Henkilöt

Pihla Pitkänen pääsi kukkalapsena lähelle idoleitaan

5 marraskuun, 2018 Katariina Kivimäki Elina Paasonen

Japanilaispari Miu Suzaki ja Ryuichi Kihara on juuri päättänyt lyhytohjelmansa Helsinki Grand Prix’ssa, kun jäälle luistelee Espoon Taitoluisteluklubin Pihla Pitkänen. Kilpailupuvun starssit kiiltelevät kilpaa 9-vuotiaan hymyn kanssa. Pihla oli yksi GP-kilpailun kukkalapsista, jotka poimivat ohjelmien jälkeen jäälle heitettyjä lahjoja, pääasissa ruusuja ja pehmoleluja.

Pihla ehti käydä omissa treeneissäkin kilpailuviikonlopun aikana, sillä kukkalasten vuorot oli jaettu Talent-ryhmäläisten kesken.

Kukkalapsiksi pääsivät tällä kertaa Suomen Taitoluisteluliiton Talent-ryhmään kuuluvat 9–13-vuotiaat luistelijat eri puolilta Suomea. Mukana oli niin tyttöjä kuin poikiakin.

Pihla oli kukkalapsena ensi kertaa ja ”työvuoroja” oli jokaiselle kilpailupäivälle.

– Ensimmäiset potkut GP-jäällä vähän jännittivät ja jalat tärisivät, mutta sen jälkeen oli kivaa seurata huippuluistelijoita ihan lähietäisyydeltä. Heidän hyppynsä ovat niin korkeita ja lujaa pyörivissä pirueteissa asennot vaihtuvat nopeasti, Pihla Pitkänen analysoi.

Nyt A-silmuissa kilpaileva tyttö haaveilee itsekin luistelevansa vielä jonain päivänä arvokilpailuissa.

– Tuntuu tosi hienolta päästä luistelemaan samalle jäälle omien suosikkieni Alina Zagitovan, Emmi Peltosen ja Viveca Lindforsin jälkeen. Meinasin antaa Alinalle heitetyn ruusun suoraan hänelle, kun hän luisteli ohi, mutten sitten uskaltanut.

Nalle Puh -sade saatteli Helsinki Grand Prix’n suurimman tähden Yuzuru Hanyun pois jäältä sunnuntain vapaaohjelman jälkeen. Sankari sai lähes tuhat pehmolelua, joille järjestäjä miettii sopivaa lahjoituskohdetta.18 kukkalapsen ryhmää luotsasivat kolmen päivän ajan Kaisa Kytölä, Siiri Turunen ja Jea Hyryläinen.

– Lapset jaksoivat hyvin koko viikonlopun ja katsoivat keskittyneesti ohjelmia. Kaikki olivat tosin kovin innokkaita pääsemään jäälle, Kaisa Kytölä kertoo.

Lahjoja tipahteli jäälle maltillisesti siihen asti, kunnes Yuzuru Hanyu -hysteria täytti Helsingin jäähallin lauantaina. Kaksinkertainen olympiavoittaja luisteli tuhansien japanilasifanien kannustaessa kauden parhaan lyhytohjelmansa, ja ihailijat palkitsivat tähtensä ruusu ja Nalle Puh -vyoryllä. Silloin testattiin kukkalasten nopeautta, mutta he hoitivat tehtävänsä vikkelästi ja jää oli puhdas lahjoista ennen kuin Hanyu sai pisteensä.

Siiri Turunen (vas.) huolehti kukkalapsista kilpailujen aikana. Jään laidalla oli viileää, mutta fleece-huovat pitivät nuoret luistelijat lämpimänä ohjelmien aikana.

– Olimme nähneet Yuzuru-huuman jo Helsingin MM-kilpailussa viime vuonna, joten osasimme vähän varautua siihen. Silti tähden saama huomio yllätti. Pehmoleluja kertyi kymmeniä säkkejä*, Kytölä kertoo.

Jos Pihla Pitkäsen GP-urakka alkoi perjantaina jalat täristen japanilaisparin ruusuja kerätessä, päättyi se konkarin elkein toisen japanilaisen – tiedämme kyllä kenen – Nalle Puheja poimiessa sunnuntaina. Unohtumaton kokemus, tuumasi nuori luistelija.

Urheilullisesti kovatasoisen kilpailun lisäksi erityistä huomiota saivat Yuzuru Hanyulle jäälle heitettyjen pehmolelujen määrä. Järjestäjä pohtii lähemmäs 1 000 maskotille mestariluistelijan toiveiden mukaista hyväntekeväisyyskohdetta.