Henkilöt

MIU:n kapteeni Camilla Sundgren edustaa Linnan juhlissa

6 joulukuun, 2018

Opiskelija Camilla Sundgren, 22, istui kirjastossa lukemassa, kun puhelimeen välähti kuva valkoisesta kirjekuoresta, jonka lähettäjä oli tasavallan presidentti. Kirjat lensivät laukkuun ja Marigold IceUnityn kapteeni kiirehti kotiin avaamaan kuorta, joka toi odotetun kutsun itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Presidentinlinnaan.

– Osasin tietysti aavistella, että saisin kutsun. Kun se tuli kolmisen viikkoa ennen itsenäisyyspäivää, ehdin jo ajatella, ettei muodostelmaluistelun MM-voitto tällä kertaa sitä toisi. Siksi oli todella iloinen ja ihana yllätys, että sain kutsukirjeen.

Marigold IceUnityn kapteeni Camilla Sundgren Splash-vapaaohjelman puvussaan.

Kapteeni Camilla Sundgren luistelee Marigold IceUnityssa neljättä kauttaan. Viime kauden Splash-vapaaohjelman puku inspiroi iltapuvun suunnittelussa.

Vaikka muodostelmaluistelun maailmanmestaruus on yleensä tuonut kutsun voittaneen joukkueen valmentajalle ja kapteenille tai pelkästään kapteenille Suomen seuratuimpaan juhlaan, ei se ole itsestäänselvyys. Presidenttipari valitsee kutsuvieraansa aina tilanteen mukaan. Esimerkiksi tänä vuonna on kutsukirjeitä lähtenyt 200 vähemmän kuin aiemmin, sillä ilmastonmuutos vaatii pelkistyksiä kaikessa toiminnassa.

Camilla lähtee itsenäisyyspäivän vastaanotolle ensikertalaisena ja yksin.

– Siitä tulee jännää, mutta kyllä siitäkin selviää. Kutsu on varmasti käynyt monelle muullekin, jotka tulevat yksin. Pitää vain mennä rohkeasti juttelemaan muiden vieraiden kanssa, hän pohtii.

Yksinkertainen, uniikki iltapuku

Huippu-urheilijan elämään kuuluu olennaisena ennakointi. Siksi pukuakin oli jo mietitty varmuuden vuoksi hyvissä ajoin.

Iltapuvun teki monen muodostelmaluistelujoukkueen luottosuunnittelija ja -ompelija Titta Kettunen. Puvussa kertautuvat teemat Marigoldin viime kauden ohjelmista, joilla joukkue voitti maailmanmestaruuden huhtikuussa Tukholmassa.

– Oli hienoa, että Titalla oli aikaa tehdä puku. Ja siistiä, että saan itse suunnitellun ja juuri minulle tehdyn iltapuvun.

Camilla halusi puvustaan yksinkertaisen ja arvokkaan. Siksi lopputulos noudattelee linjoiltaan lyhytohjelmaa Täällä Pohjantähden alla. Sen kangas on tummansininen, aavistuksen kimalteleva, kevyt ja laskeutuva.

– Iltapuvun selkäosassa on yksityiskohtina pieniä elementtejä sekä lyhyen että vapaan puvusta, sillä sinistä oli molemmissa puvuissa. Lopputulos on joka tapauksessa yksinkertainen ja pelkistetty.

Juhlimaan kesken aherruksen

Camilla lähti juhlimaan Tuhkimon tavoin kesken aherruksen, sillä Marigold harjoitteli jäällä vielä itsenäisyyspäivän aamuna. Osana treeniä oli pukuharjoitus, sillä viikonvaihteessa kilpaillaan kauden toinen SM-valinta Tampereella.

Harjoitusten jälkeen hiustaiteilijanakin kunnostautunut ex-miu ja nykyinen Helsingin Luistelijoiden valmentaja Tiina Tipe Pesonen taituroi Camillan hiukset juhlakuntoon. Sen jälkeen hän säntäsi kotiin pukeutumaan ja meikkitaiteilija Emma Räsäsen meikattavaksi Helsingin keskustaan.

Ennen matkaa Linnan juhliin Camilla osallistui vielä joukkueen omaan itsenäisyyspäivän juhlaan MIU-luistelija Iida Rauhalan kotona keskustassa. Sitten valmentaja Anu Oksasen ja joukkuekavereiden kannustusten  saattelemana kohti Linnaa ja presidenttiparin kättelyä.

”En pysty bilettämään Linnan juhlissa pitkään, sillä lähdemme joukkueen kanssa jo seuraavana päivänä kohti Tamperetta.”

Aikaa juhlintaan on kuitenkin rajoitetusti.

– En pysty bilettämään Linnan juhlissa kovinkaan pitkään, sillä lähdemme joukkueen kanssa jo seuraavana päivänä kohti Tamperetta, mutta se ei haittaa. Hienointa on päästä kokemaan itsenäisyyspäivän juhla Presidentinlinnassa, vakuuttaa Camilla, jonka arkeen huippuluistelun ohella kuuluvat yhteiskuntatieteelliset opinnot Social- och kommunalhögskolanissa.

TEKSTI Marita Kokko KUVAT Tero Rauhala