Henkilöt

Nouseva taitoluistelutähti Junhwan Cha Helsinki GP:ssä

31 lokakuun, 2018

Junhwan Cha on kotimaassaan Koreassa jo iso tähti. Hän on esiintynyt lapsena elokuvissa ja tehnyt mallintöitä.

Kanadan ja Suomen väliset lennot tulevat korealaiselle Junhwan Challe tänä syksynä tutuksi. Vasta 17-vuotias nuorukainen on tehnyt vajaassa vuodessa rakettimaisen nousun huipulle miesten yksinluistelussa.

Brian Orserin valmennusryhmässä Torontossa harjoitteleva korealainen avasi kilpailukautensa syyskuussa ISU Challenger -sarjan kisassa Kanadassa, missä hän järjesti yllätyksen voittamalla vapaaohjelmassa itse kaksinkertaisen olympiavoittajan, treenikaverinsa Yuzuru Hanyun. Lopputuloksissa hän sijoittui kakkoseksi, kuten myös lokakuun alussa Finlandia Trophyssa Espoossa.

Viime viikonloppuna hän teki historiaa nousemalla ensimmäisenä korealaisena miesluistelijana palkintopallille Grand Prix -sarjan Kanadan osakilpailussa. Jos hän voittaa Helsingin GP:ssä, hän hyvin todennäköisesti kuittaa paikan joulukuun GP-finaaliin – joka pidetään taas vuorostaan Kanadassa.

Olympialaisiin vaikka terveyden uhalla

Cha nousi aikuisten sarjaan vasta vuosi sitten. Kiire oli kova, sillä silmissä häämöttivät olympiarenkaat ja kotikisat PyeongChangissa. Matka oli täynnä esteitä, mutta halu olympiaedustajaksi oli kova.

”Viime kausi oli hankala, sillä minulla oli loukkaantumisia ja ongelmia luistinkengän kanssa.”

– Viime kausi oli todella hankala, sillä minulla oli loukkaantumisia ja ongelmia luistinkengän kanssa. Polvet, nilkat, lonkka ja sitten mursin vielä ranteenikin. Olympialaiset kuitenkin olivat kotikaupungissani, joten halusin kovasti kilpailla ja jatkoin treenaamista loukkaantumisista huolimatta. Onnistuin ja pääsin olympialaisiin, Cha kertoi Finlandia Trophyssa.

PyeongChangin talviolympialaisissa Cha taisteli itsensä lopulta 15. sijalle. Sen jälkeen kausi oli kuitenkin pistettävä pakettiin ja keskityttävä paranemiseen. Kevään MM-kilpailuihin hänestä ei ollut lähtijäksi.

– Jäin olympialaisten jälkeen useaksi viikoksi Koreaan, sillä jouduin sairaalaan, fysioterapiaan ja erilaisiin hoitoihin. Nyt oloni on kuitenkin jo paljon parempi kuin viime vuonna. Pystyn harjoittelemaan enemmän ja kovempaa.

Lisääntynyt treeni näkyy ohjelmien vaikeustasossa. Tälle kaudelle Cha on lisännyt repertuaariinsa toisen neloishypyn, tulpin. Neloissalchowia hän on tehnyt jo pari vuotta. Tekniikan puolesta Korean ”ihmelapsi” kisaileekin nyt tasaväkisesti maailman huippujen kanssa.

Lapsimalli ja tv-kasvo

Jäällä Cha kiinnittää huomiota paitsi luistelutaidollaan, myös hulmuavalla moppitukallaan. Vaikka hän nousi kansainvälisen yleisön tietoisuuteen vasta viime talvena, kotimaassaan Koreassa hänet on tunnettu jo pitkään.

– Lapsena olin näyttelijä. Tein myös mallin töitä ja esiinnyin televisiossa. Vieläkin tekisin sitä, jos olisi mahdollisuus, Cha paljasti.

Junhwan Cha kilpaili ensimmäistä kertaa Suomessa Finlandia Trophy Espoossa lokakuun alussa.

Jo Finlandia Trophyssä oli nähtävissä, että 17-vuotiaalla on tekemistä yhä kasvavan fanilauman ja julkisuuden hallinnan kanssa. Hänen kintereillään kulisseissa kulki manageri, joka muun muassa puuttui suojattinsa haastatteluvastauksiin. Voi olla, että tuleva supertähti saa olla Kanadassa ja Suomessa paremmin turvassa ympärillään käytävältä hössötykseltä kuin omassa kotimaassaan.

TEKSTI Jyrki Pirkkalainen KUVAT Antti Lehto ja Jyrki Pirkkalainen

Lue myös japanilaisesta taitoluistelufanista Yukista, joka kiertää katsomassa kaikki Junhwan Chan kilpailut – ympäri maailmaa.