Henkilöt

Saksalainen jäätanssipari kohauttaa ohjelmallaan

3 marraskuun, 2018

Helsinki Grand Prix’ssa nähdään lauantai-iltana kilpailuohjelma, joka pysäyttää ensi sekunnilta. Musiikin läpi kuuluu sydänmonitorin tasainen piippaus ja hetken kuluttua miesääni toteaa: ”Look around you. Every fourth of us will die of cancer.” Ajatuksia herättävän vapaatanssin luistelevat saksalaiset jäätanssijat Katharina Müller, 23, ja Tim Dieck, 22, jotka haluavat kunniottaa ohjelmallaan edesmenneiden isovanhempiensa muistoa. Sekä Müllerin isoisä ja että Dieckin isoäiti menehtyivät tänä vuonna syöpään.

”Läheiset kannustivat meitä heittäytymään paljon surua ja vihaa herättävän teeman pyörteisiin.”

Kulunut vuosi on ollut saksalaisparille rankka, ja se näkyy heidän ohjelmiensa teemoissa. Perjantaina luistellun rytmitanssin teemana oli Devil’s tango (suom. Paholaisen tango) ja tänään lauantaina nähtävä vapaatanssi kantaa nimeä Cancer (suom. syöpä). Müller ja Dieck kertovat miettineensä pitkään, voisivatko he valita teemakseen niin henkilökohtaista ja raskasta aihetta.

Saksalaisten vakava teema näkyy kisapuvussakin. Katharina Müllerin asussa oleva koriste jäljittelee lisääntyviä syöpäsoluja.

– Keskustelimme aiheesta vanhempiemme, valmentajamme ja koreografimme kanssa. Heidän mielestään ideamme oli toteutettavissa. Läheiset kannustivat meitä heittäytymään paljon surua ja vihaa herättävän teeman pyörteisiin, Müller kertoo.

”Toivomme, että ihmiset osaisivat nauttia elämästä, jokaisesta hetkestä.”

Neljä vuotta yhdessä luistelleet Müller ja Dieck korostavat, ettei vapaatanssin tarkoitus ole pelotella vakavalla sairaudella vaan lisätä tietoisuutta siitä. Ohjelma on oikeastaan oodi elämälle, sillä Müller ja Dieck haluavat muistuttaa, kuinka arvokasta aikamme on.

– Toivomme, että ihmiset osaisivat nauttia elämästä, jokaisesta hetkestä. Olemme tässä nyt, mutta huomisesta emme tiedä, Dieck sanoo.

Ohjelmamusiikin puhe pysäyttää

Müllerin ja Dieckin ohjelmamusiikissa kuullaan parin omaa puhetta. He ovat rytmittäneet vapaatanssinsa kolmeen osaan. Alku kuvaa sitä, kuinka syöpä leviää kehossa ihmisen siitä vielä tietämättä. Kun musiikin tempo vaihtuu, ihminen saa kuulla sairastavansa syöpää: alkaa juoksu aikaa vastaan. ”Your time is limited. Fear. Anger. Pain. Glory. Hope. Hope. Life. Life.”

Katharina Müller ja Tim Dieck luistelevat syöpään kuolleiden isovanhempiensa muistolle.

– Seurasimme läheltä syöpädiagnoosin saaneita isovanhempiemme ja kuvaamme ohjelmassamme niitä tunteita, joita sairaus herättää. Elimme vahvasti heidän mukanaan, Dieck sanoo.

Vaikean aiheen käsitteleminen harjoituksissa on sujunut hyvin. Tunteilu on jätetty sivuun, kun pari on hionut ohjelmansa teknisiä osia. Tulkitseminen ja esittäminen nostavat edelleen tunteet pintaan, mutta  pari on kääntänyt sen voimakseen.

– Kun vapaatanssin alkuasennossa jännittää, mietimme isovanhempiamme. He rakastivat luisteluamme ja olisivat meistä nyt ylpeitä, Müller paljastaa.

On paradoksi, että elämää oppii arvostamaan vasta kun jotain ikävää tapahtuu. Siihen heräsivät myös Müller ja Dieck. Enjoy your life. Feel the moment. Have hope. Never give up. 

 

TEKSTI Katariina Kivimäki KUVAT Elina Paasonen

Psst! Katharina Müllerillä ja Tim Dieckillä on oma YouTube-kanava TKskate. Vaikka parin ohjelmateemat ovat tällä kaudella synkkiä, heidän YouTube-videoillaan hersyy huumori.


Lauantaina Helsingin jäähallissa luistellaan parien, jäätanssin ja naisten vapaaohjelmat sekä miesten lyhytohjelma. Katso Helsinki Grand Prix’n aikataulu ja tulokset täältä.