Henkilöt

Jäätanssin taiturit syttyvät yleisöstä

31 lokakuun, 2017

Ranskalaiset jäätanssijat Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron kävivät lokakuussa voittamassa ylivoimaisesti kansainvälisen taitoluistelukilpailu Finlandia Trophyn Espoossa. Marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna he kilpailevat Grand Prix -sarjan osakilpailussa Kiinan Pekingissä.

Parin tämän kauden lyhytohjelman on laatinut jäätanssin legenda Christopher Dean, joka voitti parinsa Jayne Torvillin kanssa 1980-luvulla kaiken mahdollisen, mukaan lukien olympiakultaa Sarajevosta. Kaudella 2017/2018 lyhyttanssit käydään lattarirytmien tahdittamana, pakollisena rytminä rumba. Ranskalaisten lyhyttanssi koostuu kappaleista Shape of You ja Thinking Out Loud, Ed Sheeranin esittämänä.

– Dean lähetti musiikit meille viime kesäkuussa. Rakastuimme hänen ideaansa ja sanoimme välittömästi ”kyllä”. Lyhyttanssimme on kokonaisuudessaan mahtava konsepti ja musiikkien yhdistelmä on hyvä. Sitä on tosi kiva luistella, ja olimme odottaneet, että pääsemme näyttämään sen yleisölle, Cizeron luonnehtii lyhyttanssia innostuneena.

– Halusimme tehdä rumbasta omanlaisemme: jotain tosi latinoa, mutta ennen kaikkea hauskaa biletystä. Tanssi tuntuu luonnolliselta meille.

Vapaaohjelma kuin ”runo”

Molemmat jäätanssijat korostavat yleisösuhteen tärkeyttä. He kertovat, etteivät koe olevansa pelkästään tekemässä kilpasuoritusta vaan tarjoamassa showelämyksen katsojille. Yleisön reaktiot auttavat heitä lataamaan ohjelman vaatiman energian ylle ja säilyttämään sen esityksen loppuun. Finlandia Trophyn yleisöä pari hehkutti sekä lyhyt- että vapaaohjelmansa jälkeen.

– Meillä oli todella hyvät fiilikset luistella Espoossa. Yleisö tuki meitä heti ensimmäisestä sekunnista alkaen ja loi mielettömän fiiliksen, oli hyvä energia esiintyä. Tuntui, että teemme tätä yhdessä, Cizeron kertoo Papadakiksen nyökytellessä.

Parin vapaaohjelmana on taiteellinen kuutamosonaatti, joka on lähes vastakohta riehakkaalle lattarille.

– Näissä kahdessa ohjelmassa on todella erilaiset energiat. Lyhytohjelmassa haluamme saada yleisön tanssimaan kanssamme. Vapaaohjelmamme on enemmän kuin runo, josta toivomme yleisön nauttivan, Cizeron herkistyy.

Muuntautuminen yhdestä tunnelmasta ja energialatauksesta täysin toisenlaiseen tapahtuu vuosien aikana opituilla rutiineilla.

–  Kun heräämme ensimmäisen kisapäivän aamuna, puhumme vaan lyhytohjelmastamme. Seuraavana päivänä keskitymme ainoastaan vapaaohjelmaan ja unohdamme lyhyttanssin. Olemme työstäneet ohjelmiamme niin paljon, että ne ovat sisällämme, Papadakis analysoi.

Olympiakauteen pari suuntautuu innolla, ja pyrkii tekemään töitä ohjelmiensa syventämiseksi. Kiinan GP-kilpailun jälkeen pari osallistuu Ranskan osakilpailuun Grenoblessa marraskuun puolivälissä.

Teksti: Elina Virokannas
Haastattelu: Petra Aspholm & Elina Virokannas
Kuvat: Antti Lehto


Papadakis & Cizeron: Ranskalaisten ansioluettelosta löytyy MM-kultaa vuosilta 2015 ja 2016, minkä lisäksi he ovat hallitsevat kolminkertaiset Euroopan mestarit. Viime kevään Helsingin MM-kisoissa pari joutui taipumaan hopealle kanadalaisten Tessa Virtue-Scott Moirin viedessä mestaruuden. Olympialaisista ranskalaisilla ei vielä ole kokemusta.