Henkilöt

Kahden lajin Sissi Oikkonen:

Taitoluistelu ja ampumahiihto oiva kombo

3 elokuun, 2021 Marita Kokko Sissi Oikkosen kotialbumi

Taitoluistelija Sissi Oikkonen on monilahjakkuus. Juuri SM-junioreiden testit läpäissyt tyttö harjoittelee täydellä teholla myös ampumahiihtoa ja tähtää lajin maajoukkueeseen. Ampumahiihdosta on jo kertynyt useampia SM-mitaleita.

Sissi Oikkonen aloitti luistelun nelivuotiaana Rovaniemen Taitoluistelijoissa, joka on 16-vuotiaan SM-juniorin kotiseura edelleen. Rovaniemen Taitoluistelijoiden yksinluistelun päävalmentaja Anu Piltonen on valmentanut Sissiä siitä lähtien, kun tyttö eteni Tintti-ryhmästä eteenpäin. 

Taitoluistelussa Sissi nauttii harjoittelusta. Uusien asioiden oppimisesta tulee tosi hyvä mieli. Kolmoissalchow ja -ritti ovat jo aika varmoja, mutta muut ovat Sissin mukaan vähän epävarmempia, joskin jo tosi lähellä.

– Tavoitteenani on oppia kaikki kolmoishypyt ja kehittyä mahdollisimman pitkälle. Nautin esiintymisestä, hän kertoo.

Taitoluistelussa Sissin esikuva on vuoden 2020 Euroopan mestari Alena Kostornaia.

 – Pidän hänen perusluistelustaan, hypyistään ja esiintymisestään.

Rovaniemeläiselle taitoluistelijalle kisamatka ei ole päivän pyrähdys, sillä useimmat kisat järjestetään satojen kilometrien päässä kotikaupungista. SM-juniorina Sissi saa taas matkata pitkiä matkoja kisoihin, niin kuin hän on reissannut koko ikänsä. Tutuiksi ovat tulleet lennot, junareissut ja automatkat, mutta tähän hän kertoo tottuneensa.

Monipuolinen ampumahiihto

Ampumaahiihtoa Sissi harrastaa Ounasvaaran Hiihtoseurassa valmentajanaan oma isä Pasi Oikkonen, joka edustaa seuraa myös Ampumahiihtoliiton kilpailutoimikunnassa.

Sissiä viehättää ampumahiihdossa monipuolisuus. Hän pitää tämänkin lajin harjoittelusta ja hiihtämisestä. Ampuminen taas on keskittymiskykyä vaativaa ja siksi haastavaa, ja siinä tulokset huomaa helposti. Sissiä viehättää lajin monipuolisuus.

– Se on niin kivaa.

Pasi Oikkonen on valmentanut tytärtään alusta lähtien, mutta välillä hän käy yhteistreeneissä, joissa on eri valmentajat.

Sissillä on selvä tavoite päästä ampumahiihdon maajoukkueryhmiin, mikä 16-vuotiaana alkaa jo olla mahdollista. SM-mitalit ovat aina tavoitteena sekä tietysti kehittyminen mahdollisimman taitavaksi.

Esikuvakseen Sissi nostaa lajin kotimaisen maailmantähden Kaisa Mäkäräisen, joka vuosi sitten päätti kansainvälisen kilpauransa.

Sissi Oikkonen harjoittelee ampumahiihtoa täydellä teholla ja tähtää lajin maajoukkueeseen.
Sissi Oikkonen harjoittelee ampumahiihtoa täydellä teholla ja tähtää lajin maajoukkueeseen.

Aikataulutus auttaa järjestelyissä

Tarkka aikataulutus auttaa kilpailujen ja harjoitusten sovittamisessa yhteen.

– Käyn aina jäätreeneissä, mutta joskus jätän valmentajan luvalla väliin luistelun oheisharjoituksia ja menen ampumahiihtotreeneihin. Joskus suuntaan sitten ampumahiihdon pariin vasta kaikkien taitoluistelun harjoitusten jälkeen.

Ampumahiihtotreenit ovat Sissin mukaan vähän vapaampia, ja ne voi sovittaa helpommin omaan aikatauluun. Ja jos viikonloppuisin ei ole kummankaan lajin kilpailuja, voi käydä vapaasti hiihtämässä ja ampumassa.

”Kesäisin juoksen, rullahiihdän ja sauvakävelen, mikä kaikki tukee taas luistelua.”

Vaikka taitoluistelu ja ampumahiihto ovat lajeina erilaisia, Sissi tuntee saavansa oheisharjoitteluistaan molempiin tasapainoa, voimaa ja nopeutta. Siksi yhdistelmä toimii.

Esimerkiksi luistelun fysiikkatreeneillä Sissi voi kuitata vastaavat harjoitukset ampumahiihdossa.

– Kesäisin juoksen, rullahiihdän ja sauvakävelen, mikä kaikki tukee taas luistelua.

Yhteistä on myös keskittymisen tärkeys.

– Ampumahiihdossa pitää osata keskittyä ampumapaikalla ja sulkea pois kaikki häiriöt. Taitoluistelussa taas pitää keskittyä hyppyihin ja saada fokus pysymään itse suorituksessa.

Rovaniemi mahdollistaa tuplan

Sissi kertoo olevansa tosi tunnollinen koululainen. Hän kuuntelee tunneilla tarkasti ja tekee heti treenien jälkeen kotitehtävät. Välillä läksyjen kanssa menee vähän myöhempään, mutta hänellä on tavoitteena mennä nukkumaan kello 22. Eivätkä läksyt ole koskaan jääneet tekemättä.

Sissi aloittaa syksyllä ampumahiihtäjänä Ounasvaaran urheilulukion.

– Halusin jäädä Rovaniemelle, koska täällä voin jatkaa molempia lajeja ja harjoitella niitä tasapuolisesti. Tiedän, että nämä lajit vaativat todella paljon, mutta olen oppinut ja hyväksynyt sen.

Kavereitaan hän ehtii tavata koulussa ja tietysti harrastuksissa. Viikonloppuisin on silloin tällöin aikaa myös sarjoille ja muille ohjelmille.

Motivoitunut urheilija

– Sissi on luistelijana ja urheilijana todella motivoitunut, sinnikäs ja ahkera harjoittelemaan. Hän on varma luistelija ja kovassa kunnossa sekä fyysisesti että henkisesti. Kun kauden alussa aloitellaan ohjelman tekoa, hän pystyy luistelemaan kaikki elementit heti. Hänellä ovat tavoitteet myös selkeät, valmentaja Anu Piltonen kehuu luistelijaansa.

Rovaniemen Taitoluistelijoiden yksinluistelun päävalmentaja Anu Piltonen kertoo, että Sissin kilpailuohjelma suunnitellaan niin, että hän pääsee molemmissa lajeissaan tärkeimpiin kilpailuihin.
Rovaniemen Taitoluistelijoiden yksinluistelun päävalmentaja Anu Piltonen kertoo, että Sissin kilpailuohjelma suunnitellaan niin, että hän pääsee molemmissa lajeissaan tärkeimpiin kilpailuihin.

Valmentaja toteaa, että Sissi on pienestä pitäen hiihtänyt ja suunnistanut luistelun ohella. Ampumahiihto on tullut mukaan vähän myöhemmin, mutta lajitaustaa on tosi pitkältä ajalta. Koko kilpauran ajan taitoluistelu ja ampumahiihto ovat kulkeneet mukana vahvasti rinnakkain.

”Sissi on todella kovassa kunnossa, joten siihen ei tarvitse panostaa.”

– Näiden kahden lajin harrastajan kohdalla ei tarvitse huolehtia, riittäkö kestävyysharjoittelu. Sissi on todella kovassa kunnossa, joten siihen ei tarvitse panostaa. Lajeina ampumahiihto ja taitoluistelu vaativat samanlaisia psyykkisiä ominaisuuksia. Molemmissa lajeissa pitää kuormittuneessa tilassa tehdä haastavia taitosuorituksia, mikä yhdistää niitä, Anu katsoo.

Sissin yhdistelmällä harjoitusmäärä on suuri, mikä vaatii Anun mukaan hyvää yhteydenpitoa perheen suuntaan, että kuormitusta voidaan seurata.

– Pystymme suunnittelemaan kilpailuohjelman niin, että Sissi pääsee molemmissa lajeissaan tärkeimpiin kilpailuihin. En muista, että tärkeimmät kilpailut olisivat koskaan osuneet samaan aikaan.

Kun Rovaniemeltä lähdetään taitoluistelukisoihin, on matkattava toiselle puolelle Suomea eli reissaamista tulee paljon.

– Siksi kyse ei ole vain Sissin vaan koko perheen sitoutumisesta.  Sissin vanhemmat, ovat vahvasti mukana yhteistyössä.

Perhe kannustaa Sissiä molemmissa lajeissa yhtä paljon.

Lajiyhdistelmät tuttu juttu

Rovaniemellä on Anun mukaan yleistä, että taitoluistelijoilla on myös muita lajeja, joita he harrastavat. Löytyy esimerkiksi hiihtoa ja suunnistusta sekä taitoluistelua suoraan tukevia voimistelua, tanssia ja cheerleadingiä. Moni luistelija myös opiskelee musiikkiopistossa.

– Monen lajin harrastamista mahdollistavat osaltaan lyhyet välimatkat. Esimerkiksi tässä jäähallin vieressä on urheiluopisto, josta löytyvät monet muut harrastukset. Urheilijat pystyvät täällä kulkemaan itse harrastuksiin, ja moni kulkeekin matkansa pyörällä. Urheilija voi viettää koko iltapäivän täällä Ounasvaaran päällä eri harrastuksissa, Anu kertoo.

”Korostan myös, että taitoluistelussa lajin omat oheisharjoitukset ovat yhtä tärkeitä kuin harjoittelu jäällä.”

Valmentajana Anu ei pidä pahana osallistumista useampaan harrastukseen.

– Yleisesti mikä tahansa liikunta on hyväksi. Kun on kyse taitolajista, pitää ensin oppia ne hyvät perusliikemallit. Sitten pystyy opettelemaan lajinomaiset taidot. Siksi yritämme pitää omaakin harjoittelua todella monipuolisena. On taitoharjoittelua ja tanssia. Fysiikkaharjoittelukin tulee vähän eri lajien, esimerkiksi yleisurheilun kautta. Näin pystymme kehittämään urheilijoita monipuolisesti.

Silmuikäisen luistelijan vanhempien kanssa Anu käy keskustelun harrastuksen vaatimuksista. Hän edellyttää, että urheilijalla on yksi vapaapäivä viikossa.

– Korostan myös, että taitoluistelussa lajin omat oheisharjoitukset ovat yhtä tärkeitä kuin harjoittelu jäällä. Herkästi saattaa tulla käsitys, että taitoluistelun oheisharjoitukset voisi korvata muulla lajilla.

Pitkälle sekä taitoluistelussa ja ampumahiihdossa ehtineelle Sissille harjoitustunteja tulee kymmeniä viikossa. Siksi on valmentajan mukaan katsottava, mikä on järkevää ja tarpeellista ja pystyykö jollakin harjoituksella korvaamaan toisen.

– Sissi pääsi juuri mukaan Lapin urheiluakatemian toimintaan, mikä tukee entistä paremmin kehitystä urheilijana.

Yhteistyössä urheiluopisto

Yksinluistelun päävalmentaja Anu Piltonen on Rovaniemeltä kotoisin.  Hän on ollut vuodesta 2011 mukana yksinluistelun kilparyhmien valmennuksessa ja viimeiset kolme vuotta päävalmentajana.

Taitoluisteluseuralla ja Santasport Lapin urheiluopistolla toimii valmentajien yhteispalkkaus. Päävalmentajat tekevät sen ansiosta tiiviisti työtä myös urheiluopistolla.

– Yhdistelmä on toimiva, sillä yhteistyö takaa seuralle mahdollisuuden palkata päätoimisia valmentajia. Nyt ensimmäistä vuotta seuralla on ollut päätoiminen valmentaja sekä yksinluistelussa että muodostelmaluistelussa.

”Olemmekin panostaneet todella paljon luistelukouluun, johon on myös saatu palkattua luistelukoulukoordinaattori.”

Anu kokee rovaniemeläisen taitoluistelun ottaneen ison askeleen eteenpäin muutaman vuoden aikana.

– Kummastakin lajista löytyy SM-tason urheilijoita ja paljon uusia innokkaita luistelijoita. Rovaniemi on kuitenkin suhteellisen pieni kaupunki, ja tarjolla on paljon eri lajeja ja harrastusmahdollisuuksia. Olemmekin panostaneet todella paljon luistelukouluun, johon on myös saatu palkattua luistelukoulukoordinaattori.

Luistelukoululaisia on Anun mukaan nyt mukavasti.

– Haluamme panostaa siinäkin laadukkaaseen toimintaan, mikä auttaa saamaan lajiin uusia innokkaita luistelijoita.

Yhteistyössä Santasportilla toimivan Lapin Urheiluakatemian kanssa seura järjestää yläkoululeiritystä yksin- ja muodostelmaluistelijoille sekä toisen asteen urheiluakatemian toimintaa.

– Saamme opistolta tukea päivittäiseen valmennukseen esimerkiksi taitoharjoituksissa, psyykkisessä valmennuksessa, fysiikkaharjoittelussa ja tanssissa. Näin pystymme rakentamaan luistelijan polkua tehokkaasti eteenpäin, Anu painottaa.