Henkilöt

Äideiltä tyttärille – vai päinvastoin?

20 joulukuun, 2017

Jääharjoitukset Hämeenlinnan Metritiski- areenalla on meneillään. Jäällä on Hämeenlinnan Taitoluistelijoiden Fitness-ryhmä, jonka harjoituksissa on tänään 11 harrastajaa. Jäällä on myös Riitta Helminen, kahden luistelijan äiti.

Fitness- ryhmä on tarkoitettu yli 16- vuotiaille, joko aiemmin luistelua harrastaneille tai vasta-alkajille, jotka haluavat luistella kuntoilumielessä. Ryhmässä kehitetään myös omia yksilöllisiä taitoja. Riitta Helminen on nyt kolmatta kautta mukana ryhmän harjoituksissa.

– Lapset aloittivat HTL:n luistelukoulussa, ja yksi valmentajista, liitossakin työskennellyt Laura Kankainen, houkutteli mukaan ryhmään. Olen lapsena harrastanut taitoluistelua, joten ihan uutena laji ei minulle tullut, sanoo Riitta.

Myös toinen harrastaja sekä nykyään ryhmää valmentava Anna-Leena Honkatupa löysi tiensä ryhmään oman luistelu-uran päätyttyä.

Yhdessä tekemisessä on voimaa!

– Nyt on menossa viides kausi Fitness-ryhmän kanssa, ja nautittu on. Vaikka oma luistelu-ura tulikin päätökseen, tuntui luonnolliselta jatkaa lajin parissa.

Sekä Anna-Leenan tytär Tara Tuhkasaari että Riitan lapset Julia ja Iris Voutilainen luistelevat HTL:n kilparyhmissä. Taitoluistelusta on tullut molemmissa perheissä koko perheen yhteinen harrastus ja reissuihin lähdetään koko perheen voimin.

– Kilpailureissut ovat parasta, samoin leirit. Kesän leireille lähdemme koko perhe, ja saamme viettää näin laatuaikaa yhdessä, kertovat äidit.

He toteavat myös, että lajia on helpompi ymmärtää kun tietää, mitä lajin harrastaminen vaatii niin aikuiselta kuin vanhemmalta.

– Meidän tärkeimmät tehtävämme ovat kuitenkin kannustaa, kuljettaa ja kustantaa. Valmennuksesta pysymme poissa ja jätämme sen osaaville valmentajille.

Kaiken A ja O

Yhteinen harrastus on molemmissa perheissä kaiken A ja O, mutta se vaatii välillä myös tasapainoilua.
– Onhan se kiva, että vanhemmat tietävät mistä puhumme, mutta välillä äiti kommentoi liikaa ja se on ärsyttävää, sanoo aluesilmuissa kilpaileva Julia.

Yhdessä tekeminen näkyy myös koko seuran sisällä.

– Koko seura puhaltaa yhteen hiileen, ja kuljetamme toistemme lapsia usein tai otamme hoitoon.
Haastattelupäivänäkin Helmisen perheen hoidossa oli tyttöjen kaveri ja B-silmuissa kilpaileva Josefiina.

– Meillä on pieni seura ja yhteisö, mutta sitäkin läheisempi. Ilman hyvää yhteistyötä vanhempien kesken monelta taitoluistelua rakastavalta lapselta voisi jäädä harjoitukset välistä, Riitta ja Anna-Leena sanovat.

– Yhdessä tekemisessä on voimaa!teksti ja kuva Ninni Toivonen

Taitoluistelulehti 5/2017