Mielipide

Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio:

”Eettinen säännöstö tuo selkeyttä”

10 syyskuun, 2019 Laura Raitio Sari Niskanen

Osallistuin viime viikon päätteeksi Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n kutsumana urheilujärjestöjen puheenjohtajien ja toiminnanjohtajien tapaamiseen Tampereella. Keskustelun teemana oli vastuullisuus urheilussa ja yhteiset toimenpiteemme asiassa. Kuulimme Suomen Urheiluliiton ja Suomen Palloliiton mielenkiintoiset esitykset siitä, kuinka vastuullisuus näkyy muun muassa tasa-arvotekoina ja avoimuutena viestinnässä.  Useammassa järjestössä on uudistuksen alla lisäksi eettiset säännöt.

Kansainvälinen Luisteluliitto julkaisi viime marraskuussa eettisen säännöstön ja rohkaisi kaikkia jäsenjärjestöjään ottamaan säännöstön käyttöön. Kansainvälisessä urheilumaailmassa, liike-elämässä sekä esimerkiksi tieteen ja taiteen saralla on viime vuosina käyty varsin laajaa keskustelua eettisistä toimintatavoista. Tämä on osaltaan auttanut siinä, että eri yhteisöissä on ryhdytty toimiin, joilla selkeytetään eettisiä toimintasääntöjä ja tuodaan ne korostetummin esille. Näin myös meillä.

Laura Raitio jatkaa toisen kauden Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtajana.
Laura Raitio

Suomen Taitoluisteluliitto julkaisi viime huhtikuussa eettisen säännöstön ja samassa yhteydessä liittokokous hyväksyi muutoksia toimintasääntöihin. Näistä muutoksista ehkä merkittävimpiä oli kurinpitolautakunnan perustaminen ja kurinpitosääntöjen lisääminen. Eettinen säännöstö kertoo selkeästi kaikille lajin toiminnassa mukana oleville, mitä ovat käyttäytymisen sekä reilun ja vastuullisen urheilun säännöt taitoluistelussa. Säännöstössä myös kielletään käytös, joka heikentäisi luottamusta toimintaamme ja lajin eettisyyteen. Lisäksi määritellään suojatoimenpiteet erityisesti, muttei yksinomaan, luistelijoiden suojelemiseksi kaikelta häirinnältä ja hyväksikäytöltä.

Olemme jo pitkään sitoutuneet esimerkiksi antidopingtoimintaan sekä muun muassa Olympiakomitean Reilun Pelin periaatteisiin. En usko, että eettinen säännöstö tuo kenellekään mitään yllätyksiä aihepiireiltään. Ajattelen kuitenkin niin, että yksi kattava dokumentti on parempi kuin että ohjeita on eri lähteissä. Sitoudumme selkeästi tähän dokumenttiin esimerkiksi passijärjestelmän kautta. 

Mielestäni eettinen säännöstö viestittää erinomaisesti sen, että meidän jokaisen käytöksestä sekä kirjallisesta ja suullisesta viestinnästä tulee välittyä rehellisyys, kunnioitus, oikeudenmukaisuus, reilu peli ja eettisen käyttäytymisen periaatteet sekä urheilullinen asenne.  Nämä ovat hyviä periaatteita ihan kaikilla elämän osa-alueilla. On hyvä, että meillä on säännöt kirjoitettuna, mutta lopulta jokaisen oma käyttäytyminen ratkaisee, minkälainen kulttuuri meillä vallitsee.

Eettisestä säännöstöstä on jo keskusteltu elokuussa 2019, jolloin kuulolla oli yli 300 arvioijaa ja valmentajaa. Keskustelu jatkuu muun muassa seuraavan liittokokouksen yhteydessä, kun jäsenseurojen edustajat kokoontuvat pohtimaan lajikulttuurimme kehittämisestä. 

Kannustan kaikkia tutustumaan eettiseen säännöstöön. Jos jokin asia mietityttää, kysymyksiä voi lähettää Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimolle sähköpostitse.

Kirjoittaja Laura Raitio on Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja.