Henkilöt

Kiitos ja kumarrus – Yuzuru Hanyu voitti ylivoimaisesti Helsinki GP:n

4 marraskuun, 2018 STLL Antti Lehto ja Elina Paasonen

Helsinki Grand Prix huipentui sunnuntaina miesten vapaaohjelmakilpailuun. Jäähallin edustalla kiemurteli jo kuusi tuntia ennen kilpailun alkua satojen metrien jono, kun 3 600 Helsinkiin saapunutta japanilaisfania jonotti nähdäkseen idolinsa Yuzuru Hanyun kilpailupäivän harjoitukset.

Kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Hanyu villitsi yleisön täydelliseen hurmioon lähes virheettömällä vapaaohjelmallaan ja nappasi odotetusti miesten kilpailun voiton kauden ennätyspisteillä 297,12. Hanyu esitti jäällä neljä neloishyppyä, joista yksi oli harvoin nähty vaikea neloistulppi-kolmoisaksel-hyppysarja.

Yuzuru Hanyu ei ollut täysin tyytyväinen päivän suoritukseensa: ” Voitin tänään itseni ja arvostan kehoani, mihin se tänään pystyi”, Hanyu kertoi lehdistötilaisuudessa.

– Rehellisesti en voi sanoa olevani täysin tyytyväinen luisteluuni. Yleisön kovaääninen kannustaminen oli kuitenkin hienoa, Hanyu totesi.

Hanyun ohjelman jälkeen jäälle satoi satoja Nalle Puh-pehmolelua ja ruusuja uskollisilta faneilta.

”Olen äärettömän kiitollinen kaikista maskoteista. Ehkä osan karhuista voisi päästä myös metsään.”

– Olen äärettömän kiitollinen kaikista maskoteista. Saan niistä tukea ja energiaa. Mutta luonnollisesti en pysty kuljettamaan kaikkia kotiin, joten lahjoitan osan hyväntekeväisyyteen. Ehkä osan karhuista voisi päästä myös metsään, mestariluistelija aprikoi.

Toiseksi kilpailussa luisteli Tšekin Michal Brezina pistein 257,98. Vauhdikas AC/DC:n musiikin tahtiin luisteltu vapaaohjelma sujui vahvasti yhtä kaatumista lukuun ottamatta.

– Taistelin tämän päivän kilpailun hyvin. Lyhytohjelma oli täydellinen, mutta tänään suoritukseni ei ollut sitä. Tein typeriä virheitä, kuten ensimmäisen kolmoisakselin kaatuminen. Tuntuu kuitenkin erittäin hyvältä päästä taas joulukuussa Kanadassa luisteltavaan GP-finaaliin seitsemän vuoden tauon jälkeen, Brezina iloitsi.

Michal Brezina (vas.) luisteli vauhdikkaan lyhytohjelman AC/DC-tahtiin: ”Rakastan rockia, se antaa minulle paljon energiaa.” Vasta 17-vuotias Junhwan Cha (oik.) on tehnyt vajaassa vuodessa rakettimaisen nousun huipulle. Mies harjoittelee Brian Orserin valmennusryhmässä Torontossa.

Kilpailun neljänneltä sijalta kokonaiskilpailun kolmanneksi nousi Korean Junhwan Cha pistein 243,19. Romeo ja Julia -teemaan luisteltu vapaaohjelma sujui hienosti neloissalchowin kaatumisesta huolimatta.

– Tänään suoritukseni oli erinomainen, etenkin koska takana on neljä kovaa kilpailua lyhyen ajan sisällä ja ne tuntuvat jo kropassa. Tämä on ensimmäinen GP-kauteni seniorisarjassa, joten olen iloinen tästä saavutuksesta, Cha kommentoi.

Valter Virtanen sai kauden parhaat pisteensä GP:n vapaaohjelmasta ja oli tyytyväinen suoritukseensa.

Suomen edustaja, 31-vuotias Valtter Virtanen, luisteli 154,74 pisteellä kilpailun sijalle 11.

– Tänään paketti pysyi kasassa viimeistä hyppyä lukuun ottamatta, toisin kuin lyhytohjelmassa. Sain tehtyä sitä, mitä koko kauden on haettu, ja rauhaa luisteluun. Muutama hyppy-yhdistelmä jäi tekemättä, mutta muuten tämä vapaaohjelma oli ihan hyvä suoritus. Ohjelman alussa sain tehtyä myös ihan mukiinmenevän neloishypyn yrityksen, Virtanen kertoi.

Muutama vuosi sitten lääkäriksi valmistunut Virtanen avasi seuraavien viikkojensa suunnitelmia: töitä ja treeniä.

– Menen huomiseksi illaksi töihin Jyväskylän keskussairaalan päivystykseen ja tiistaina lennän Sveitsiin valmistautumaan seuraavaan kilpailuuni, joka luistellaan Innsbruckissa.

Katso kaikki Helsinki Grand Prix’n tulokset täältä.