Henkilöt

Epämukavuusalue kehitti monella saralla

Josefiina Lahtinen vietti unohtu­mattoman kesän Love Islandilla

22 elokuun, 2023 Alexandra Limnell Josefiina Lahtisen kotialbumi ja MTV

Taitoluisteluvalmentaja Josefiina Lahtinen osallistui Love Island Suomi -realityohjelmaan. Hän kokee aloittavansa arjen nyt rohkeampana ja itsensä paremmin tuntevana. 

Elokuisena maanantaina helsinkiläinen Josefiina Lahtinen on palaamassa kesätauon jälkeen jäähallille valmentamaan Espoon Jäätaitureiden luistelijoita. Paluu tuntuu kutkuttavalta, sillä Josefiinan kesä kului poikkeuksellisissa merkeissä Espanjassa, kun hän osallistui Love Island Suomi -ohjelman kuvauksiin. Love Island -formaatissa toistakymmentä sinkkua tutustuu toisiinsa suljetussa villassa tavoitteenaan löytää parisuhde. Ohjelmassa ei käytetä päihteitä, ja Josefiina pitääkin Love Islandia ainoana rakkausrealityna, johon voisi ikinä kuvitella osallistuvansa. Tv-realityyn lähteminen ei ollut 23-vuotiaalle hetken mielijohde, vaan pitkän ja perusteellisen pohdinnan lopputulos. 

– Ensin sitä mietti, mitä muut ajattelevat, ja katsotaanko tätä vaikkapa luistelupiireissä hyvällä, Josefiina kertoo.

Josefiina harrasti yksinluistelua taaperosta 19-vuotiaaksi asti Jyväskylässä, missä hän myös aloitti valmentamisen lukioikäisenä. Valmentaminen on urheiluneuvontaakin opiskelleelle luontainen tapa pysyä kiinni rakkaassa lajissa. Josefiina toteaa, että ei haluaisi valmentaa paikassa, jossa Love Islandiin osallistuminen nähtäisiin ongelmana. Läheiset kannustivat Josefiinaa lähtemään, eikä ratkaisua ole tarvinnut katua ー päinvastoin.

Josefiina Lahtinen harrasti yksinluistelua taaperosta 19-vuotiaaksi asti Jyväskylässä, missä hän myös aloitti valmentamisen lukioikäisenä.
Josefiina Lahtinen harrasti yksinluistelua 19-vuotiaaksi ja aloitti valmentamisen lukioikäisenä.

Opettavaiset seitsemän viikkoa

Seitsemän viikon kuvausjaksoa Josefiina kuvailee unohtumattomaksi ja ainutkertaiseksi kokemukseksi. Espanjan auringon alla hän oppi itsestään rutkasti ja uskalsi muun muassa puhua tunteistaan aiempaa avoimemmin. Vaikka reissu vaati omalta mukavuusalueelta poistumista, se myös toi Josefiinan elämään uusia ihmisiä ja ystäviä loppuiäksi. 

Brittiläisessä Love Island -ohjelmaformaatissa ryhmä nuoria sinkkuja asuu hulppeassa huvilassa ja etsii toisistaan itselleen tosirakkautta. Heitä koetellaan parinvaihdoilla ja erilaisilla tehtävillä.
Brittiläisessä Love Island -ohjelmaformaatissa ryhmä nuoria sinkkuja asuu hulppeassa huvilassa ja etsii toisistaan itselleen tosirakkautta. Heitä koetellaan parinvaihdoilla ja erilaisilla tehtävillä. Josefiina Lahtinen edessä oikealla.

– Kaduttaisi, jos en olisi lähtenyt mukaan, hän summaa. 

”Kamerat ovat päällä vuorokauden ympäri, mutta jakso kestää vain 40 minuuttia. Ei katsoja näe siinä kuin murto-osan.”

Arkeen liittyvät ajatukset unohtuivat saarella hiljalleen, vaikka ikävä läheisiä kohtaan oli toisinaan kova. Josefiina pohdiskelee myös sitä, miten pieni osa kokemuksesta lopulta näkyy televisiossa.

– Kamerat ovat päällä vuorokauden ympäri, mutta jakso kestää vain 40 minuuttia. Ei katsoja näe siinä kuin murto-osan, hän huomauttaa. 

Kuvauksista ei saanut etukäteen kertoa kuin lähipiirille, joten suuren yleisön vastaanotto tuli yllätyksenä, jota Josefiina jännitti. Palaute on kuitenkin ollut ainoastaan positiivista. Josefiinaa ovat lämmittäneet esimerkiksi valmennettavien vanhemmilta tulleet kannustavat viestit. Kiitosta on satanut etenkin aitoudesta ja haastavissakin tilanteissa esimerkkinä toimimisesta.

Julkisuus yllätti 

Valmentamisen lisäksi sisällöntuotantoa työkseen tekevän Josefiinan sosiaalisen median yleisö kasvoi ohjelman myötä. Koska Love Islandia pystyi seuraamaan tv:stä päivittäin, on kiinnostus ollut taattua myös perinteisemmän median suunnalta. Tunnettuus on näkynyt Josefiinan elämässä erityisesti siinä, että julkisilla paikoilla hänelle tullaan juttelemaan tai pyytämään yhteiskuvaa.  

”Saarella eli sellaisessa kuplassa, ettei tajunnut, kuinka moni tätä oikeasti katsoo.”

– En osannut yhtään varautua siihen, mitä Suomessa odottaa. Saarella eli sellaisessa kuplassa, ettei tajunnut, kuinka moni tätä oikeasti katsoo, Josefiina pohtii. 

Nopeasti lisääntynyt julkisuus tuntuu Josefiinasta vielä hieman vieraalta, ja hän saattaa olla joissakin tilanteissa aiempaa varautuneempi, vaikka pirskahteleva persoona onkin. Luistelutaustasta kumpuavan esiintymisvietin ansiosta Josefiina näkee yleisön laajentumisessa myös paljon positiivista ja innostavaa, onhan sosiaalinen media yksi hänen työkaluistaan.

Uskaltaminen kannattaa

Kun Josefiina suuntaa valmentamaan, hän aikoo napata mukaansa tärkeän opin Love Island -matkalta: rohkeus kokeilla uusia asioita tuntuu hänestä nyt entistäkin keskeisemmältä arvolta. Josefiina haluaa painottaa uskaltamisen mentaliteettia myös kaikenikäisille valmennettavilleen aiempaa vahvemmin. Hän kannustaa luottamaan siihen, mikä itsestä tuntuu parhaalta. 

– Samaan vanhaan pääsee aina takaisin. Mieluummin kokeilee, kuin jättää tekemättä siksi, että pelottaa.