Henkilöt

Alexander Johnson: pitkän tien kulkija Minnesotasta

10 marraskuun, 2018

Yhdysvaltalainen Alexander Johnson on ollut hyvä kansallisen tason luistelija, muttei ole päässyt vielä kertaakaan edustamaan maataan arvokilpailuissa. Tänä viikonloppuna hän osallistuu 28-vuotiaana ensimmäistä kertaa urallaan GP-osakilpailuun Japanin Hiroshimassa*.

Alexander Johnsonin kunto Finlandia Trophyssa ei ollut vielä huipussaan, sillä valmistautuminen kauteen oli sujunut töiden ehdoilla.

Johnsonilla on menossa viimeinen lukuvuosi Minnesotan yliopistossa, missä hän opiskelee taloutta ja kirjanpitoa. Kesän hän vietti opintoihin kuuluvassa harjoittelussa investointipankissa, mikä tarkoitti 12–16-tuntisia työpäiviä. Silloin ei todellakaan menty taitoluistelun ehdoilla.

– Istuin toimistolla kahteen asti yöllä ja olin aivan poikki. Luistelin ehkä tunnin lauantaisin ja sunnuntaisin. Pääsin aloittamaan treenaamisen vasta elokuun puolivälissä.

Lokakuussa Finlandia Trophyssä kunto ei ollut vielä lähelläkään parasta. Johnsonin sijoitus Espoossa oli 15.

– Tämä oli sitä, missä kunnossa olen tässä vaiheessa kautta. Se on harmi. Se, että sain GP-paikan, auttaa minua jaksamaan. Tämä kausi jää todennäköisesti viimeisekseni, mutta eihän sitä koskaan tiedä, hän sanaili Espoossa.

Hyvin mennyt harjoittelu pankissa poiki Johnsonille vakituisen työpaikan. Sen hän aloittaa kuitenkin vasta meneillään olevan kilpailukauden jälkeen.

Samat nimet edelleen listoilla

Johnson on kisannut Finlandia Trophyssa kerran aiemminkin, vuonna 2009. Silloin hän oli omasta mielestään vasta poikanen.

– Se oli ensimmäinen kansainvälinen kilpailuni aikuisten sarjassa, joten olin aika hämmentynyt. Daisuke Takahashi oli silloin Finlandia Trophyssa, ja olin aika pökerryksissä, mutta kokemus myös avasi silmiäni.

Vuoden 2009 tuloslistalta löytyy paljon nimiä, jotka ovat yhdeksän vuotta myöhemmin edelleen ajankohtaisia luistelumaailmassa. Tuolloin Takahashi voitti ja toiseksi tuli Venäjän Sergei Voronov. Kumpikin kilpailee edelleen, 32- ja 31-vuotiaina. Takahashi lopetti uransa jo kertaalleen vuonna 2014, mutta on tehnyt täksi kaudeksi comebackin ja selvittänyt tiensä karsintojen kautta Japanin mestaruuskilpailuihin.

Alexander Johnson sai halauksen valmentaja Molly Oberstarilta miesten lyhytohjelman jälkeen Finlandia Trophy Espoossa.

Vuoden 2009 kisan nelonen, Tsekin Michal Brezina, luistelee parhaillaan 28-vuotiaana ehkä uransa parasta kautta. Eikä sovi unohtaa myöskään Suomen Valtter Virtasta, joka Johnsonin tavoin tasapainottelee nykyään huippu-urheilun ja vaativan asiantuntija-ammatin välillä.

Johnsonin joukkuekaverina vuoden 2009 Finlandia Trophyssa oli mukana myös muuan Molly Oberstar, joka edusti Yhdysvaltoja naisten kilpailussa.

– Aika hullua, että yhdeksän vuotta myöhemmin Molly matkusti taas mukanani Suomeen, mutta nyt valmentajana!

Johnsonilla on muitakin syitä tuntea olonsa kotoisaksi maailman tällä kolkalla.

– Suurin osa sukujuuristani tulee Ruotsista. Pidän valtavasti skandinaavisesta kulttuurista ja siitä, miten ihmiset pukeutuvat: simppelisti mutta kauniisti. Skandinaavinen taide ja design ovat kiehtovia myös, Johnson ylistää.

*Alexander Johnson luisteli perjantaina NHK Trophy Grand Prix -kilpailussa Hiroshimassa kauden parhaan vapaaohjelmansa ja sai 72,03 pistettä. Hän on kilpailussa sijalla 8 ennen tänään luisteltavaa vapaaohjelmaa.

TEKSTI Jyrki Pirkkalainen KUVAT Sari Niskanen ja Antti Lehto