Henkilöt

Lappeenrantalais­valmentaja tavoittelee unelmaansa

Elina Kuznetsova nähdään Miss Suomi -kilpailun finaalissa

15 syyskuun, 2020 STLL Elina Kuznetsovan kotialbumi

Vuoden 2020 Miss Suomi valitaan ensi lauantaina suorassa televisiolähetyksessä. Kymmenen finalistin joukossa voitosta taistelee myös 23-vuotias taitoluisteluvalmentaja Elina Kuznetsova. Lappeenrantalainen kaunotar kertoo tavoittelevansa unelmaansa, Miss Suomen titteliä, josta hän on haaveillut lapsesta asti.

– Olen hakenut Miss Suomi -kilpailuun jo kahdesti aikaisemmin, mutten ole päässyt jatkoon kuvien perusteella tehdystä karsinnasta. Päätin hakea vielä kolmannen kerran, jottei tarvitse katua myöhemmin, Lappeenrannan Taitoluistelijoissa valmentava Elina kertoo.

”Nautin siitä, että saan opettaa ja kannustaa lapsia löytämään jäällä luistelun ilon.”

Viime keväänä onni kääntyi. Elina huomasi luistelijoidensa oheisharjoituksen jälkeen, että sähköpostiin oli saapunut viesti missiorganisaatiolta: tällä kertaa ovet avautuivat casting-tilaisuuteen, jonka kautta Elina selvitti tiensä 20 semifinalistin joukkoon. Sitten korona jo sotkikin aikataulun ja tavoittelu Suomen kauneimman kruunusta siirtyi. Kesäkuussa Elina otti taas askeleen kohti unelmaansa, kun paikka kärkikymmenikössä varmistui.

Missirumba ei ole juuri vaikuttanut Elinan valmentajan työhön, sillä tänä vuonna ei järjestetty perinteistä missikiertuetta koronapandemian vuoksi. Elina on silti kiitollinen seuralleen, joka tukenut valmentajaansa ja antanut vapaapäiviä tarpeen mukaan.

– Meille finalisteille on järjestetty tapaamisia ja erilaisia valmennuksia kuten esiintymiskoulutusta ja sparrausta Itseluottamukseen. Olemme tehneet myös kuvauksia ja osallistuneet erilaisiin tilaisuuksiin, Elina kertoo ja lisää, että missikandidaateista on tullut tiivis ja toisiaan kannustava porukka.

Yksinluistelijasta valmentajaksi

Miss Suomi 2020 finalisti Elina Kuznetsova
Elina Kuznetsova kilpaili aina SM-junioreihin asti.

Suomessa syntyneen Elinan molemmat vanhemmat ovat kotoisin Pietarista. Nuori nainen puhuukin äidinkielenään suomea ja venäjää, minkä hän kokee rikkautena. Rakkaus taitoluisteluun syttyi 5-vuotiaana, kun Dmitri-isä vei tyttärensä Kouvola Taitoluistelun järjestämään luistelukouluun. Myöhemmin perhe muutti Kouvolasta Lappeenrantaan ja Elina vaihtoi Lappeenrannan Taitoluistelijoihin, jossa hän luisteli aina SM-junioreihin asti.

– Kärsin pitkään penikkataudista, eikä rasitusvamma tuntunut parantuvan. Vaikka rakastin lajia, lopettamispäätös vuonna 2014 oli helpotus, Elina muistelee.

Vaikka oma yksinluistelu-ura loppui, jäähallin ovet eivät kuitenkaan sulkeutuneet lopullisesti. Elina hakeutui yhdeksäsluokkalaisena TET-harjoitteluun vanhaan seuraansa.

– Tiesin heti, että valmentaminen on mun juttu. Nautin siitä, että saan opettaa ja kannustaa lapsia löytämään jäällä luistelun ilon.

Ennen täysipainoisesti valmennuspolulle heittäytymistä Elina muutti Suomen Urheiluopistolle Vierumäelle, missä hän opiskeli neljässä vuodessa ylioppilaaksi ja suoritti liikunnanohjauksen perustutkinnon.

– Palattuani Lappeenrantaan toimin aluksi luistelukouluohjaajana, sitten pääsin mukaan kehitysryhmien valmennustoimintaan. Vastuu kasvoi pikku hiljaa. Viime kaudella toimin luistelukouluvastaava sekä apuvalmentajana kehitys- ja kilparyhmissä niin jäällä kuin oheisissa. Koen, että tehtävänäni valmentajana on rohkaista mahdollisimman paljon lapsia harrastamaan tätä ihanaa lajia.

Hyötyä luistelutaustasta

Luistelutaustasta on ollut Elinan mukaan rutkasti apua yleisesti elämässä ja nyt missipolulla.

Miss Suomi 2020 finalisti Elina Kuznetsova
Miss Suomi 2020 finalisti Elina Kuznetsova

– On varmasti etua, että olen esiintynyt yleisön edessä. Luistelijana vahvuuteni oli juuri esiintyminen. Mutta silti se jännittää minua edelleen, Elina tunnustaa. 

”Kun on viettänyt lähes koko elämänsä luistimissa ja lenkkareissa, korkokengillä kävelyä on pitänyt treenata.”

Lappeenrantalainen kertoo valmistautuneensa Miss Suomi -kilpailun finaaliin varsin rennosti. Stressaaminen ei ole hänelle tyypillistä.

– Olen yrittänyt harjoitella puhumista ja esiintymistä sekä korkokengillä kävelyä. Kun on viettänyt lähes koko elämänsä luistimissa ja lenkkareissa, treenaaminen on ollut tarpeen, Elina naurahtaa itseironisesti. 

Tulevaisuuden haaveena on opinnot Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

– Olen tosi pitkään halunnut näyttelijäksi ja olen käynyt Taidekoulu Estradin aikuisteatteriryhmässä. Myös media-ala kiinnostaa. Haluan jakaa positiivisuuttani muille ihmisille, Elina pohtii.

Miss Suomi 2020 -finaalista on suora lähetys AlfaTV:llä lauantaina 19. syyskuuta klo 20.00.