Kiss & Cry

Seurojen välinen yhteistyö voi yltää yli valtionrajojen

Nurmijärven Taitoluistelijat matkustaa säännöllisesti Tallinnaan treenaamaan

5 kesäkuun, 2023 Liinu Lähteenmäki Nurmijärven Taitoluistelijat

Yhteistyö Tallinnaan on ollut osana Nurmijärven Taitoluistelijoiden toimintaa jo vuosien ajan. Säännölliset treeni- ja kilpailumatkat Haabersti Jäähallille ovat kasvattaneet seuran tietotaitoa entisestään.

Nurmijärven Taitoluistelijat (NTL) on noin 200 luistelijan seura. Yhteistyö Tiiu Valgemäe Uisukool Uisuklubi Glissin kanssa alkoi vuonna 2014, jolloin NTL osallistui ensimmäisen kerran Tallinnassa järjestettyyn Gliss Open kilpailuun.

Yksinluistelun vastuuvalmentajat Maj Holmberg ja Katja Lähteenmäki tutustuivat kilpailua järjestävän seuran päävalmentaja Tiiu Valgemäen kanssa. Tutustumisen seurauksena Maj ja Katja matkustivat heti seuraavana vuonna Tallinnaan seuraamaan Valgemäen luistelijoiden harjoituksia.

– Meidät otettiin tuolloin todella hyvin vastaan ja saimme paljon uusia vinkkejä erilaisiin harjoitteisiin, Katja kertoo.

”Toimiva yhteistyö Tiiun kanssa on lisännyt myös kilpailuun osallistumisen helppoutta vuosien varrella.” 

Maj ja Katja ehtivät käydä kahdesti Tiiun luona. Sitten he päättivät laajentaa yhteistyötä. Kolmannelle matkalle vuonna 2017 mukaan lähti kymmenen seuran luistelijaa.

– Ensimmäiset käynnit olivat niin mukavia ja tuottoisia, että halusimme luistelijoidenkin pääsevän paikan päälle kokemaan ja näkemään uutta treeniympäristöä, Maj sanoo.

Tiiulle on lähetetty joka vuosi toiveita siitä, minkä ikäisille ja tasoisille luistelijoille harjoituksia halutaan. Valmentajat kertovatkin, että Virossa on aina vastattu toiveisiin erinomaisesti.

Yli 20 vuotta NTL:ssä työskennelleet Maj ja Katja muistelevat kaikkia kuluneita treenimatkoja lämmöllä. He kertovat, että luistelijoiden saama lisämotivaatio ja ilo tällaiselle matkalle pääsemisestä ovat olleet heillekin kannustava voima.

Virolainen valmentaja Tiiu Valgemäe (kuvassa keskellä) suunnitteli Nurmijärven Taitoluistelijoiden luistelijoiden treenit Haabersti Jäähallilla.
Virolainen valmentaja Tiiu Valgemäe (kuvassa keskellä) suunnitteli Nurmijärven Taitoluistelijoiden treenit Haabersti Jäähallilla.

Paluu treenimatkoille

Koronapandemia laittoi matkat tauolle muutamaksi vuodeksi. Vaikka NTL kävikin Gliss Open -kilpailuissa heti pandemiarajoituksien höllennyttyä 2022, ei harjoitusreissuille palattu ennen tätä vuotta.

Toukokuun alussa Maj’n ja Katjan mukana kohti Haabersti Jäähallia lähti 14 luistelijaa. Tänä vuonna jokainen matkalle lähtenyt luistelija oli mukana ensimmäistä kertaa. Vauhdikkaista harjoituksista pääsivät hyötymään muun muassa 11-vuotiaat Aada Hellman ja Elina Zhang.

– Treenipäivät olivat pitkiä ja rankkoja, mutta koko reissu oli silti todella kiva, B-silmuissa kilpaileva Aada sanoo.

”Vaikka ulkomaille lähteminen ilman omia vanhempia olikin uutta, kavereiden ja valmentajien läsnäolo teki matkasta hauskan ja turvallisen.”

Sekä Elina että Aada aikovat hyödyntää Tallinnasta saatuja neuvoja jatkossakin. Hyvien ja opettavaisten harjoitusten lisäksi matkasta jäi mieleen kavereiden kanssa jaettu kokemus.

– Vaikka ulkomaille lähteminen ilman omia vanhempia olikin uutta, kavereiden ja valmentajien läsnäolo teki matkasta hauskan ja turvallisen, kertoo debytantteihin tähtäävä Elina.

Aada Hellman (vas.) ja Elina Zhang osallistuivat Viron treenimatkalle ensi kertaa.
Aada Hellman (vas.) ja Elina Zhang osallistuivat Viron treenimatkalle ensi kertaa.

Yhteistyö alkoi kilpailumatkasta

Gliss Open -kilpailuun osallistuminen aloitti tämän vuosien mittaisen yhteistyön. Maj ja Katja päättivät tarjota luistelijoilleen uusia kokemuksia ja etsivät sopivan kilpailun ulkomailta. Näin NTL päätyi mukaan Tallinnassa järjestettyyn kilpailuun tammikuussa 2014.

– Toimiva yhteistyö Tiiun kanssa on lisännyt myös kilpailuun osallistumisen helppoutta vuosien varrella. Halli ja työntekijät ovat meille jo niin tuttuja, että on kuin kotiin menisi, Maj sanoo iloisena.

Myös Elina ja Aada ovat päässeet osallistumaan Gliss Openiin. Elina oli mukana ensimmäistä kertaa tämän vuoden tammikuussa osallistuen Springs B Girls -sarjaan. Aada puolestaan osallistui kilpailuun jo toisen kerran. Hän kilpaili tällä kertaa Cubs B girls -sarjassa.

Haabersti Jäähall oli siis molemmille luistelijoille jo entuudestaan tuttu paikka, kun he lähtivät harjoitusreissulle.

– Matkalle lähtö ei jännittänyt oikeastaan yhtään, kun olin käynyt hallissa ennenkin. Tiesin mihin olimme menossa ja millaista siellä on, Aada kertoo.

Sekä valmentajat että luistelijat odottavat jo innolla tulevia kilpailu- ja treenimatkoja Tallinnaan.