Henkilöt

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis kotiyleisön eteen Finlandia Trophyssä

4 lokakuun, 2018

Suomalaisessa jäätanssissa alkusyksyn kilpailukausi on tavanomaista hiljaisempi, sillä kolmesta maajoukkueeseen kuuluvasta parista vain Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat pystyneet valmistautumaan kilpailukauden alkuun täydessä iskussa.

Suomen jäätanssipareista ensimmäisenä kauden kilpajäille on ehtinyt Juulia Turkkila ja Matthias Versluis.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis lähtivät kokeilemaan yhteisen tekemisen tuntua keväällä 2016. Kahdessa kaudessa on tapahtunut paljon.

– Parityöskentelyä on työstetty tänäkin kesänä todella paljon. Nyt, verrattuna viime kauden alkuun, tuntuu, että pystymme olemaan toisiamme lähempänä, aistimaan toisiamme paremmin, Matthias Versluis selittää tiimiksi kasvamista.
Kesä on ollut työteliäs.

– Pääsimme työstämään tämän kauden ohjelmiamme tosi aikaisin, ja siitä olemme tosi tyytyväisiä. Samalla olemme kasvaneet koko ajan yhtenäisemmäksi pariksi. Olemme myös pystyneet kiinnittämään huomiota luistelutarkkuuteen, Juulia Turkkila lisää.

Pari vietti kesäkuun Detroitissa, jossa se valmisti rytmiohjelmansa koreografiaa Pasquale Camerlengon kanssa. Heinäkuussa puolestaan pari harjoitteli Italiassa, jossa Massimo Scali haastoi suomalaiset rohkeasti uudenlaisen vapaatanssin tekoon.

Mozartin musiikkiin pohjaava vapaa tuo jäälle pienen näytelmän, jossa kukkanen, Juulia, kohtaa linnun, Matthiaksen.

– Ohjelmassa on modernia pehmeyttä yhdistettynä popiin robottimaiseen liikekieleen. Esimerkiksi minun liikekielessäni on paljon kolibrin tapaisia äkkinäisiä liikkeitä, Matthias paljastaa.

Rytmitanssissa, joka on entisen lyhyttanssina uusi nimi, nähdään tällä kaudella tangoa. Turkkilan ja Versluisin rytmitanssissa siihen liitetään myös flamencoa.

– Ohjelma on aika vahva ja nousee loppua kohti, paljastaa Juulia.

Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin kilpailukausi ehti käynnistyä jo viime viikonloppuna Lombardia Trophyssa Italiassa. Vielä ennen odotettua kotikisaa, Finlandia Trophya pari luistelee Ondrei Nepela Trophyssa Slovakiassa.
Marraskuussa on odottamassa iso haaste: pari on nimetty Suomen edustajaksi GP-kilpailuun.

– Se on iso motivaattori meille urallamme, tosi iso steppi. Ensimmäinen GP-kilpailu ja vielä kotiyleisön edessä!

Aikaa toipua

Suomen toisten jäätanssiparien, Cecilia Törnin ja Jussiville Partasen sekä Monica Lindforsin ja Juho Pirisen kesät eivät menneet lainkaan niin kuin etukäteissuunnitelmissa unelmoitiin.

Cecilia ja Jussiville toki harjoittelivat kurinalaisesti aina heinäkuun lopulle asti. Kauden uudet ohjelmatkin näyttivät valmistuvan hyvässä aikataulussa. Niissä parilla on mielenkiintoinen uusi koreografiayhteistyö, ohjelmat ovat Italian menestysparina tunnettujen Anna Cappellinin ja Luca Lanotten käsialaa.

– Olemme Cessin kanssa harjoitelleet neljä vuotta putkeen ja täysillä. Erityisesti viime kausi oli rankka, satsasimme siihen ja silloin olleeseen olympiavalintaan todella paljon. Tajusimme yhtäkkiä, että me tarvitsemme lepoa, Jussiville Partanen selvittää.

Pari päätti antaa itselleen aikaa väsymyksestä toipumiseen ja käynnistää kilpailukautensa myöhemmin. Heitä ei esimerkiksi nähdä ensi viikonloppuna Finlandia Trophy Espoossa.

Monica Lindforsin ja Juho Pirisen yhteinen kesäharjoittelu päättyi jo kesäkuun puolivälissä varsin kurjaan
asiaan, Monican sairastumiseen. Myös he aloittavat kilpailukautensa vähän myöhemmin. Monica keskittyy ensin hoitamaan kesällä alkaneen pitkittyneen sairastelujakson kuntoon.

Ohjelmien osalta parilla on hyvä pohja kilpailukautta varten. Lindfors ja Pirinen viettivät toukokuussa antoisan harjoittelujakson Moskovassa, ja siellä valmistui Irina Zhukin suunnittelema vapaatanssi. Parin rytmitanssi on Matteo Zannin käsialaa.

TEKSTI Kaisa Viitanen KUVA Nina Kellokoski / Suomen Taitoluisteluliitto

 


Upea kaudenavaus

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat aloittaneet kilpailukautensa lupaavasti. Pari onnistui kauden ensimmäisessä kilpailussaan Lombardia Trophyssä Italiassa ja sijoittui kuudenneksi pisteillä 144,44.

Kauden toisessa kilpailussaan Ondrej Nepela Trophyssä Bratislavassa pari onnistui kauniissa vapaatanssissaan ja kohensi jälleen ennätystään. Vapaatanssista Turkkila-Versluis palkittiin 90,05 pisteellä ja kun rytmitanssikin onnistui, kisan kokonaissaldoksi tuli 150,66 pistettä ja seitsemäs sija.

 

Seuraavan kerran pari kilpailee kotiyleisön edessä Finlandia Trophy Espoossa Metro Areenalla lauantaina 6.10.2018.