Kiss & Cry

200 pistettä rikkonut Lumineers

Kun nelossija olikin menestys

13 helmikuun, 2020 Marita Kokko Antti Lehto ja Katja Pöntiö

Menestys Challenger-arvosarjaan kuuluvassa Leon Lurje Trophyssa tammikuun lopussa kirkasti Lumineersin kuuluvan muodostelmaluistelun kansainväliseen eliittiin. Joukkue ylitti ennätystuloksellaan 200 pisteen rajan ja jätti neljännellä sijallaan taakse Kanadan viime kauden mestarin Novan sekä saman maan moninkertaisen MM-mitalistin Nexxicen.

– Leon Lurje Trophy oli piste iin päälle tässä vaiheessa kautta. Se osoitti, että mikä vain on mahdollista, kun siihen vain uskoo, toteavat Lumineersin kapteenit Emi Iizuka ja Antonia Arrakoski.

Lumineers luisteli lyhytohjelmallaan Myrskyluodon Maija ennätyspisteet 70,92 ja sijoittui viidenneksi. Vapaaohjelma Swipe Right sujui myös varmasti ja virheittä lopputuloksenaan ennätyspisteet 136,54, mikä vei joukkueen vapaaohjelmassakin viidenneksi. Lopputuloksissa joukkue oli neljäs.

Joukkueen edelle kokonaistuloksissa menivät vain Venäjän Team Paradise, kotimainen Team Unique sekä Venäjän Crystal Ice Senior. Taakse jäivät kanadalaisten ohella myös USA:n Miami University sekä Crystalettes.

Odotukset täyttyivät

Kapteenit ovat äärimmäisen tyytyväisiä joukkueensa tilanteeseen. Kotimaisessa seniorisarjassa, jossa kolme muuta joukkuetta ovat maailmanmestareita, on nuoren joukkueen neljäs sija ollut vakio. Kansainvälisessä seurassa sama sijoitus valaisee joukkueen tason kirkkaammin.

– Kun Suomessa kilpailemme huippu-huippu joukkueita vastaan, on vaikea nähdä, että mekin olemme tosi kova joukkue, joka voi ohittaa MM-mitaleja voittaneita joukkueita, Antonia sanoo.

”Kun Suomessa kilpailemme huippu-huippu joukkueita vastaan, on vaikea nähdä, että mekin olemme tosi kova joukkue.”

Leon Lurjeen lähtiessä joukkueella oli odotuksia, sillä jo Challenger-sarjan California Cupissa oli saavutettu vapaaohjelmalla hyvä tulos.

 – Göteborgiin lähtiessä ohjelmat olivat jo vakioituneet ja varmistuneet teknisesti. Se antoi uskoa mahdollisuuksiin. Jos vain saataisiin harjoitusten tasoiset suoritukset myös kilpailuun, olisimme vahvoilla, Emi kuvaa.

Hyviin fiiliksiin joukkue pääsi jo lyhytohjelman jälkeen, kun 70 pisteen raja meni rikki.

Joukkuepalaverissa ennen vapaaohjelman päivää Lumineers havaitsi olevansa aivan uudenlaisessa tilanteessa, sillä yleensä se on mennyt lyhytohjelmasta sisuuntuneina vapaaohjelmaan. Nyt takana oli onnistunut lyhytohjelma.

Kapteenit Emi Iizuka ja Antonia Arrakoski pitävät Lumineersin meneillään olevaa kautta joukkuehengeltään tiiviinä. Yhteishenki on hyvä ja ilmapiiri avoin.
Kapteenit Emi Iizuka ja Antonia Arrakoski pitävät Lumineersin meneillään olevaa kautta joukkuehengeltään tiiviinä. Yhteishenki on hyvä ja ilmapiiri avoin.

Vapaaohjelman harjoitus ei sitten ollutkaan mikään paras mahdollinen.

– Tuntui, ettemme saaneet otetta jäähän, mutta saatiin kuitenkin olo nollattua kisasuoritukseen. Kisaveto oli hyvä, joskin jälkikäteen kyllä löytyi korjattavaa niin kuin aina, kapteenit kertovat.

Kun pisteet – 136,54 – tulivat ja 200 pisteen raja yhteistuloksessa meni rikki, alkoi riemu. Se nousi vielä uusiin ulottuvuuksiin kilpailun lopputulosten selvittyä.

– Neljäs sija nosti spontaanit ilon kyyneleet, Emi kertoo.

Antonia sanoo jo aiemmin aavistelleensa, että joukkue voisi nousta tuloksissa. – Kun se tapahtui, fiilis oli mahtava.

Somessa paljon huomiota

Tulos antaa luistelijoille uskoa omaan tekemiseen. Kapteenit toivovat sen nostavan myös joukkueen mainetta niin kotimaassa kuin ulkomailla.

– Sydäntä lämmittää, että meillä on tällä kaudella ollut paljon enemmän huomiota esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, Antonia kertoo.

– Emme todellakaan enää ole se joukkue, jonka luistelun aikana katsomo tyhjenee, Emi toteaa.

Nyt Lumineers tekee töitä kohti SM-kisoja, sillä parantamista riittää.

– Vaikka tuli hyvät pisteet ja suoritukset, niissä on vielä paljon korjattavaa. Eivät ne olleet mitään wow-suorituksia, Emi muistuttaa.

– Odotamme saavamme SM-jäällä vielä onnistuneet suoritukset molemmista ohjelmista, Antonia täsmentää.

MM-tavoite puskee eteenpäin

Tavoite kohti MM-edustusta kulkee Lumineersin mukana koko ajan, sillä kyse on matkasta eteenpäin kausi kaudelta. 

– Sinne on pitkä matka. Sinne pitää tehdä vielä paljon töitä. Jos näin ei olisi, lajin vaikeustasosta ei voisi puhua, Antonia pohtii.

Myös Emi näkee haastavan tavoitteen puskevan joukkuetta eteenpäin.

”MM-tavoite pitää meidät urheilijoina 24/7, mutta sitä kohti mennään pienin askelin.”

– Ellei tavoite siintäisi mielessä, emme olisi päässeet näin pitkälle. MM-tavoite pitää meidät urheilijoina 24/7, mutta sitä kohti mennään pienin askelin.

Myös jokaisen luistelijan omat tavoitteet myötäilevät yhteistä päämäärää.

Kapteenit korostavat kuitenkin, että luistelun ohella jokaisella on oltava myös muuta elämää.

– Jollain tavalla pitää kuitenkin pitää yllä sosiaalisia suhteita. Muuten elämä käy henkisesti raskaaksi. Tai sitten tajuat myöhemmin, ettei ympärillä ole enää ketään muita, mikä olisi pelottavaa, Emi muistuttaa.

Leon Lurje Trophyn tulokset.