Kiss & Cry

Tyttäriensä muodostelma­joukkueille säärystimiä neulova Eveliina Nylund:

”Viisitoista senttiä paljasta nilkkaa pakkasilla nosti myös emonvaistot pintaan”

29 marraskuun, 2020 Outi Loimaranta Toni Laine ja Outi Loimaranta

Muistatko viime kaudelta nämä hellyttävät pingviinikuvioiset koivet, joilla oli tapana liikkua iloisena parvena jäähallien käytävillä? Paitsi että säärystimet olivat söpöt, oli niistä iloa myös palkintojenjaossa – ei tullut kylmä!

Jotkut epäilivät HSK:n tulokasjoukkueen Team Miniquen säärystimien syntyneen neulontakoneella tai kaukomaiden halpatyövoimalla, mutta todellisuudessa säärystimien takana oli neulova supernainen Eveliina Nylund.

– Täysin omasta aloitteestani siihen ryhdyin eli vain itseäni sain syyttää, Eveliina muistelee naureskellen valtavalta kuulostavaa urakkaa.

”Se viisitoista senttiä paljasta nilkkaa pakkasilla nosti myös emonvaistot pintaan.”

Kokemusta koko joukkueen säärystyttämisestä Eveliinalla oli jo ennestään, sillä ensimmäiset säärystimet syntyivät jo viisi vuotta sitten. Keskimmäinen tytär Olivia luisteli silloin ETK:n SM-noviisijoukkuessa, Blue Arrowsissa, ja ulkona kylmässä ja pimeässä oheistava joukkue tuntui katoavan illan pimeyteen ja pakkaseen.

– Ja kyllä se viisitoista senttiä paljasta nilkkaa pakkasilla nosti myös emonvaistot pintaan, Eveliina toteaa.

Uusiin käsityöprojekteihin innolla tarttuva Eveliina totesi ratkaisun löytyvän lämmittävistä säärystimistä. Heijastavasta langasta tehtynä ne myös lisäisivät luistelijoiden näkyvyyttä pimeässä. Sopiva määrä silmukoita siis puikolle ja hommiin – ja sitten toistettiin vaan riittävän monta kertaa.

Jos yhden sukkaparin neulominen tuntuu rivineulojasta joskus työläältä, niin miten sitten yli kahdenkymmenen säärystinparin neulominen?

– Pakko myöntää, että kyllä siinä muutaman kerran tuntui, että eikö nämä lopu ikinä, Eveliina nauraa.

Mutta valmista tuli ja vastaanotto oli lämmin.

– Kyllä paras palkinto – lämpimänä pysyvien nilkkojen lisäksi – oli se sydämellinen kiitollisuus tytöiltä, Eveliina muistelee.

Rauhoittumishetki

Tekemisen into ei hyytynyt tähän ensimmäiseen urakkaan, päinvastoin. Seuraavalla kaudella Eveliina neuloi täydennyserän säärystimiä joukkueeseen nousseille uusille luistelijoille, ja sitä seuraavalla kaudella kaikille kämmekkäät.

Eveliina Nylund neuloi Team Miniquelle upeat säärystimet.
Eveliina Nylund

Käsillä tekeminen lienee kulkeutunut veren perintönä tai ainakin lapsuuden tunnemuistona, sillä Eveliinan muistaa lapsuudestaan mummonsa käsityököörin: puikkojen pehmeän kilkkeen ja jutustelevien naisten äänet.

Loputtomalta kuulostava urakka toimi myös rauhoittumishetkenä, sillä neulomista voi pitää meditaatioon tai mindfulness-harjoitukseen verrattavana keinona vapautua arjen ajatuksista.

”Juhannuksen jälkeen tuli vähän vihjettä teemasta ja värimaailmasta, joten siinä paikkeilla hissukseen aloittelin ja syksyn myötä valmista on tullut.”

– Enkä kyllä varmaan osaisi telkkariakaan katsoa jouten, ilman käsitöitä, Eveliina toteaa.

Nuorin tytär, nyt kymmenvuotias Victoria, luistelee HSK:n Team Sympatiquessa. Säärystimet ovat olleet Eveliinan mielessä tälläkin kaudella.

– Juhannuksen jälkeen tuli vähän vihjettä teemasta ja värimaailmasta, joten siinä paikkeilla hissukseen aloittelin ja syksyn myötä valmista on tullut, Eveliina hymyilee.

Lankana Eveliina käyttää ”seiskaveikkaa” eli kotimaisen Novitan 7 Veljestä -villasekoitelankaa. Sitä onkin kulunut noin kuusikymmentä kerää, sillä joukkueessa luistelee kolmenkymmentäkaksi tyttöä. Seurasydämellä syntyneet säärystimet ovat valmiina – jälleen kerran.