelman ystävien aarreaitta.

– Aloitimme julkaisemalla kuviamme Facebook-sivulla, ja synchrophoto.eu:n avasimme vuonna 2014.

Kuvasivuston ohella Patricia ja Richard tunnetaan myös upeista vuosikirjanomaisista Synchronice-lehdistään.

– Tajusimme, että vaikka julkaisemme netissä kuvia, ihmiset haluavat myös jotain konkreettisempaa, kädessä pideltävää. Ihan ensin teimme kuvistamme postikortteja. Ne vietiin käsistä. Sitten siirryimme pikkukirjaseen ja siitä eteenpäin nykyiseen isokokoiseen aikakauslehden formaattiin.

Rakkaudesta lajiin

Patricia de Ley ja Richard Seijger korostavat vahvasti sitä, että he kokevat olevansa kansainvälisen muodostelmaperheen palvelijoita, eivät sillä hyötyjiä. Luonnehdinnalla on vankka perusta.

– Vaikka muodostelmaluistelu koko ajan kasvaa ja myös sen kuvien kysyntä kasvaa, muodostelmaluistelua kuvaamalla ei rikastu. Päinvastoin, pariskunta nauraa.

Kunnon kuvauskalusto vaatii kalliita hankintoja. Pariskunta myös matkustaa koko ajan, ja tavoitteena on joka kausi olla paikalla kaikissa muodostelman ISU-kilpailuisssa.

– Pelkästään matkakulumme ovat 35 000–45 000 euroa vuodessa. Emmekä todellakaan ole miljonäärejä.

Pariskunnasta Patricia on edelleen tiukasti töissä muulla alalla, mikä tuo tasapainoa yrittäjätoiminnan talouteen. Koska Patricia hoitaa oman työnsä ohessa kuvatoimistossa sekä taloudenpidon, markkinoinnin että pääosin myös kuvien jälkikäsittelyn, työpäiville kertyy välillä mittaa yli minkään kohtuuden.

Patricia de Ley ja Richard Seijger viettivät kolme pitkää päivää jään reunalla Helsingin MM-kisoissa. Matka oli tällä kaudella jo kolmas Suomessa, he olivat paikalla myös Finlandia Trophyssa ja muodostelman toisessa valinnassa Tampereella.
Patricia de Ley ja Richard Seijger viettivät kolme pitkää päivää jään reunalla Helsingin MM-kisoissa. Matka oli tällä kaudella jo kolmas Suomessa, he olivat paikalla myös Finlandia Trophyssa ja muodostelman toisessa valinnassa Tampereella.

Richardin ja Patrician palvelijan rooli näkyy myös kuvakaupassa. Hinnat yksityisille ostajille ovat todella edullisia. He ovat tunnettuja palveluhalustaan myös silloin, kun esimerkiksi kisaorganisaatio tarvitsee kuva- tai kuvausapua. Pariskunta kokee tällaiset kunniatehtävinä.

– Jotkut organisaatiot ovat vastaavasti muistaneet meitä esimerkiksi auttamalla matkakuluissa. Iso apu reissuillamme ovat olleet myös yksityiset ihmiset. Olemme ystävystyneet monien ihmisten kanssa eri maissa ja saaneet heiltä paljon apua. Näin se menee: olemme yhteisö.

– Mutta toden sanoaksemme, tarvitsisimme kyllä tulevaisuudessa kipeästi sponsoreita. Etsimme niitä koko ajan, Patricia ja Richard jatkavat.

Valokuvien olemassaolo netissä ja sieltä tilaaminen on kätevää, mutta sillä on myös kuvaajan kannalta ikävät puolensa. Kuvien käyttöä ei voi välttämättä valvoa, ja myös kuvien nappaaminen sivustolta luvatta on valitettavan yleistä. Richard Seijger ei näe tätä heidän sivustonsa osalta valtavana ongelmana, mutta muistuttaa kuitenkin:

– Koska koemme, että teemme tätä työtä ystävinä, tyydyttääksemme muodostelmaperheen tarpeet, toivoisin ainakin sitä, että jos kuviamme käytetään, niin niihin merkittäisiin meidät kuvaajina.