Henkilöt

Luistelusta luopuminen voi olla raskas päätös

Saana Kivilompolo löysi itselleen uusia unelmia

22 kesäkuun, 2023 Liinu Lähteenmäki Justiina Huhtanen, Maarit Kivilompolo ja Matti Sten

Muodostelmaluistelua SM-tasolla harrastanut Saana Kivilompolo, 20, jätti luistelun taakseen, kun ovet SM-senioreihin eivät avautuneetkaan keväällä 2022. Yhdestä unelmasta luopuminen avasi lopulta ovia uusille.

Saana Kivilompolo päätyi luistelukouluun nelivuotiaana sattuman kautta. Isosiskon sormi oli murtunut, eikä siskon luistelukoulupaikkaa voinut enää perua. Saana meni siskonsa ryhmään ja ihastui itsekin luistelun maailmaan.

Luistelusta tuli taukoa luistelukoulun jälkeen kaudella 2010–2011.

– Yksi syy tauolle oli se, etten tykännyt sirklata. Siskoni aloitti noihin aikoihin Nurmijärven Taitoluistelijoiden muodostelmassa ja se näytti minusta hauskalta, joten halusin itsekin päästä kokeilemaan sitä, Saana muistelee.

”Kesätauon jälkeen kuitenkin tajusin, ettei luistelu enää tunnu samalta kuin ennen.”

Joukkueen yhteiset hetket, kilpaileminen ja kehittyminen olivat Saanan suosikkiasioita luistelussa. Laji pysyi mukana 19-vuotiaaksi asti, kunnes keväällä 2022 Saanaa kohtasi suuri pettymys, kun paikkaa SM-joukkueeseen ei tullutkaan.

– Siirryin silloin yksäreihin. Ajattelin, että kehitän niitä taitoja, joita minulta vielä uupui. Kesätauon jälkeen kuitenkin tajusin, ettei luistelu enää tunnu samalta kuin ennen. Oli tullut minun aikani lopettaa, kertoo Saana, jonka viimeinen kausi muodostelmassa päättyi kaudelle 2021–2022 Tikkurilan Taitoluisteluklubin SM-juniorijoukkue Ice Infinityssä.

Saana Kivilompolo Tikkurilan Taitoluisteluklubin Ice Infinity -joukkueen riveissä viimeiseksi jääneellä kaudellaan 2021–2022.
Saana Kivilompolo Tikkurilan Taitoluisteluklubin Ice Infinity -joukkueen riveissä viimeiseksi jääneellä kaudellaan 2021–2022.

Kun pitää siirtyä eteenpäin

Luistelumaailman taakse jättäminen voi olla vaikeaa, kun laji on ollut mukana kauan. Suurin osa koulun ulkopuolisesta ajasta tuli aiemmin vietettyä jäähallilla, mutta yhtäkkiä unelmat luistelun suhteen päättyivät kuin seinään.

Lopettamispäätöksen muisteleminen on edelleen raskasta, mutta uudet unelmat ja elämäntilanne ovat auttaneet entistä luistelijaa eteenpäin.

Saana Kivilompolo suoritti rakennekynsikoulutuksen keväällä 2022.
Saana Kivilompolo suoritti rakennekynsikoulutuksen keväällä 2022.

– Muutama kuukausi luistelun lopettamisen jälkeen menin seuraamaan kilpailuita katsomon puolelta. Tuolloin vasta tuli se vahvin tunnemyrsky.

Saana kertoo lopettamista helpottaneen valtavasti se, että uusi laji oli löytynyt jo etukäteen.

Nykyisin kynsiteknikkona ja päiväkodin sijaisena työskentelevä Saana aloitti bikini fitnessin syksyllä 2022. Salilla käyminen tuli alun perin tutuksi luistelun kesäharjoitteista, ja hän tykästyi treenaamiseen jo tuolloin.

– Luistelun lopettamisen jälkeen tajusin, että voisin olla jossain muussakin lajissa hyvä. Fitnessissä voi menestyä, aloitti sen sitten minkä ikäisenä tahansa.

Tulevana syksynä Saanalla on edessään hänen ensimmäiset bikini fitness -kilpailunsa. Luistelusta on ollut hyötyä, sillä jäähalliajoilta mukaan on tarttunut muun muassa esiintymistaitoa, liikkuvuutta ja päättäväisyyttä.

– Katsekontakti ja tuomariston huomioiminen esiintymisen aikana tulee myös aika luonnostaan, sillä sitä piti tehdä jäälläkin. Olen saanut luistelusta hyvän pohjan tähän lajiin.

Kovalla tahdilla kilpailuita varten treenaava Saana ei kuitenkaan ole jättänyt luistelua kokonaan. Hän tykkää käydä välillä yleisöjäillä tai katsomassa luistelukilpailuja.

– Tärkeää on se, että löytää jotain muuta tekemistä poisjäävien asioiden tilalle. Sain upean tilaisuuden edetä kynsien sekä toisen lajin parissa, kun aikaa jäi muuhunkin kuin luisteluun ja kouluun.

Satoja tuhansia näyttökertoja

Pian perheensä luota omilleen muuttava Saana on hyvin aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Tiktokissa hänen katsotuimmalla videollaan on yli puoli miljoonaa näyttökertaa.

Tiktokin lisäksi Saana jakaa omaa arkeaan säännöllisesti myös Instagramissa sekä uudella Youtube-kanavallaan.

– Toivon, että voisin auttaa muita jakamalla omia ajatuksiani. Haluaisin muiden löytävän samaistumispintaa sisällöistäni, Saana Kivilompolo kertoo.

Tulevaisuuttaan Saana katsoo avoimin mielin. Hän haluaisi kasvattaa somekanaviaan ja on pohtinut uuden kameran ostamista, jotta sisällöistä tulisi entistäkin parempia.

Syksyllä 2023 alkavien kosmetologiopintojen myötä Saana muuttaa ensimmäistä kertaa asumaan omilleen. Opiskelujen ohella hän haluaisi jatkaa uraansa kynsiteknikkona, mutta tehdä tulevaisuudessa myös muita kauneudenhoitoon liittyviä töitä. Fitnessin ja somen hän aikoo pitää elämässään niin kauan kuin mahdollista.