Henkilöt

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Suomen juniorit vahvassa nousussa

1 huhtikuun, 2019 Kaisa Viitanen Milla Vahtila, Suomen Olympiakomitea

Tämän kauden virallinen kansainvälinen Season’s Best -listaus on naisten osalta huimaa tutkittavaa. 16 naista on luistellut yli 200 pistettä, nuorimmat heistä vasta 14-vuotiaita. Miten ihmeessä suomalaistytöt pärjäävät tässä seurassa tulevaisuudessa? 

Hyvin, uskoo Suomen Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen. Junioritytöissämme on paljon luistelijoita, joilla on kansainväliseen menestymiseen riittävät taidot hallussaan. Noviisisarjassa taas on kasvamassa nippu lahjakkaita lupauksia. 

– Etenkin helmikuun PM-kilpailut näyttivät kirkkaasti Suomen hyvän tason. Mutta PM-tulokset kertovat vain osan, sillä vaikka PM-joukkueemme oli iso, kaikki nuoremme eivät mahtuneet siihen, ja hienoja tuloksia on tehty kauden aikana muuallakin, Niittynen sanoo. 

Taitoluisteluliitto ylläpitää omilla sivuillaan luistelijoidemme Season’s Best -tilastoa. Sen tiedot vahvistavat Satu Niittysen sanomaa. 

Juniori-ikäiset tytöt, joista osa kokeilee siipiään naisten sarjassa, tekevät parhaimmillaan 150 pisteen tietämän tuloksia. Noviisikärjessä kurkotellaan 130 pisteen tasoa kohti. Myös osa noviisi-ikäisistä tytöistä luistelee vaativammassa sarjassa. 

”Kannustamme ehdottomasti nuoriamme siirtymään kotimaisessa sarjatasossa ylöspäin, jos vain rahkeet riittävät.”

– Kannustamme ehdottomasti nuoriamme siirtymään kotimaisessa sarjatasossa ylöspäin, jos vain rahkeet riittävät. Niin luistelijat maailmallakin tekevät. Se, että ottaa haasteita jo nuorena, on valmistautumista kansainväliseen uraan, Niittynen sanoo. 

Taitoluisteluliitossa alkavat pian ensi kauden maajoukkueen ja nuorten maajoukkueen valinnat. Niissä on tarkat tasokriteerit. Valmennuspäällikön mukaan maajoukkueemme eivät tule todennäköisesti pienenemään, päinvastoin. 

Poikien osalta kauden tulostaso ja sitä myötä myös tulevaisuuden odotukset ovat vaisummat. Vai ovatko? 

– Mahdollisuuksia saavuttaa kansainvälinen taso kyllä olisi. Enemmänkin on kysymys siitä, että poikien tulisi paremmin ymmärtää kansainvälisen tason vaatimukset ja sitoutua harjoittelemaan ja valmentautumaan sen edellyttämällä tavalla. Se saattaa merkitä joskus vaikeitakin valintoja ja ennen kaikkea nöyrää työntekoa. 

Mahtava kokemus! 

Suomalaistytöistä kaikkein kovimpien kansainvälisten haasteiden edessä on tänä keväänä ollut keravalainen Linnea Ceder, joka edusti Suomea sekä Euroopan nuorten olympiafestivaalilla (EYOF) Sarajevossa että nuorten MM- kilpailuissa Zagrebissa. 

– Etenkin tammikuun EYOF oli aivan mahtava kokemus. Se oli minulle ensimmäinen iso kansainvälinen kilpailu, ja se, että siellä oli mukana muidenkin talvilajien urheilijoita, teki reissusta unohtumattoman.