Henkilöt

Sveitsiläistynyt Eveliina Lundman

MM-kisojen kautta päävalmentajaksi Zürichiin

8 huhtikuun, 2019 Marita Kokko Richard Seijger ja Patricia de Ley, Synchrophoto.eu

Sveitsiläistynyt valmentaja Eveliina Lundman tulee muodostelman MM-kilpailuihin Sveitsin Starlightin joukkueenjohtajana. Mutta jo toukokuun alusta hän on joukkueen ja sen zürichiläisen kotiseuran päävalmentaja. MM-jäiden untuvikko Starlight luistelee seniorijoukkueenakin ensimmäistä kauttaan.

Vielä maaliskuussa Eveliina osallistui joukkueensa Cool Dreamsin kanssa muodostelmajunioreiden MM-kilpailuihin Neuchâtelissa Sveitsissä. Kilpailu oli Cool Dreamsille menestys, sillä sveitsiläiset nousivat lopputuloksissa kymmenen parhaan joukkoon.

Berner Zeitung piti sijoitusta jopa sensaationa. Yleensä venäläiset, kanadalaiset, suomalaiset, yhdysvaltalaiset ja ruotsalaiset, jotka kilpailevat sijoitustensa ansiosta kahdella joukkueella, vievät sijat 1–10, kuten lehti taustoitti.

”Menestys oli miellyttävä yllätys, jota en kauden alkaessa osannut odottaa.”

– Kymmenes sija oli palkinto kovasta työstä, jota olemme vuosien mittaan tehneet, kiittää Eveliina, joka ehti tehdä työtä Burgdorfin joukkueiden kanssa kuusi kautta.

Cool Dreamsin kotiseura toimii pienessä Burgdorfin kaupungissa, ja suurin osa luistelijoista on sen omia kasvatteja.

– Menestys oli miellyttävä yllätys, jota en kauden alkaessa osannut odottaa. Kauteen lähdettiin vain 17 luistelijalla. Syyskuussa saimme yhden uuden luistelijan ja joulukuussa kaksi luistelijaa yksilöpuolelta.

Joukkue on voinut luistella lähes samalla kokoonpanolla useamman kauden. Kun seuralla ei kahteen vuoteen ole ollut seniorijoukkuetta, on luistelijoilla ollut mahdollisuus pysyä ja kehittyä yhdessä junioreina. Aiemmin luistelijat jouduttiin riipimään liian aikaisin senioreihin.

Joukkue sai tiedon valmentajansa siirtymisestä uusiin ympyröihin jo ennen junioreiden MM-kilpailuja. Se ei kuitenkaan vaikuttanut loppukauteen ja pääkilpailuun valmistautumiseen, vaan harjoittelu jatkui tiiviinä.

Henkisenä tukena Helsingissä

Sveitsiläisten joukkueenjohtajana Eveliina aikoo olla luistelijoille ja valmentajille henkisenä tukena. Zürichissä ei neljään kauteen ole ollut senioreita, ja nyt vain tämän kauden kilpaillut joukkue edustaa maataan MM-Helsingissä.

– MM-kilpailut ovat heille uusi kokemus muutamaa luistelijaa lukuun ottamatta. Nuori joukkue hakee Helsingistä ennen kaikkea kokemusta. Tavoitteena ovat tietenkin puhtaat ohjelmat.

Eveliina uskoo MM-kilpailujen olevan jälleen kovatasoiset.

Kun Eveliina Lundman kuusi vuotta sitten muutti Sveitsiin, hän valmensi joukkueitaan englanniksi, vaikka olikin koulussa päntännyt saksaa. Hän huomasi kuitenkin pian, että valmentamisessa huono saksa oli sittenkin parempi vaihtoehto kuin hyvä englanti. Nyt hän kertoo puhuvansa liinasaksaa, joka on ikioma sekoitus perus- ja sveitsinsaksaa.
Kun Eveliina Lundman kuusi vuotta sitten muutti Sveitsiin, hän valmensi joukkueitaan englanniksi, vaikka olikin koulussa päntännyt saksaa. Hän huomasi kuitenkin pian, että valmentamisessa huono saksa oli sittenkin parempi vaihtoehto kuin hyvä englanti. Nyt hän kertoo puhuvansa liinasaksaa, joka on ikioma sekoitus perus- ja sveitsinsaksaa. Kuvassa Eveliina luotsaamansa Cool Dreams -joukkueensa kanssa junioreiden MM-kilpailuissa Neuchâtelissa.

– Parasta olisi, jos kilpailu ratkeaisi niin, että kaikki onnistuvat suorituksissaan, sillä epäonnistumisten jälkeen lopputulos ei ehkä kerro todellista tilannetta.

Kisat Suomessa ja halli täynnä kannustavaa yleisöä.

– Varmasti ikimuistoinen kokemus niin luistelijoille kuin katsojillekin, hän tietää.

Zürich kutsuu toukokuussa

Eissportclub Zürich-Oerlikon -seuralla on tällä kaudella ollut kansainvälisesti kilpailevat ISU-noviisit ja -seniorit. Ensi kaudella on tarkoitus koota myös juniorit.

– Uuden juniorijoukkueen rakentamisessa riittää työsarkaa. Edessä on muutaman vuoden projekti, ennen kuin tulokset näkyvät. Senioreissa rakennetaan nykyiselle pohjalle. Olen tälläkin kaudella ollut auttamassa vapaaohjelman kanssa ja konsulttina muutenkin. Siksi on helppo lähteä mukaan, koska tunnen jo osittain luistelijoita ja organisaatiota.

Päävalmentaja vastaa kaikkien kolmen joukkueen valmennuksesta.

– Jokaisella joukkueella on kuitenkin myös pari apuvalmentajaa, mikä takaa hyvän valmennustiimin.

Sveitsissä riittää muodostelmajoukkueita, mutta huipun osalta laji on Eveliinan mukaan jälleen lapsen kengissä, sillä mixed age -kategoria on Sveitsissä vahvoilla. Harjoitukset kerran, kaksi viikossa houkuttelevat harrastajia enemmän kuin kova treeni huipulla.

– ISU-joukkueita on vähemmän kuin aikaisemmin. Zürichissä on nyt ainoa kansainvälisen tason seniorijoukkue ja minun tähän asti luotsaamani Cool Dreams ainut juniorijoukkue ja ISU-tason noviisijoukkueitakin on vain kaksi. Vielä 10–15 vuotta sitten oli vielä useampia joukkueita joka kategoriassa.

Eveliina näkee kuitenkin lajin tulevaisuuden valoisana uudessa kotimaassaankin. Erityisesti Zürichissä, jossa myös yksinluistelu on voimissaan, on tarpeeksi massaa, josta on rakennettavissa pysyvä pohja muodostelmajoukkueillekin.

Kuka?

Eveliina Lundman teki oman luistelu-uransa Mokkilan Liinana Helsingin Luistelijoiden Musketeersissa. Voittoja kertyi niin Suomen mestaruuksina kuin Junior World Challenge Cupeista, junioreiden MM-kilpailuja edeltäneissä epävirallisissa MM-mittelöistä.