Henkilöt

Maajoukkueen miehillä näytön paikka

28 syyskuun, 2017

Suomessa on tällä hetkellä vähiten miesluistelijoita sitten 2000-luvun taitteen. Maajoukkueen miehet Valtter Virtanen, Bela Papp ja Roman Galay ovatkin nyt aikamoisessa näytön paikassa: määrä ei ratkaise vaan laatu.

Tiukimmassa näytön paikassa on moninkertainen arvokisaedustajamme Valtter Virtanen.
30 vuotta kesällä täyttänyt Valtter tavoittelee tällä viikolla Suomelle paikkaa Korean olympialaisten miesten kilpailuun.

Tahto on kova, mutta ennusteet eivät ole kaikkein lupaavimmat.

– Kulunut kesä oli ehkä yksi elämäni raskaimmista. Koko kesänä minulla oli vain kuusi päivää, jolloin en treenannut eikä minulla ollut töitä. Pääsiäisestä lähtien viikkoni olivat 50–70-tuntisia, joten jaksamisen kanssa tuli kesän lopulla ongelmia.

Valtter Virtasen hurjaa ohjelmaa selittää se, että taitoluistelutreenien lisäksi hän on työskennellyt sekä lääkärinä
– hän valmistui viime talvena – että myös taitoluisteluvalmentajana nykyisessä asuinmaassaan Saksassa.
– Vaikka miestä on vähän koeteltu, treenaaminen on kuitenkin maistunut koko ajan, ja siinä on tapahtunut sekä edistymisiä että tärkeitä muutoksia.

Valtter jatkaa edelleen yhteistyötään valmentaja Karel Fajrin kanssa, mutta harjoittelun sisältöä ja rytmitystä on muutettu. Vielä tärkeämpi muutos on se, että uutena koreografina toimii nyt Rotislav Sinitsyn.

– On ihan nero kaveri, olen saanut paljon uutta ilmaisuun!
Sinitsyn on tehnyt Valtter Virtaselle uuden vapaaohjelman ja muokannut viime kaudelta tuttua lyhytohjelmaa.

Nyt keskityn vain ajattelemaan tulevaisuutta.

– Vapaaohjelmani vaatii vielä työstämistä, mutta siitä tulee urani ehdottomasti paras.
Valtter Virtanen tietää varsin hyvin, ettei maailmalla, eikä etenkään olympiakarsinnassa, selvitä ilman vaikeimpia hyppyjä.

– Neloistulppi on mennyt treeneissä 90-prosenttisesti. Mutta kilpailussa… jos jalat ovat vähänkään raskaat, se ei tahdo lähteä puhtaasti. Kolmoisaxel taas tuntuu olevan minulle ikuista taistelua, mutta en ole vielä antanut periksi, Valtter nauraa.

BELA PAPP on kauden ensimmäisessä näytön paikassaan Finlandia Trophyssa, jossa hän edustaa Valtter Virtasen kanssa Suomea. Kanadassa asuva Bela on viime kaudet ollut hieman pimennossa vammojen ja sairastumisten vuoksi mutta tähtää nyt takaisin tositoimiin.

– Ohjelmieni teknistä tasoa on pyritty vaikeuttamaan. Kesäkauden harjoittelussani pääpaino on ollut kolmoisaxelin ja kolmois-kolmoisyhdistelmän kuntoon laittaminen. Myös neloistulppi on ollut tiiviissä harjoittelussa, mutta sitä tuskin tuodaan ohjelmiini vielä tällä kaudella, 23-vuotias kertoo.

Harjoitusolosuhteet Vancouverin lähistöllä ovat tarjonneet hyvät mahdollisuudet. Sekä jäätä, valmentaja- ja koreografiosaamista että erityyppisiä oheisharjoitteita on tarjolla riittämiin.

– Tänä kesänä olen keskittynyt aiemman kuntosaliharjoitteluni sijasta entistä enemmän venyttelevään harjoitteluun, ja se on tuntunut hyvältä.

Viime kauteen mahtui sen verran rikkonaisuutta, että Bela Papp jatkaa tällä kaudella vanhoin ohjelmin.

– Sain niille hyvän pohjan viime vuonna. Tietenkin niitä on hieman muutettu, esimerkiksi elementtien järjestystä on vaihdettu.

ROMAN GALAY oli viime kaudella kaikkein epäonnisin suomalaisista miesluistelijoista. Hän sai jalkateräänsä murtuman, joka keskeytti luistelun täysin ja vaati parantuakseen leikkauksen. Toipuminen on vielä osin kesken.

19-vuotiaalle Romanille aika on ollut pitkä ja myös henkisesti raskas.

– Totta kai joskus on pyörähtänyt mielessä, onko tässä järkeä, mitä kaikkea on mennyt ohi. Koreakin oli joskus tähtäimessä. Mutta rakastan taitoluistelua niin paljon, etten vain pysty luovuttamaan. Nyt keskityn vain ajattelemaan tulevaisuutta, sitä aikaa kun kaikki on kunnossa ja pääsen taas kunnolla treenaamaan.

Roman Galay on palannut treenaamaan, mutta vielä hyvin varovasti. Jatkuvia kolmois- ja neloishyppyjen iskuja jalka ei vielä kestä.

– Toivottavasti SM-kisoissa nähdään jos kaikki menee hyvin!

[divider]FAKTA[/divider]

[column size=one_third position=first ]

Roman Galay
Syntymäaika: 20.8.1998
Asuinpaikka: Lahti
Seura: Etelä-Vantaan
Taitoluistelijat (EVT)
Valmentaja: Sirkka Kaipio
Koreografi: Valeri Pecherski
PB ISU-kilpailuissa: 171.31 (2015)[/column][column size=one_third position=middle ]

Bela Papp
Syntymäaika: 9.3.1994
Asuinpaikka: Vancouver, Kanada
Seura:Kuopion Taitoluistelijat KuTa
Valmentajat: Bruno Delmaestro,
Kelly Champagne
Koreografi: Mark Pillay
PB ISU-kilpailuissa: 163.62 (2014)[/column][column size=one_third position=last ]

Valtter Virtanen
Syntymäaika: 4.6.1987
Asuinpaikka: Oberstdorf, Saksa
Seura: Keravan Luistinseura (KeLS)
Valmentajat: Karel Fajfr, Alina Mayer-Virtanen
Koreografi: Rotislav Sinitsyn
PB ISU-kilpailuissa: 173.36 (2016)[/column]

 

teksti ja kuva Kaisa Viitanen
Taitoluistelu-lehti 4/2017