Henkilöt

"Kulisseissa voi oppia asioita, joita katsomossa ei"

Maiju Gyran on taitoluistelun vapaaehtoistyön moniottelija

28 toukokuun, 2024 Alexandra Limnell Santtu Jaakkola

Järvenpääläinen Maiju Gyran on nähty niin taitoluisteluseurojen kuin -kilpailuiden johdossa. Vapaaehtoistyössä kahden luistelijan äitiä kiehtoo yhteisöllisyys ja uuden oppiminen. Hän kannustaa kaikenikäisiä kokeilemaan vapaaehtoisena toimimista, sillä tehtävät voivat avata lajista uusia saloja.

Maiju Gyran on kahden luistelevan nuoren äiti. Taitoluistelupiireissä hän on monille tuttu useista hoitamistaan taustatehtävistä: Maiju on toiminut taitoluisteluseurojen hallituksissa, useiden vuosien ajan luisteluseuran puheenjohtajana sekä kilpailuiden ja muiden tapahtumien järjestelytiimeissä.

”Kiinnostus ja halu viedä asioita huolellisesti ja vastuullisesti eteenpäin on temmannut minut mukaan monenlaiseen.”

Vapaaehtoistoiminnassa Maijua on ajanut hänen oma intonsa. 

– Kiinnostus ja halu viedä asioita huolellisesti ja vastuullisesti eteenpäin on temmannut minut mukaan monenlaiseen. Vaikka lähtisi hoitamaan pieniä asioita, sitä huomaa välillä olevansa yllättävän syvällä jossakin tehtävässä. Lopputuloksen näkeminen, eli kun saa vaikkapa joitain asioita yhdenmukaistettua ja selkeytettyä seurassa, tuntuu aina hyvältä, Maiju kertoo. 

Kun Gyranien vanhempi lapsi aloitti yksinluistelun viitisentoista vuotta sitten, oli laji Maijulle kohtalaisen vieras. Vaikka pääkaupunkiseudun seuroissa vaikuttavalla vanhemmalla ei itsellään ole taitoluistelutaustaa, on harrastuksen rakenteiden luominen tuntunut merkitykselliseltä. Vastuullisissa tehtävissä on vaadittu huolellisuutta, neuvottelukykyä ja taitoa sietää tietynlaista epämääräisyyttä.

– On paljon tilanteita, joissa ei ole yhtä selkeää ratkaisumallia tai asiat eivät mene niin kuin ennalta oli ajatellut tai toivonut. Kuitenkin jokaisen projektin ja kisaviikonlopun jälkeen on voittajafiilis. Aina ne asiat ratkeavat, Maiju sanoo. 

Huolimatta siitä, että kummatkin lapset ovat sittemmin siirtyneet muodostelmaluistelun puolelle, on Maiju jatkanut vapaaehtoistyön tekemistä kaikkien lajien parissa. 

Kahden luistelevan nuoren äiti Maiju Gyran on nähty niin taitoluisteluseurojen kuin kilpailuiden johdossa.
Kilpailunjohtajana ollessaan Maiju Gyranin tehtäviin on kuulunut muun muassa mitalien jakaminen luistelijoille.

Uusia näkökulmia ja yhteisöjä

Maiju korostaa, että vaikka hän ennen kaikkea on äiti, lähestyy hän vapaaehtoistehtäviään aina avoimin mielin. Maijun mielestä moni tehtävä tarjoaa vanhemmalle tärkeitä oppeja, näkökulmia ja ymmärystä oman lapsen tai nuoren lajista.

”Kilpailuissa tarvitaan kaikkea sosiaalisen median taitajista liikenteenohjaajiin.”

Kulisseissa voi oppia paljon, mitä katsomossa ei. 

– Ehkä moni ajattelee, että talkootyö ei olisi hyvää vapaa-ajan käyttöä, ja että hallilta pitää päästä äkkiä kotiin. Kuitenkin mielestäni hyvässä seurassa yhdessä tekeminen niin, että päästään onnistuneesti maalin, on mitä parasta vapaa-ajan ajankäyttöä etenkin, kun se tässä kohtaa edistää nuorten urheilijoiden asioita, Maiju pohtii.

Vapaaehtoistehtävissä parasta on Maijusta myös yhteisöllisyys. Vaikka eteen tulee välillä kinkkisiä tilanteita, nauretaan kilpailuiden kulisseissa usein myös vedet silmissä. Maiju ajattelee, että kilpailuissa ei aina tarvitsisi toimia nopeimmalla mahdollisella tavalla. Jäähallilla vietetyn ajan voi nähdä arvokkaana sekä kilpailijana että talkoolaisena.

Kaikenlainen apu on arvokasta

Tällä kaudella Maiju on jättäytynyt pois hallintotehtävistä ja tahtoo keskittyä kilpailutiimeissä toimimiseen.

Kahden luistelevan nuoren äiti Maiju Gyran on nähty niin taitoluisteluseurojen kuin kilpailuiden johdossa.
Kilpailunjohtajalla on monenlaisia rooleja – välillä myös lastenhoitajana.

Yhteisöllisyyden ja lajista oppimisen lisäksi hän haluaa kannustaa kaikenikäisiä talkootöihin, koska kilpailujen luomisessa tarvitaan hyvin monenlaisia osaajia. Talkootehtävistä osan voi suorittaa jo ennen itse kilpailua, eikä panoksen tarvitse olla aikaavievä.

”Tämä on mielettömän hieno mahdollisuus päästä tekemään yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa.”

Kilpailutiimin vetäjänä Maiju ilahtuu aina erityisesti, jos uusia kasvoja on hakeutunut vapaaehtoistoiminnan pariin. 

– Kilpailuissa tarvitaan kaikkea sosiaalisen median taitajista liikenteenohjaajiin. Perusasiat ovat muodostelma- ja yksinluistelukilpailuissa samat, ja kaikkeen perehdytetään. Kenenkään ei tarvitse pelätä, ettei osaisi, Maiju rohkaisee.

Vapaaehtoistehtäviä Maiju aikoo tehdä niin kauan, kun se tuntuu mielekkäältä. Talkootyöstä on tullut luonteva osa arkea eikä se enää ole sidonnaista sen kanssa, luistelevatko omat lapset kilpailussa. 

– Tämä on aina hauskaa ja mielettömän hieno mahdollisuus päästä tekemään yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa. Tehtävien kautta saa uusia kavereita ja jopa ystäviä, Maiju Gyran sanoo.