Henkilöt

Lukion, treenien ja kyytien sovittaminen yhteen vaatii suunnittelua

Ville Murtola kulkee harjoituksiin Paraisten jäähallille autolla ja lossilla

5 huhtikuun, 2023 Mari Hakkarainen Ville Murtolan kotialbumi

Nauvossa asuva Ville Murtola, 16, on harrastanut taitoluistelua alakouluikäisestä asti. Oman erityispiirteensä Villen bussilla tai henkilöautolla taitettaviin treenimatkoihin tuo meren ylitys lossilla. Kaikkineen matka kotihallille kestää tunnin verran.

Kuusivuotias Ville sai kipinän luisteluharrastukseen siskonsa kaverilta. Tai oikeastaan sisko innostui ensin ja Ville seurasi häntä taitoluistelun pariin. Tuolloin vielä Paraisten Sport -nimellä kulkevassa seurassa oli muodostelmaluistelujoukkue, johon Ville pääsi mukaan.

– Muodostelmaluistelu tuntui hyvältä, kun kaverini olivat samassa joukkueessa, eikä minun tarvinnut esiintyä yksin, Ville kertoo.

Muodostelman parissa vierähti viitisen vuotta. Kun luistelijoita ei enää Paraisilla ollut riittävästi joukkueeksi asti, Ville innostui kokeilemaan yksinluistelua.

– Pidin puoli vuotta ensin lomaa. Sitten äitini sai työpaikan Salosta, aivan jäähallin vierestä, ja hän ehdotti siirtymistä SalPaan. Kävin harrasteryhmän harjoituksissa vuoden päivät, kunnes äitini vaihtoi työpaikkaansa Kaarinaan. Tällöin siirryin takaisin Parsporttiin*, Ville kertaa.

Sinnikäs ja lahjakas luistelija

Kaudella 2022–2023 Ville luisteli ensimmäistä kertaa Tähtijuniorit-sarjassa. Edeltävän vuoden hän kilpaili Taitajissa. Kaikkiaan yksinluisteluvuosia on nyt kasassa kolme. 

Ville Murtola luistelee ensimmäistä vuottaan Tähtijuniorit-sarjassa.
Ville Murtola luistelee ensimmäistä vuottaan Tähtijuniorit-sarjassa. Kauden ohjelmassa Villellä on musiikkina Twilight -sarjasta tuttu Bella’s Lulluby.

– Ville on sinnikäs ja ahkera treenaaja. Hän on myös selkeästi lahjakas, Skating Team Paraisten Tuuli Haahtela kuvailee valmennettavaansa.

Siitä todistaa myös sarjanvaihto, joka mahdollistui nopean kehittymisen ansiosta. Tuuli kertoo, että siirtyminen yksöishypyistä kaksoishyppyihin tapahtui Villeltä nopeasti.

Ville kertoo nykyään nauttivansa yksinluisteluun kuuluvasta esiintymisestä. Harrastuksen merkitys on vahvistunut hänen elämässään viime vuosina; uusien taitojen harjoittelu ja oppiminen on palkitsevaa.

”Aina kun opin tekemään jotain uutta, saan intoa kokeilla seuraavaa asiaa.”

– Löydän luistelussa motivaation onnistumisista. Olen hyvin tavoitteellinen. Aina kun opin tekemään jotain uutta, saan intoa kokeilla seuraavaa asiaa. Tavoitteeni on vain kehittyä paremmaksi. Esiintyminen on mukavaa bonusta, jolloin voin näyttää, mitä osaan, Ville kertoo.

Kauden 2022–2023 ikimuistoisimmiksi hetkiksi Ville laskee esitykset ja kilpailut.

– Eniten nautin tänä vuonna joulunäytöksestä, Ville summaa.

Ajankäytön mestari

Lukion, harjoitusten ja treenimatkojen yhteensovittaminen vaatii huolellista suunnittelua. Matkaan kotoa Nauvosta lossiyhteyksineen pitää varata tunti suuntaansa.

Hyvänä aikatauluttajana Ville menestyy myös opinnoissaan hienosti. Hän hyödyntää pieniä toistuvia arjen joutohetkiä, kuten bussimatkoja, opiskeluun. Isommat opiskelutehtävät jäävät usein myöhäisiin iltoihin treenien jälkeen, mutta valmistuvat nekin suunnitelman mukaisesti aikataulussa. Ville tunnustaakin olevansa luonteeltaan hiukan pedantti.

Pitkien treeni- ja kisamatkojen vuoksi perheen tuki on luistelijalle tärkeä. Villen perhe auttaa treenikyydeissä ja lähtee mukaan kannustamaan kilpailuihin. Tarvittaessa Ville saa kyytejä myös seurakavereilta. Peruskaudella seura järjestää treenejä kuusi kertaa viikossa Paraisten jäähallilla ja kerran Turussa.

– Nykyään harjoittelen neljä kertaa viikossa. En osallistu Turun jäihin, sillä treenimatkasta losseineen tulisi liian pitkä, Ville sanoo.

*Nykyisin Skating Team Parainen

Skating Team Parainen – vireä paikallisseura

Keväällä 2022 taitoluistelu erkani Parsportista omaksi seurakseen ja nimi vaihtui Skating Team Paraiseksi. Seura on perustamisensa jälkeen kasvanut hyvää vauhtia, ja tällä hetkellä sillä on noin 70 luistelijaa saaristoalueelta, Paraisilta sekä Turusta ja Kaarinasta. Valmennustiimissä on kaksi päätoimista taitoluisteluvalmentaa sekä tuntivalmentaja ja balettiopettaja.

– Tiimin jäsenten yhdenvertaisuus on Skating Team Paraisessa tärkeä asia. Tasa-arvoisen tiimin jäsenten ideointi on rikkaampaa, keskinäinen tuki vahvempaa ja tieto-taitopohja laajempi, summaa valmentaja Tuuli Haahtela.

Seuran painotus on harrastesarjoissa, mutta myös kilpailemiseen panostetaan. Pyrkimyksenä on kehittyä ja kasvaa sekä tarjota hyvä harrastusympäristö, jossa luistelijalla on mahdollisuus kehittyä ja edetä urallaan, jos siihen on halua.