Kiss & Cry

Sandra ja Isabel Stewen:

”Etelä-Afrikassa herätään aamuneljältä luistelemaan”

24 toukokuun, 2019 JA KUVAT Catarina Stewen

Tikkurilan Taitoluisteluklubin muodostelmaluistelijat Sandra ja Isabel Stewen muuttivat vuonna 2013 kesällä perheensä kanssa Suomesta Johannesburgin huonomaineiseen kaupunkiin. Sandra oli silloin kaksitoista ja Isabel kolme vuotta vanha.

Sandra oli harrastanut muodostelmaluistelua useamman vuoden TTK:n minorijoukkue Ice Melodyssa, ja pääsi heti mukaan noviisijoukkue Lion Cubsiin, joka oli perustettu vuotta aiemmin. Joukkueen luistelijat olivat kaikki yksinluistelijoita, jotka kerääntyivät jäähallille aikaisin lauantaiaamuisin harjoittelemaan yhteistä kilpailuohjelmaa.

Sandra aloittikin pian yksityistuntien ottamisen kehittääkseen taitojaan ja kilpaili sekä muodostelmassa että yksinluistelussa. Pieni mutta tiivis luisteluperhe auttoi maahan sopeutumisessa ja toi rakkaan harrastuksen lisäksi paikallisia ystäviä.

Juhlat jäähallilla

Etelä-Afrikassa on yhteensä kuusi jäähallia neljällä paikkakunnalla: pääkaupunki Pretoriassa, Johannesburgissa, Kapkaupungissa ja trooppisessa Durbanissa. Melkein kaikki ovat ostoskeskusten yhteydessä ja monet nuoret menevät jäähallille viettämään aikaa ystävien kanssa.

Sisäänpääsymaksuun sisältyy luistinvuokra kahdeksi tunniksi ja kioskista ostetaan limsaa, karkkia ja popcornia. Ainakin kerran kuukaudessa hallilla järjestetään vaahtodisko. Jäähallin voi myös vuokrata omalle ryhmälle tai viettää siellä synttärijuhlia.

Sandra ja Isabel Stewen koulunsa kansainvälisessä päivässä.
Kansainvälinen päivä koululla. Ulkomailla edustetaan aina Suomea.

Taitoluistelijoille myydään sitten ne jääajat, jotka eivät vedä muuta yleisöä. Tästä syystä taitoluistelijat harjoittelevat erittäin aikaisin aamulla ennen koulua tai myöhään iltapäivällä koulun jälkeen. Eritasoiset ja -ikäiset luistelijat ovat yhdessä jäällä.

Myös valmentajat joutuvat käymään päivätöissä, koska he eivät ehdi valmentaa tarpeeksi, jotta voisivat saada siitä elantonsa.

Isabel hengaili alussa katsomossa, kun Sandra luisteli, mutta kun Isabel sai luistimet ystävältä lainaksi, hänkin otti ensiaskeleet jäällä samalla kun muut harjoittelivat akseleita ja piruetteja. Pikkuhiljaa Isabelille löytyi valmentaja ja siitä hänen taitoluisteluinnostus heräsi.

Ruuhkassa hallille

Lähin jäähalli oli noin puolen tunnin ajomatkan päässä kotoa. Koska Johannesburg on yli 10 miljoonan asukkaan kaupunki, iltapäiväruuhkat olivat usein järkyttäviä ja matka jäähallille saattoi kestää toista tuntia. Silloin automatkalla hoidettiin päivän läksyt.

Sandran ja Isabelin treeniviikkoon kuului kello viiden aamutreenit ennen koulua ja iltapäivätreenit koulun jälkeen. Lisäksi oli muodostelmaluisteluharjoituksia lauantaiaamuisin puoli kuudelta.

– Heräsimme aamutreeneihin neljän jälkeen, söimme aamupalan matkalla hallille. Kouluvaatteet puimme autossa treenien jälkeen, koska päivä alkoi jo klo 7.30, Sandra kertoo.

Vuoden kohokohta

Etelä-Afrikan mestaruuskisat järjestetään vuosittain jossain neljästä jääpaikkakunnasta. Niihin on tiukat karsinnat vuoden aikana ja ISU kriteerejä seurataan tarkasti.

Sandra Stewen taitoluistelukilpailuissa Johannesburgissa.
Sandra Stewen kilpaili Etelä-Afrikassa niin yksin- kuin muodostelmaluistelussa.

Kisat ovat jokaisen luisteluperheen vuoden kohokohta ja niihin matkustetaan luistelijan kanssa. Joukkueen kanssa tehdään paikan päällä jotain yhteistä ennen kisaa.

”Suomessa panostetaan ihan eri tavalla oheisharjoituksiin, ruokavalioon ja terveellisiin elämäntapoihin.”

Sandran mielestä suurin ero Suomen ja Etelä-Afrikan välillä on se, että Suomessa suhtaudutaan luisteluun kokonaisvaltaisemmin.

– Täällä panostetaan ihan eri tavalla oheisharjoituksiin, ruokavalioon ja terveellisiin elämäntapoihin, Sandra pohtii.

– Etelä-Afrikan mestaruuskisoissa luistelijat söivät pizzaa ja karkkia ennen kisasuoritusta, mikä ei tulisi kuuloonkaan Suomessa.

Takaisin kotiin

Sandra ja Isabel muuttivat perheensä kanssa viime kesänä takaisin Suomeen viiden Etelä-Afrikassa vietetyn vuoden jälkeen. Koko perhe sai luistelun kautta ihania eteläafrikkalaisia ystäviä ja pääsi tutustumaan paikallisiin tapoihin, mikä ei aina ulkomailla ole ihan helppoa.

Lion Cubs Durbanissa kisoissa
Sandra edusti Lion Cubs -muodostelmajoukkuetta Etelä-Afrikan vuosinaan.

Sandra jatkaa luisteluharrastusta TTK:n Ice Infinity-SM-juniorijoukkueessa ja Isabel on juuri aloittanut Ice Sympathy-tulokasjoukkueessa.