Henkilöt

Luisteluharrastuksen loppuminen teki tilaa toiselle intohimolle

Kaisa Ottelin luo uraa musiikin parissa 

30 tammikuun, 2024 Alexandra Limnell Alexander Richardson ja haastateltavan kotialbumi

Artisti Kaisa Ottelin alkoi taitoluistelu-uransa jälkeen työstää omaa musiikkia ja julkaisi viime vuonna kaksi singleä. Jyväskylästä lähtöisin oleva lauluntekijä rinnastaa musiikin tekemisen ja luistelun toisiinsa siinä, että niissä vaaditaan pitkäjänteistä työtä. Miten taitoluistelijasta tuli laulaja?

Kunnianhimoisen urheiluharrastuksen lopettaminen tuppaa antamaan tilaa uuden unelman toteuttamiselle. Näin kävi Kaisa Ottelinille, joka taitoluistelu-uransa jälkeen alkoi keskittyä musiikkiin. Aiemmin musiikin harrastaminen oli jäänyt urheilun vaatiman tavoitteellisuuden ja aikataulujen varjoon. 

Jyväskylän Taitoluisteluseuraa edustanut yksinluistelija ei lapsuudessaan käynyt soitto- tai laulutunneilla. Kaisan isä tosin kannusti tytärtään musiikkiharrastuksen pariin, ja Kaisa kävikin kokeilemassa kuorolaulua, mutta luistelu vei niin paljon aikaa, ettei intoa riittänyt muuhun. Oikeastaan Kaisa arvelee pienen vastareaktion syntyneen: tuntui merkitykselliseltä keskittyä ikiomaan juttuun, luisteluun. 

”Musiikki on aina ollut mulle oma juttu, jota piiperrän yksin.”

Jäähallielämän taustalla musikaalisuus pulppusi ulos Kaisan mukaan salaa, omassa huoneessa. Omien kappaleiden syntyminen alkoi seitsemännellä luokalla. Laulaja-lauluntekijä Taylor Swiftistä inspiroituneena Kaisasta tuntui tärkeältä kirjoittaa kappaleita nimenomaan itse ja oppia soittamaan kitaraa. Luistelija harjoittelikin YouTuben avulla kitaransoittoa ja myöhemmin pianonsoittoa.

– Kyllä mä tavallaan aina ajattelin, että musta tulee laulaja, mutta samalla se kaikki oli tosi neljän seinän sisäistä. Musiikki on aina ollut mulle oma juttu, jota piiperrän yksin, Kaisa naurahtaa ja viittaa siihen ettei pitkään aikaan uskaltanut puhua ääneen haaveestaan artistina. 

Jäähallilta Helsinkiin 

Taitoluistelun lopettaminen lukion lopussa vapautti aikaa musiikin tekemiselle. Kaisa ryhtyi tekemään cover-videoita YouTubeen ja nauhoitti videolle myös omia tekstejään. 

Kaisa Ottelin harrasti taitoluistelua Jyväskylän Taitoluisteluseurassa.
Kaisa Ottelin

– YouTube oli mulle ensimmäinen kerta kun mitenkään esiinnyin laulamisen tiimoilta, tai toin musiikkia mitenkään julki, Kaisa selittää. 

Pikkuhiljaa fokus siirtyi kokonaan omaan musiikkiin, ja unelma artistiudesta konkretisoitui. YouTuben kautta Kaisa sai kannustavaa palautetta. Nuoren artistin kappaleet herättivät innostusta levy-yhtiössä, mikä johti levytyssopimuksen solmimiseen keväällä 2020. 

”Musiikinteossa tarvitaan samanlaista pitkäjänteisyyttä, tarmoa ja työtä kuin luistelussa.”

Tällä hetkellä Kaisa tekee musiikkia ja työskentelee Helsingissä. Hänen kahdelle kappaleelleen Loppua uhkaava sykli ja 10 vuoden päästä on tulossa seurausta: uusia biisejä työstetään kovaa tahtia. Jälkimmäistä kappaletta on kuunneltu Spotifyssa lähes miljoona kertaa. 

– Esiintymiskokemukseni laulajana on vielä aika vähäistä. Siksi tuntuu edelleen hassulta kutsua itseään artistiksi. Tämä tuntuu edelleen omalta pikku jutulta ja on vaikea sisäistää, että joku oikeasti kuuntelee mua, Kaisa miettii. 

Kaisa kertoo saaneensa opintonsa syksyllä valmiiksi ja olevansa innoissaan siitä, että aikaa musiikin tekemiselle on entistäkin enemmän. Tänä vuonna luvassa on niin ikään usean uuden kappaleen julkaisu. 

Kovaa työtä – parhaimmillaan omassa kuplassa

Vaikka urheilu- ja musiikkiurat mielletään helposti hyvin erilaisiksi keskenään, näkee Kaisa niissä myös yhteisiä tekijoitä. Musiikkia ei voi luoda vain inspiraation puuskissa, vaan se vaatii sitkeää yrittämistä ja epäonnistumisten sietämistä.

– Musiikinteossa tarvitaan samanlaista pitkäjänteisyyttä, tarmoa ja työtä kuin luistelussa. Kun kaadutaan, noustaan ylös. Ymmärrän, mitä tuollaisessa pitkässä prosessissa vaaditaan, Kaisa pohtii. 

Artisti Kaisa Ottelin alkoi taitoluistelu-uransa jälkeen työstää omaa musiikkia ja julkaisi viime vuonna kaksi singleä.
Artisti Kaisa Ottelin alkoi taitoluistelu-uransa jälkeen työstää omaa musiikkia ja julkaisi viime vuonna kaksi singleä.

Musiikin tekemistä ja luistelemista yhdistää Kaisan mielessä sekin, että niiden parissa pystyy purkamaan tunteita. Hän arvelee mielenkiinnon kohteidensa täyttävän inhimillistä tarvetta päästää jotain kehosta ulos. Samalla kaikki muu unohtuu. 

– Musiikin tekeminen parhaimmillaan ja luistelu parhaimmillaan ovat ainoita asioita, joissa pääsen omaan pikku maailmaani, Kaisa Ottelin tiivistää.