Henkilöt

Kun unelma on suurempi kuin olympiavoitto

12 joulukuun, 2017

Maral-Erdene Gansukh, 21, on ensimmäinen mongolialainen taitoluistelija, joka edustaa kotimaataan kansainvälisellä senioritasolla. Nuori nainen toivoo olevansa tienraivaaja seuraaville Mongolian taitoluistelun sukupolville.

Suomeen, Finlandia Trophyyn, Maral-Erdene saapui lokakuussa aivan yksin ilman valmentajaa tai perhettä, tavoitteena kilpailla maailman huippuluistelijoiden joukossa.

-Matkustaminen yksin Suomeen ja osallistuminen kilpailuun ei ollut helppoa, mutta se vahvisti minua. Uskon, että edelläkävijänä minun täytyy ylittää äärirajoja ja olla rohkea.

-Sain myös paljon ymmärrystä siitä, mitä kilpaileminen ISU Challenger-kilpailussa vaatii. Siitä on hyötyä vielä joku päivä seuraavalle Mongolian taitoluistelijalle.

Vain 5-vuotiaana Maral-Erdene muutti perheensä kanssa Japaniin, koska äiti halusi opiskella japania. Ilman äidin unelmaa kielenkääntäjän työstä, mongolialainen tyttö ei olisi koskaan rakastunut palavasti taitoluisteluun, sillä Mongoliassa ei ole jäähallia eikä taitoluisteluseuraa. Lajin kannalta hän aloitti luistelun kuitenkin suhteellisen vanhana, vasta 11-vuotiaana.

-Viime vuonna vaihdoin uuteen seuraan. Howa FSC on myös Akiko Suzukin ja Rika Hongon kotiseura. Heidän asenteensa harjoitteluun ja luisteluun motivoi minua suuresti, kertoo Maral-Erdene.

Harjoittelu tapahtuu Chukyo yliopiston jäällä, mistä ovat ponnistaneet myös muut Japanin kärkiluistelijat kuten Mao Asada ja Kanako Murakami.

On ilmiselvää kuinka paljon tämä nuori nainen nauttii luistelusta. Teknisesti ohjelmat eivät yllä kärkiluistelijoiden tasolle, mutta luistelun ilon aistii yleisöön asti.

-En ollut tyytyväinen Finlandia Trophyn tulokseen, mutta yritän hyödyntää tämän kokemuksen seuraavassa kilpailussa. Olin pettynyt tekniseen suoritukseeni, mutta nautin todella paljon molemmista ohjelmastani. Suomalainen yleisö kannusti hienosti.

-Kiitos!, hän kiittää suomeksi.

Tämän nuoren voimanaisen unelma on suuri. Hän haluaa kehittyä niin hyväksi luistelijaksi, että voi edustaa kotimaataan olympialaisissa. Voitosta hän ei unelmoi, vaan siitä, että voisi perustaa ensimmäisen taitoluisteluseuran kotimaahansa.

-Jatkan kovaa harjoittelua ja toivon, että voin näyttää pienille mongolialaisille tytöille ja pojille kuinka kaunis urheilulaji taitoluistelu on, toteaa Maral-Erdene.

 

Teksti: Päivi Puntila
Kuvat: Antti Lehto