Henkilöt

Isosiskojen perässä jäälle 2-vuotiaana

Iida Karhunen palkittiin Vuoden lupaus -kierto­palkinnolla

29 huhtikuun, 2022 Kaisa Viitanen Laura Karhunen

Suomen Taitoluisteluliitto jakaa joka kevät urheilijoilleen ison joukon palkintoja. Yksi merkittävimpiä tunnustuksia on Vuoden lupaus -lautanen. Tänä keväänä sen nappasi suureksi yllätyksekseen 14-vuotias Iida Karhunen, sisupussi jo pikkulapsesta lähtien.

Vuoden lupaus -kiertopalkintoa on Suomen Taitoluisteluliitossa jaettu vuodesta 2000 alkaen. Palkinnon saaneiden lista on nimekäs, lautasta ovat teini-iässä pitäneet vuoden kotonaan muun muassa takavuosien aikuisten arvokisojen mitalisteistamme Laura Lepistö, Kiira Korpi ja Viveca Lindfors. Valtaosa palkituista on yksinluistelijoita, kolmesti palkinto on annettu jäätanssiparille ja kerran muodostelmajoukkueelle.

Nyt palkinto on Iida Karhusen hallussa Lappeenrannassa. Iida täytti 14 vuotta huhtikuun alussa ja on yksi kaikkien aikojen nuorimpia Vuoden lupauksena palkittuja.

– Olin aika yllättynyt palkinnosta ja tuntuuhan se totta kai hienolta.

Niin se tuntuu perheestäkin, sillä Karhusten kotona riittää tarinoita siitä, kuinka järkähtämätön Iida oli taaperosta alkaen lajivalintansa suhteen.

”Minulle ehkä kaikkein helpoimpia opittavia ovat olleet hypyt ja hyppy-yhdistelmät, vaikeinta taas on ainakin vielä eläytyminen.”

Iidan ollessa vaippaikäinen perheen kaksi tytärtä, Laura ja Henna, kävivät taitoluisteluharjoituksissa, ja kun isosiskot tekivät lähtöä, myös Iida ryhtyi pakkaamaan omaa reppua. Iidan täytettyä kaksi vuotta sekä vanhempien että Lappeenrannan Taitoluistelijoiden päävalmentajan Marina Shirshovan oli pakko antaa periksi: päästetään tyttö jäälle, kun jo osaa luistimilla seisoa. Tosin Iida ei suostunut lainkaan seisomaan, hän halusi viilettää jäällä. Ja siellä hän on edelleen, vaikka perhe on yrittänyt tutustuttaa tyttöä myös muihin urheilulajeihin.

Iida ei itsekään osaa tarkasti analysoida, mikä hänelle on taitoluistelussa tärkeintä ja rakkainta.

– Minä pidän ihan kaikesta taitoluistelussa: harkoista, leireistä, kisoista, onnistumisista, kavereista… Minulle ehkä kaikkein helpoimpia opittavia ovat olleet hypyt ja hyppy-yhdistelmät, vaikeinta taas on ainakin vielä eläytyminen.

Menestyksekäs kausi

Iida Karhuselle onnistumisia on kuluneella kaudella riittänyt. Kotimaan kilpailujen lisäksi Iida kävi viidesti kilpailemassa kansainvälisissä kilpailuissa juniorisarjassa. Kolmesta kilpailusta hän toi voiton Suomeen, kerran hän oli hopealla ja kerran viides.

Juuri 14 vuotta täyttänyt Iida Karhunen on yksi kaikkien aikojen nuorimpia Vuoden lupauksena palkittuja.
Juuri 14 vuotta täyttänyt Iida Karhunen on yksi kaikkien aikojen nuorimpia Vuoden lupauksena palkittuja.

Hänen kauden ennätyspisteensä ovat tuolloin vielä 13-vuotiaan tekemäksi komeat, 160,78. Ne syntyivät kauden päätöskilpailussa helmikuussa Unkarissa.

– Parhaat kokonaisfiilikset jäivät vikasta kilpailusta, ja pisteet olivat niin korkeat, etten meinannut uskoa. Mutta parhaan vappikseni luistelin PM-kisoissa, paras lyhkäri taas oli Santa Claus Cupissa joulukuussa.

Kiivas kilpailutahti ei yläkoulun seiskaluokkalaista väsyttänyt.

– Päinvastoin. Oli hienoa päästä taas kisaamaan, kun edellisenä talvena kaikki peruttiin koronan takia. Eikä minua oikeastaan milloinkaan väsytä. Koulu on helppoa ja mukavaa ja treenitkin jaksan, kunhan ei vain ole viisiä harkkoja samana päivänä.

Lappeenrannassa, kuten niin monella paikkakunnalla, hallijäistä käydään kovaa kilpailua, ja joskus johonkin viikonpäivään uhkaa kasautua nuorelle urheilijalle liikaa treenejä. Tällä hetkellä Iida Karhunen on kuitenkin täynnä tarmoa. Takana on kevätloma treeneistä, edessä on uuden vapaaohjelman työstäminen ja mielessä vilkkuvat jo myös kesäleiritykset. Kotimaan lisäksi Iidan tavoitteena on leiritellä loppukesästä Belgiassa.

Ensi kauden kilpailulliset tavoitteet ovat 14-vuotiaalle osin jo selvät.

– Junioreiden GP-kilpailuihin haluaisin ainakin saada paikan, ja junioreiden MM-kilpailuihinkin olisi kiva keväällä päästä.

Iida Karhunen on tähän mennessä edustanut Suomea PM-kilpailuissa. Vuoden 2022 SM-kilpailuissa hän sijoittui juniorityttöjen sarjassa pronssille.
Syntynyt: 5.4.2008
Asuinpaikka: Lappeenranta
Seura: Lappeenrannan Taitoluistelijat
Valmentaja: Marina Shirshova
Koreografi: Anastasia Bunina
Paras kv-saavutus: voitot Volvo Open Cupissa, Bavarian Openissa ja Jegvirag Cupissa kaudella 2021–2022
Ennätys: 160,78

Vuoden lupaus -palkitut

2022                  Iida Karhunen

2021                  Makar Suntsev KoTa

2020                 Linnea Ceder EsJt

2019                  Juulia TurkkilaMatthias Versluis HL

2018                  Dream Edges Kaari

2017                  Emmi Peltonen EVT

2016                  Viveca Lindfors EsJt

2015                  Anni Järvenpää TapTL

2014                  Liubov Efimenko LTL

2013                  Jenni Saarinen TapTL

2012                  Sara AghaiJussiville Partanen HSK

2011                   Juulia Turkkila HL

2010                  Beata Papp Hermes

2009                  –

2008                  Oksana KlimovaSasha Palomäki HSK

2007                  Sofia Otala TTK

2006                  Jenni Vähämaa EsJt

2005                  Valtter Virtanen Jade

2004                  Laura Lepistö EsJt

2003                  Kiira Korpi Tappara

2002                  Ari-Pekka Nurmenkari HL

2001                  Sari Hakola EsJt

2000                  Elina Kettunen HL